Dünyanın en büyük laboratuvarı

Dünyanın en büyük fizik laboratuvarı Türkiye'de bulunmaktadır. Demek isterdim. Ama ne yazık ki diyemiyorum. Çünkü dünyanın en büyük fizik laboratuvarı İsviçre'nin Cenevre şehrinde bulunmaktadır.

Dünyanın en büyük fizik laboratuvarı Türkiye'de bulunmaktadır. Demek isterdim. Ama ne yazık ki diyemiyorum. Çünkü dünyanın en büyük fizik laboratuvarı İsviçre'nin Cenevre şehrinde bulunmaktadır. Kısa adı CERN olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi 1954 yılında kurulmuştur. Bu merkezden önce dünyanın farklı ülkelerinde nükleer fizik laboratuvarları vardı ve en büyüğü Amerika'daydı. 21 Avrupa ülkesinin ortaklığı ile kurulan CERN dünyanın en büyüğü olma unvanına sahip oldu.

 

Peki CERN adı verilen ve büyük bölümü yerin altında bulunan bu devasa laboratuvarda neler yapılıyor? Binlerce bilim insanının görev yaptığı bu nükleer fizik laboratuvarında sayısız deneyler ve araştırmalar yapılmakta insanlığı doğrudan ilgilendiren buluşlar ve icatlar gerçekleştirilmekte. Kısacası bilimsel araştırmaların kalbi burada atmakta.

 

Yakın geçmişte CERN'de yapılan bir deney tüm dünyanın dikkatini çekmişti. 24 kilometre uzunluğundaki bir parçacık çarpıştırma platformunda higgs bozonu adı verilen bir parçacık araştırılmıştı. Amaç dünyanın oluşumu sırasındaki koşulları sağlayarak maddeyi oluşturan ilk zerreyi ortaya çıkarmaktı. Hani maddenin en küçük yapı taşı nedir diye sorulduğunda hep bir ağızdan atom! diye bağırır ya öğrenciler. Tabi bilim insanları yıllar önce atomu meydana getiren parçacıkları bile keşfedip atomun proton, nötron ve elektron gibi parçacıklardan oluştuğunu buldular. Şimdilerde protonu meydana getiren parçacıkları araştırıyorlar. Amaçları ise tanrı parçacığı diye adlandırdıkları Allah'ın ilk yarattığı parçacığı ortaya çıkarmak.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme