YSK'nın oy verme saatlerine ilişkin kararı Resmi Gazete'de

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerinde bazı doğu illerinde oy verme işleminin bir saat önce gerçekleştirileceğini bildirdi.

YSK’nın Yerel Seçimlerdeki oy kullanma saatlerine ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, güneşin doğuşuna ve batışına ilişkin değerlendirmelere göre, Mahalli İdareler Seçimlerinde oy verme günü olan 31 Mart Pazar günü itibariyle oy verme süresinin korunması kaydıyla bütün yurtta illere göre güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılıklar dikkate alınarak bazı doğu illerinde oy verme süresinin başlangıç ve bitiş saatlerinin farklı olarak saptandığı aktarıldı. 
Buna göre, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerinde; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Günüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde oy verme işlemi 07.00’de başlayıp 16.00’da son bulacak, diğer illerde ise 08.00 ile 17.00 saatleri arasında oy verme işlemi gerçekleştirilecek. 

YSK’nın siyasi reklamlara ilişkin kararı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Yerel Seçimlerde medya hizmet sağlayıcılarınca yayınlanacak siyasi reklamlara ilişkin esasları belirledi. 

YSK’nın Mahalli İdareler Seçimleri öncesinde TV, radyo, internet ve gazetelerde yer alacak siyasi reklamlara ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Mükerrer sayıda yer alan karara göre; medya hizmet sağlayıcıları, seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2019 Salı gününden oy verme gününden önceki 24 saate kadar olan sürede siyasi reklam yayınlayabilecek. Bu reklamlar, demokratik toplum düzeni ilkelerinde uygun bir seçim yapılabilmesi için tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olacak. 

Siyasi parti ve adaylar, siyasi reklamlarında Türkçe’nin yanı sıra farklı dil ve lehçeleri kullanabilecek. Siyasi reklam yayınları 6112 sayılı Kanunun 8. maddesi ile Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 5. ve 7. maddelerinde yer alan yayın hizmeti ilkelerine uygun olacak. 

Medya hizmet sağlayıcılarının, yayınlayacakları siyasi reklamların 6112 sayılı Kanunun 10. maddesi hükmünde yer alan esaslara tabi tutulacak ve reklamlardan ayrı olarak siyasi reklam kuşağı düzenlenemeyecek. Bir medya hizmet sağlayıcısında yayınlanacak siyasi reklamların ücreti tüm partiler ve adaylar için aynı olacak. 

Seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2019 tarihinden yayın yasaklarının başlayacağı oy verme gününden önceki son 24 saate kadar olan sürede, medya hizmet sağlayıcıları tarafından yayınlanacak siyasi reklamlar Rayda Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından denetlenerek, değerlendirmeye tabii tutulacak. 

Bakmadan Geçme