Vanlılara kombi bakım uyarısı

Doğalgaz kullanan ev ve iş yerleri kış aylarında sıkıntı yaşamamak için teknik servislerde yoğunluk oluşturuyor. Gazetemize konuşan teknik servis yetkilileri kış aylarına girmeden kombi ve petek bakımlarının yaptırılarak olabilecek arızaların önüne geçilip yakıttan tasarruf sağlamak gerektiğini belirttiler.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla vatandaşlar kombi ve petek bakımlarını yaparak soğuk havalara karşı önlem alıyor. Kış aylarında kombilerden yüksek verim alıp ekonomik çalışması için periodik  bakımlarının her yıl yapılması gerektiğini kaydeden uzmanlar, cihazlara beyaz eşya mantığıyla yaklaşılmaması gerektiğini hatırlattı.

Kombi bakım ve tamiratı yapan yetkili servisler kombi bakımlarının düzenli yapılmasının mutlak tasarruf sağladığını söylerken yetkili servisler haricindeki kimselere bakım yaptırmalarının cihazlarda daha masraflı sorunlar oluşturabileceğini vurguluyor. Kış gelince bakımın akla geldiğini ancak en sağlıklı bakımın kış bittikten sonra yapıldığını belirten servisler böylelikle kombilerinde ömrünün uzadığını vurguladılar.

“UZMAN YETKİLİ SERVİSLER TERCİH EDİLMELİ”
Kombi bakımlarının işin ehli, bu işin eğitimini almış teknik ekipler tarafından yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, “Kış aylarının yaklaşması sebebiyle kullanmış olduğumuz kombiler yaşamımızı oldukça kolaylaştırmakta ve bize konforlu bir hayat sunmaktadır. Kombinizin daha verimli çalışmasını istiyorsanız kombinizin periyodik bakımlarını düzenli olarak yapmanız gerekmektedir. Aksi halde kombinizde oluşabilecek arızalar, kombinizin performansını düşürecek ve eskisi kadar ısıtmayacaktır. Üstelik daha fazla doğalgaz sarfiyatı olacaktır. Bu da faturanıza yansımakla beraber, kış aylarının cebimize olumsuz etkilerini fazlasıyla gösterecek olup daha fazla doğalgaz faturası ödemenize sebep olacaktır. Kombi bakım ücreti araştırması yaptığınızda birçok farklı fiyatla karşılaşmanız mümkündür. Burada dikkat etmeniz gereken husus ise kombi servisi hizmeti alacağınız firmanın yetki belgesi yada yetki sertifikasının bulunması önemlidir. Kendilerini yetkili servis adı altında tanıtan şahıslara itibar etmeyiniz, nitekim parça değişimi adı altında arızası olmayan kombilerin sırf ücret almak için dolandırıcılara dikkat ediniz. Kombi bakımları yapıldığı zaman yüzde 30 gibi bir yakıt tasarrufu olur. Yakıt tasarrufu deyince faturam azalır anlaşılıyor. Faturadaki düşüş değil bu tasarruf. Örneğin 300 TL fatura geliyorsa yine 300 TL fatura gelir ancak daha fazla ısı sağlar. Bakım için gelen servis petek temizliğini, kombi temizliğini, filtrelerin temizliğini yapar. Bu bakımları yaptırırken işinde uzman yetkili servisler tercih edilmeli. Van’da maalesef tam bilgi ve donanıma sahip olmayan ancak kış ayları gelince kombi bakımı yapmak için ortaya çıkanlar var. Vatandaşlarımız ucuz diye bu kişilere kombi bakımı yaptırıyor. Sonrasında yaşanan sıkıntılarda ise yakıttan tasarruf edeyim derken 1 yıllık fatura tutarı kadar tamirat parası veriyorlar” dediler.

“500 TL’YE BAKIM YAPILIYOR”

Kombi bakımı denince sadece temizliğinin yapılmasıyla bitmediğini kaydeden yetkililer, “Kombinin gaz ayarı yapılmalı. Kombilerin gaz ayarı vardır. Yoğuşmalı kombilerde özellikle ayar baca analiz cihazıyla yapılıyor. Bacadan kaçan gaz ölçülür. Buna göre yeniden ayar yapılıp cihazın verimli çalışması sağlanır. Kombi bakımının kış ayları bitiminde yapılması daha sağlıklı olur. Hava soğumaya başladığında insanlar kombi bakımına yönelir. Ancak en sağlıklı bakım kış aylarının bitiminde yani kombinin yoğun kullanıldığı dönemden çıkıldıktan sonra yapılması daha uygundur. Yaz boyunca  kombiler çok fazla kullanılmıyor. Düzenli olarak yapılan bakım hem cihazı korur hem de yakıt-ısı tasarrufu sağlar.  Kombi bakımları fonksiyonuna göre değişiyor. Ancak genel kombilerde 500 TL’ye bakım yapılıyor” ifadelerini kullandılar.

HABER: AYCAN AVCI

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme