Engil-Dilkaya Deltasına sahip çıkın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla kesin korunacak hassas alan ilan edilerek koruma altını alınan Engil-Dilkaya deltasına sahip çıkma çağrısı yapan Van Gölü Aktivistleri Derneği, 'Yüzlerce farklı kuş türüne ve canlıya ev sahipliği yapan Engil-Dilkaya deltasında doğa katliamı yaşanmaktadır.  Van Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su işleri 17. Van Bölge Müdürlüğü ve Karayolları 11. Van Bölge Müdürlüğü'nün teknik alt yapı araçlarıyla öncelikle sulak alanda oluşan dere ıslah edilmeli ve akan suyun önündeki set kapatılmalıdır. Son yağışlar bitmeden kurumların ivedi hareket etmesi gerekiyor' ifadelerine yer verdi.  

Van Gölü Aktivistleri Derneği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla kesin korunacak hassas alan ilan edilen Engil-Dilkaya deltasının korunması için çağrıda bulundu. Dernek yetkilileri, öncelikle sulak alanda oluşan derenin ıslah edilmesi ve akan suyun önündeki setin kapatılması gerektiğini vurguladı. Son yağışların bitmeden kurumların ivedi hareket etmesinin önemli olduğunu belirttiler.

“DERHAL HAREKETE GEÇİLMELİ”

Van Gölü Aktivistleri Derneği açıklamasında, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan kararla Van'da kesin korunacak hassas alan ilan edilen Dönemeç Sazlıkları (Engil-Dilkaya deltasındaki) doğa katliamına dur demeliyiz! Hem ilimizin hemde yeryüzünün en güzel yerlerinden olan Engil Dilkaya höyüğü ve sulak alanı yüzlerce farklı kuş türüne ve canlıya yaşam alanı iken ne yazık ki hayvanlar için daha fazla otlak arayışına giren bazı kişilerin eline düşmüş. Binlerce balığın öldüğü ve neredeyse yarısından fazla alanın kuruduğu bölgede doğaseverler ile ilgili vatandaşlarımızın çekmiş olduğu görüntüler büyük bir facianın yaşanmaması için çok az zamanımızın kaldığını gösteriyor. Aynı zamanda Van Müzesindeki birçok tarihi eserin çıkarıldığı Urartulardan kalma alanın bir an önce korunup eski haline dönüşmesi gerekiyor. Bölge son iki yılda doğa severlerin, fotoğrafçıların, kampçı ve kano sevenlerin ortak alanı olarak herkesin dikkatini çekiyordu. Sulak alanın içinde oluşan dere yatağı, suyun sulak alanın tamamına yayılmasını engellediği gibi kalan suyun gole akmasına sebep oluyor.  Özellikle Van Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su işleri 17. Van Bölge Müdürlüğü ve Karayolları 11. Van Bölge Müdürlüğü’nün teknik alt yapı araçlarıyla öncelikle sulak alanda oluşan dere ıslah edilmeli ve akan suyun önündeki set kapatılmalıdır. Son yağışlar bitmeden kurumların ivedi hareket etmesi gerekiyor.  Bir an önce oranın hem insan kullanımına hemde uzun yıllar korunmasını sağlayacak projelerin uygulanması gerekiyor” ifadelerine yer verdi. 

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme