Van'da Bisiklet Kültürü Yaygınlaşıyor

Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi artırmaya önem veren Vanlılar arasında bisiklet kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Bisiklet kullanımına gösterilen yoğun ilgi satışları olumlu etkiliyor.

İlhan Siyahtaş

Sağlıklı ve çevreci ulaşım aracı olarak tercih edilen bisiklet kullanımı Van'da kadın, çocuk ve erkekler arasında hızla yaygınlaşıyor. 

Uzun yıllardır bisiklet satıcılığı yapan Suat Tandoğan Van'da bisiklet kültürünün son yıllarda hızla geliştiğini bisiklet satışlarında artış olduğunu dile getirdi. Van'ın doğa yapısının bisiklete çok uygun olduğunu kaydeden Tandoğan, Van'ın her yerinde özellikle Van Gölü sahilinde bisiklet kullanmanın keyif verici olduğunu söyledi.

 "Van'da bisiklet kültürü yaygınlaşıyor"

Yaz ayının gelmesi ile birlikte Van'da da sağlıklı yaşama önem veren vatandaşlar arasında bisiklet kullanma kültürü yaygınlaşmaya başladı.  Van'da 7'den 70'e herkesin bisiklet kültürünü benimsediği ve yıllar geçtikçe bunun daha yaygın hale geldiğini aktaran Suat Aydoğan, " Bisiklet sürmek yada kullanmak artık bir kültür haline geldi.  Daha önceleri genellikle öğrencilerin talep ettiği bisikletler şuanda herkesin ilgisini çekiyor. Vanlılar hafta sonlarında aileleri, arkadaşlarıyla bisikletleriyle doğa turuna çıkıyor. Kimi zamanda alışverişe bisikletle gidip geliyor. Van'da bisiklet kültürünün yaygınlaşması mutluluk vericidir.  Çünkü bisiklet kullanmak çevreci anlayışın ürünüdür. Bisiklet kullanma kültürünün ilimizde hızla yaygınlaşması biz bisiklet satıcılarının işlerini olumlu etkiliyor.  Her bütçeye ve her yaşa hitap eden birbirinden farklı model ve renkteki bisikletlerin satışları okulların kapanmasıyla birlikte arttı. Çocuklar, özellikle çizgi film karakterleriyle süslenmiş bisikletlere yoğun ilgi gösteriyor. Kızlar pembe renkleri tercih ederken, erkekler daha çok düz renk ve süper kahramanlarla süslü olanları beğeniyor. Satışlardan memnunuz" diye konuştu.

"Vatandaş kaliteli bisiklet tercih ediyor"

Gazetemize açıklamalarda bulanan bisiklet satıcısı Suat Tandoğan, satışların özellikle okulların tatile girmesiyle birlikte arttığını belirtti. Tandoğan, "Küçüklerin bisiklet sevdasından çok büyüklerde de bisiklete bir yönelme var.  Hem sağlık hem de spor açısından büyüklerde bisiklet almaya başlamış durumda. Satışlarımızda bu nedenle 3 yıl öncesine oranla büyük bir artış var. Vatandaşlarımız daha önce ucuz bisiklet alırken, şimdi fiyatına bakmadan kaliteli ve servis hizmeti veren marka bisikletler tercih ediyor. Bisiklet sürücüsü aldığı bisiklet çalınmadığı takdirde 10-15 yıl kullanabiliyor" dedi.

"Kiralık bisiklet dönemini başlatmayı düşünüyoruz"

Hafta sonları gurupların kendi aralarında Van Gölü çevresi ve tarihi yerlere bisiklet turları düzenlediklerini dile getiren Tandoğan, " Van'da farklı bisiklet toplulukları var. Bu topluluklar facebook'ta birbirleriyle sürekli iletişim halindedirler. Hafta sonu turlar düzenleyerek, bisikletlerle istedikleri yerleri gezip geliyorlar. Bisiklet turları hızla yaygınlaşıyor.  Bizde firma olarak bisiklet kiralama dönemini başlatmayı planlıyoruz. Sabah bisikletini kiralayan akşam veya istediği saate getirip teslim edecek. Bunun için de kaliteli bisikletlerin olması şart. Bizde Van'da bunu gerçekleştireceğiz.   1980'li yıllara kadar Van'da bisiklet, motor kiralama vardı. Van bisiklete yabancı bir kent değil. Vanlılar yıllar önce bisiklet kulanmış, bisikletçi esnafımızda yıllar önce kiralık bisiklet dönemi başlatmıştır. Sattığımız bisikletlerin hepsi kaliteli bisikletler. Yalnızca çocuk bisikletlerinde kalite düşüklüğü söz konusudur, o da sezonluk bisikletler olduğu içindir. Vansesi gazetesi aracılığı ile insanlarımıza kaliteli ve servis hizmeti veren güvenilir  bisikletleri tercih etmelerini öneriyorum.  Ucuz bisiklet alıp 3-4 ay kullanmak yerine kaliteli bisiklet alıp yıllarca kullanmamaları daha akılcıdır" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme