Öncelik Kadın Ve Engellilere

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından düzenlenen Küçük Girişimciliğin Desteklenmesi Mali Destek Programı tanıtım toplantısı yapıldı. Mali destek programında kadınlara, engellilere öncelik verilecek.

Rıdvan Can

Küçük Girişimciliğin Desteklenmesi Mali Destek Programı tanıtım toplantısında konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van'ın bir milyon 100 bin nüfusunun yarısının kadın olduğu bir kentte mutlaka kadınların aktif olarak ticaretin içerisinde yer alması gerektiğini söyledi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından düzenlenen Küçük Girişimciliğin Desteklenmesi Mali Destek Programı tanıtım toplantısı TSO Tuşba Toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya TSO Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Genç Girişimciler Kurul Başkanı Göksel Görmen ve genç girişimler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, toplantı hakkında bilgilendirmede bulundu. Toplam 3 milyon TL'lik bütçeye sahip destek programının genel amacının TRB2 Bölgesi'ndeki Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerindeki girişimci sayısını artırarak bölgesel ekonomik büyümeye ve istihdamın artırılmasına katkı sağlamak olduğunu belirten Demirci, destek miktarlarının ise 25 ile 75 bin TL arasında olduğunu söyledi.

Sadece zanaata dayalı üretim süreçlerini içeren projelerin destekleneceğini ifade eden Demirci, "Mali destek programını diğerlerinden ayıran birkaç özellik var. Bunlar küçük girişimcilerin mali destek programı olması nedeniyle kadınları önceleyen, engellileri ve Hakkari'yi önceleyen mali destek programıdır. Yani Hakkari'de iş yapacak olmak, kadın olmak ve engelli olmak bu öncelendirilmiş alanlarımızdır" ifadelerini kullandı.

Proje başvurularının 18 Ağustos 2015 saat 23.59'a kadar Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden yapılması veya gönderilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Demirci, "Saat 23.59 itibarıyla sistem otomatik olarak kapanacak ve sonrasında herhangi bir değişiklik veya gönderim işlemi yapılamayacaktır. Projenin KAYS üzerinden alınan çıktısı, diğer belgelerle birlikte elden 25 Ağustos 2015 saat 17.00'ye kadar DAKA'ya teslim edilmelidir" diye konuştu.

Yoksulluğun ve olumsuz ekonomik performans kriterlerinin ortadan kaldırılması için kadınların enerjisine, gücüne, ticaret potansiyeline ihtiyaç olduğunu belirten Takva, "Bu kapsamda kadınları öncelediği için, pozitif bir yaklaşım sergilediği için daha değerli ve kıymetlidir. Bu yüzden bu konuda bütün kadınların buradaki refah düzeyinin arttırma konusunda bire bir sorumlulukları var. Aynı sorumluluk erkekler içinde var. Çünkü onlarda aynı sorumluluk ve bilinci taşımalı, bunu bu şekilde anlamalı. Başka bir şansımız yok. Eğer nüfusun yarısı kadınsa ve kadınlar ekonomik hayatın dışındaysa, biz bundan kişi başı gayrı safi milli hasıladan yılda 3 bin 500 dolar olan performansın bir adım ilerisine geçemeyiz. Bunun için kadınların bu çabası, burada olması çok önemlidir. Bunu sahiplenmeniz, buna sahip çıkmanız bizim için çok önemlidir. Burada tekrar kadınlarımıza minnettarlığımı belirtmek istiyorum. Bir diğer konu ise, kadın erkek ayırmaksızın en büyük enstrümanlarımızdan bir tanesi girişimci sayısını attırmamızla ilgili bir meseledir. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak bunu çok önemsiyoruz. Devlet memuriyetiyle bizim artık bir yerel kenti kalkındırmamız ve istihdam alanı yaratmamız mümkün değil. Artık devlet şeker fabrikaları kurmamalı, artık devlet ticaret yapmamalı bunu destekliyoruz. Artık halkın ticaret yapması gerekiyor. Halkın şeker fabrikaları kurmaları gerekiyor. Buna ihtiyaç olan girişimci sayımızı da mutlaka ve mutlaka arttırmamız gerekiyor. Daha fazla tüccara ihtiyacımız var. Daha fazla esnafa ihtiyacımız var. Daha fazla ticaret aktörlerine ihtiyacımız var. Ben bu toplantının ilimize ve bölgemize hayırlara vesile olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme