Milletvekili Adaylarına Mal Beyanı Çağrısı

Uluslararası Şeffaflık Derneği, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimlerinde aday olanların mal varlığı bildiriminde bulunmaları çağrısında bulundu.

İlhan Siyahtaş

Uluslararası Şeffaflık Derneği Türkiye genelinde “Siyasette Şeffaflık Projesi” projesi kapsamında Van’da basın toplantısı düzenledi.

Van Barosu’nda düzenlenen basın toplantısına Van Baro Başkanı Murat Timur, yönetim kurulu üyeleri, Uluslararası Şeffaflık Derneği Genel Koordinatörü Özlem Zıngıl, Siyasette Şeffaflık Projesi Danışmanı Damla Cihangir Tetik Katıldı.

 

‘Bu şekilde daha açık hesap verebilir’

15 farklı sivil toplum kuruluşu ile birlikte açık siyaset kampanyası yürüttüklerini söyleyen Uluslararası Şeffaflık Derneği Siyasette Şeffaflık Proje Danışmanı Damla Cihangir Tetik, “  Bu seçim açık siyaset kampanyasındaki taleplerimiz milletvekili adaylarının mal beyanlarını ve seçim kampanyası bütçelerini kamuoyuna açıklamalarıydı. Bunun için formlar hazırladık ve siyasi partilere, adaylara sunduk. Çağrımızı tüm siyasi partilere ve adaylara yaptık. Birebir yüz milletvekili adayı ile görüşmelerimiz oldu. Toplamda şu ana kadar 34 milletvekili adayı mal beyanını ve seçim bütçelerini açıkladı. Bu çalışmada 21 HDP adayı, 7 CHP adayı, 3 Bağımsız Aday, 1 AK Parti, 1 LDP, 1 de YURD Partisi adayı  mal beyanında bulunmuştur. Bizler seçim gününe kadar çağrımızı sürdüreceğiz. Milletvekili adayları seçildikleri takdirde çağrımız aynen devam edecektir. Milletvekili adaylarının seçildikleri takdirde kapalı bir şekilde meclise verdikleri mal beyanını kamuoyuna da açıklamalarını istiyoruz. Bu şekilde daha açık hesap verebilir. Denetimlerden korkmayan, çekinmeyen vekillerin ve siyasiyilerin mal beyanlarını ve seçim bütçelerini açıklamaları için çağrımızı sürdüreceğiz. Seçim bütçeleri ile ilgili Türkiye’de bir mevzuatın olmaması zaten siyasetin finansmanını daha seçim öncesi döneminden hesap verilemez bir hale ve çeşitli usulsüzlük ve yolsuzluklara yol açtığı için bu çalışmalarımı sürdüreceğiz” dedi.

 ‘Türkiye’de İlk Olarak Yapılan Bir Çalışmadır’

Van’da bütün siyasi partilere mal beyanı ve seçim bütçeleri formumu ilettiklerini ifade eden  Tetik, “ Van özeline değinecek olursak, Van’da bütün siyasi partilere mal beyanı ve seçim bütçeleri formumuzu ilettik. Çalışmamız hakkında bilgilendirmelerde bulunduk. Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı ve Van 1. Sıra Milletvekili adayı Figen Yüksekdağ ile birlikte tüm adaylar mal beyanı verdiler. Van’daki ve Türkiye’deki tüm adayların mal beyanları ve seçim bütçelerinin formlarını Ulusal Şeffaflık Derneği’nin web sitesinden ulaşabilir. Seçim kampanyası sürecine girmeden meclisteki 4 partinin üst düzey yetkilileri ile görüşüp böyle bir çalışma için parti kararı almalarını talep ettik. Belki bu seçimlerde bu çalışma tam olarak uygulanmadı ama Türkiye’de bu çalışma bir ilktir. Veri mevzuatı olmadan adayların mal beyanlarını yapmaları ve seçim kampanyası bütçelerini çekinmeden beyan etmeleri, her ne kadar binlerce adaydan sadece 34 tanesi bu formları doldurmuş olsa bile bir ilk olduğu için tarihe bu şekilde geçecektir” şeklinde konuştu.

Seçimlerde 150 Avukat Görev Yapacak

Seçim güvenliği ve Siyasette Şeffaflık Projesi ile ilgili açıklama açıklamalarda bulunan Van Baro Başkanı Murat Timur,  7 Haziran Pazar günü yapılacak milletvekili genel seçimlerinde seçim güvenliğini ele almak adına 150 Van Barosu avukatının  görev yapacağını söyledi.

Timur “Siyasette Şeffaflık projesi koalisyonları ve kurumlarımız ile birlikte Van’da 4 siyasi partinin hem mal beyanı hem de seçime ilişkin harcamayı düşündükleri bütçe konusunda birebir iletişime geçtik. 4 tane siyasi partiden sadece HDP’nin 8 milletvekili adayı mal beyanını bildirimlerde bulundular. Seçime çok az bir süre kaldı, bu konuda bütün siyasi partilerin, demokrasiye olan inançların, adil şeffaf bir seçim açısından bu beş günlük süre içerisinde açıklamalarını bekliyoruz” dedi.

Milletvekili genel seçimlerinde Van Barosu’nun bir dizi çalışması olacağını kaydeden Van Baro Başkanı Murat Timur, “ Demokrasinin olmazsa olmazlarından bir de seçimdir. Ancak bu seçimin adil ve demokratik bir ortamda gerçekleşmesi, demokrasiye inananlar açısından mutlak zorunlu olan bir durumdur. Seçim sandık güvenliği ülkemiz dışında sadece geri kalmış ülkelerde bu kadar tartışılıyor. Genellikle otoriter sistemlerde seçim ve sandık ile gelen sandık ile kalmak ister. Bu yaklaşımlardan kaynaklı olarak seçim hileleri çok ciddi bir şekilde yapılabiliniyor. Bu anlamda biz Van Barosu olarak tarihi bir sorumluluk üstlendiğimizi düşünüyoruz. Bu tarihsel sorumluluk gereği, tarihe not düşme adına 2014’ten beri seçim güvenliği ile ilgili yaptığımız çalışmaya bu sene yaklaşık dört ay önce başladık. İlk olarak yurttaşlarımızın seçim konusundaki bilgilerini tazeleme, bu konuda bir bilgilendirme yapmak üzere bir seçim kılavuzu bastık. Bu seçim kılavuzunu tüm siyasi partilere de dağıttık. Talep eden bütün yurttaşlar baromuzdan temin edebilirler. Bu seçim, seçim güvenliğinin biraz daha fazla tartışıldığı için baro olarak sadece bizlerin çalışması yetmeyebilir. Biz özellikle bu konuda bağımsız sivil toplum örgütlerinin, Mezopotamya Hukukçular Derneği gibi birçok hukuk derneği ve sivil toplum örgütü ile birlikte halkın yararına, halk iradesinin gerçekten ciddi bir şekilde sandığa yansıması ve bu özgür iradenin sandığa yansıdığı gibi tutanaklara yansımasında tarihi bir sorumluluk alıp bu seçimlerde görev alacağız. Yaklaşık 150 avukat arkadaşımız sandık güvenliğinde birebir ilçelerde görev alacak. Bu konuda yurttaşlardan ve siyasi partilerden gelecek her türlü şikayette bizler birebir hukukçu arkadaşlarımız ile birlikte yardımcı olacağız” dedi.

Bir gazetecinin “Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş mal beyanında bulundu mu?” sorusuna Timur, “HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanlığı seçimi için mal beyanında bulunmuştu.  Hafta sonu biliyorsunuz Van’da Halkların Demokratik Partisi’nin final mitingi yapılacak. Baro olarak HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın çok yoğun programından dolayı iletişim problemi yaşadık. Bu hafta sonu düzenlenecek olan miting öncesi kendisinden mal beyanını alacağız” dedi.

 

Bakmadan Geçme