Camiler Kur'an Sesiyle İnliyor

On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte camiler mukabele halkalarıyla dolup taştı. Camiler ve evler okunan Kur'an sesiyle inledi.

Hacı Yılmaz

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sav) her Ramazan ayında Cebrail (a.s) ile mukabele adı verilen, Kur'an'ı karşılıklı okuma sünnetini Vanlılar camilerde ve kadınlar evlerde ihya ediyor. Ramazan ayının gelmesiyle beraber Vanlılar mukabeleye katılmanın heyecan ve sevincini yaşıyor.

Van'da bütün camilerde öğle ve ikindi namazlarından sonra yapılan mukabele programları yoğun katılıma başladı. Kimi camilerde cami imamları Kur`an'ı yüzünden okuyarak mukabele programlarını uygularken kimi camilerde ise mukabeleler, müftülüğün belirlediği hafızlar eşliğinde okunuyor. Evlerde toplanan kadınlar kadın hocanın öncülüğünde mukabele heyecanı yaşıyor.

Ramazan ayında mukabele geleneği, tüm Türkiye'de olduğu gibi Van'da sürdürülüyor. Van'da, Ramazan ayı boyunca sesli olarak bir hafızın veya cami görevlilerinin, okuduğu Kur'an cüzleri o mekânda bulunanlar tarafından dinlenerek veya yüzünden takip ediliyor. İl Müftülüğü tarafından Ramazan ayı dolayısıyla camilerde düzenlenen mukabele programı  büyük ilgi görüyor. Ramazan ile birlikte Van'da, tüm camilerde ve Kuran Kurslarında mukabele okunurken bazı camilerde ise hatimle teravih namazı kılınıyor. Kur'an-ı Kerim'in Allah-u Teala tarafından indirildiği şekilde muhafazası, ayet ve surelerinin tertibinin doğru şekilde tespiti için her yıl Cebrail (AS) ile Peygamber efendimizin Kur'an-ı Kerim'i okumaları asırlardır süren mukabele geleneğinin başlangıcı olarak biliniyor.

Ulu Camii'de düzenlenen mukabele programına katılan vatandaşlardan Musa Yamaç, her yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayında düzenlenen mukabele programına katılmanın heyecanını yaşadığını söyleyerek, "Ben her yıl mukabele programına katılıyorum. Allah`a hamd olsun.  Bereket ayı olan Ramazan ayı ile birlikte hemen hemen bütün camilere bir bereket bir rahmet geldi. Ramazan ayı ile birlikte camiiler tıklım tıklım doluyor. Herkesin Kur`an`a sarılması huzur veriyor. Çünkü herkes şunu iyi biliyor topluma ve insanlığa faydalı olan fert Allah`tan korkan ve O nun emir-yasaklarını iyi bilenlerdir. Değerli Vanlıların  mukabele programına yoğun katılmasından dolayı çok mutluyum. Ramazan ayı boyunca sesli olarak hafızlar ve cami görevlilerinin okuduğu Kur'an cüzleri orda bulunanlar tarafından dinlenerek veya yüzünden takip ediliyor. Ramazan, mukabele Van'ın manevi kültüründe önemli bir  dönemdir. Çok güzel bir duygu, Allah'a binlerce kez şükürler olsun ki bizi bu aya bir kez daha kavuşturdu" şeklinde konuştu.

Ramazan ayının manevi atmosferinin en yoğun yaşandığı illerden biri olan  Van'da camilerde oluşan mukabele halkaları, görüntüleri amatör fotoğraf sanatçıları tarafından  ilgi  görüyor.

Bakmadan Geçme