BİNA SAHİBİNİ ARIYOR

Van'da 6-7 Ekim 2014 tarihinde yaşanan terör olayları sırasında yakılan daha sonra kaderine terk edilen Kevenli Kuran kursu binası tinercilerin, serserilerin yuvası oldu. Gazetemize açıklamalarda bulunan Kevenli TOKİ muhtarı Hamza Kuşan, sahipsiz kalan binanın tehlike saçtığını, madde bağımlılarının, serserilerin mekanı haline dönüştüğünü belirterek yetkilileri göreve davet etti.

Evren Doğruer

6-7 Ekim 2014'te Van'da terör olayları sırasında yakılıp yıkılan binaların izleri duruyor.  Karşıyaka Mahallesi Kevenli TOKİ'de daha önce Kuran kursu ve okuma-yazma kursu olarak kullanılan mülkiyeti kime ait olduğu bilinemeyen terör yandaşlarınca 6-7 Ekim olaylarında yakılan iki katlı modern bina sahipsiz kaldı.   Büyük harcamalarla yapılan binanın yakıldıktan sonra serserilerin, tinercilerin, madde bağımlılarının mekanı haline geldiğini ifade eden Kevenli TOKİ muhtarı Hamza Kuşan, Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Van İl Müftülüğü'ne yazılı başvuruda bulunmalarına rağmen binanın sahibini bulamadıklarını anlattı.

 

"Yetkililerin acilen harekete geçmesi gerekiyor"

Konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kevenli TOKİ muhtarı Hamza Kuşan, Karşıyaka Mahalle Muhtarı Hamdin Turgay ve TOKİ sakinleri,  yakıldıktan sonra sahipsiz bırakılarak  kaderine terk edilen Kuran kursu binasının suç mekanı haline dönüştüğünü belirterek yetkililerin üzücü bir olay yaşanmadan acilen harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

 

"Serserilerin,  tinercilerin toplanma adresi oldu"

Yakılan sahipsiz binanın pislik ve tehlike saçmasına müdahale edilmemesini hayretle karşıladığını anlatan Kevenli TOKİ muhtarı Hamza Kuşan, "Bildiğiniz üzere ülkemizde 6-7 Ekim 2014 tarihinde bazı istenmeyen olaylar oldu. Be esnada yakma yıkma olayları yaşandı. Maalesef olaylar ilimize büyük zarar verdi. Kevenli TOKİ'de bulunan Kuran kursu binası olaylar sırasında yakılarak büyük zarar gördü. Biz müteahhit defalarca AFAD ve Van İl Müftülüğü'ne binanın tadilat yapılarak hizmete açılması veya yıkımın gerçekleştirilmesi için başvuruda bulunduk, ama hiçbir yanıt alamadık. Buradan sizin aracılığınızla yetkililere bir kez daha çağrı yapıyoruz. Allah rızası için kaderine terk edilen mahallemizde sorun yaratan binaya lütfen bir çözüm bulun. Çünkü dini bilgilerin verildiği, Kuran öğretilen bina sorumsuzluk nedeniyle şimdi madde bağımlılarının, serserilerin toplanma ve suç işleme adresi oldu. Bu hem günahtır hem de ayıptır, suçtur. TOKİ sakinleri binada toplanan serserilerin korkusundan akşam saatlerinde markete veya fırına gidemiyor. Geçen akşam utanç verici çok kötü bir olaya bizzat tanık oldum.  Akşam eve giderken söz konusu binanın yanından geçiyordum, 5-6 tinerci gencin iki kadının önünü keserek sözlü tacizde bulunduğunu gördüm.  Hemen olayın olduğu yere hızla giderek,  serserileri uzaklaştırıp kadınlara gidecekleri yere kadar refakat ettim. Bunun gibi birçok olay her gün meydana geliyor. Yetkililerin sorumluların acilen bu binaya müdahale etmelerini istiyoruz.  Buradan geçen insanlarımızın başına kötü iş gelmesinden endişe ediyoruz. O bina ya yıkılacak, ya da tadilat yapılarak eğitim öğretim kültür merkezi olarak hizmet verecek.   Bunun başka çaresi yoktur" dedi.

 

 

"Binanın hangi kuruma ait olduğu bilinmiyor"

Yakıldıktan sonra ilgilenilmeyerek serserilere terk edilen binanın kurtarılması için gerekli mercilere başvuru yaptıklarını ancak bir çözüm bulamadıklarını belirten Karşıyaka Mahalle Muhtarı Hamdin Turgay da, " Dini bilgilerin öğretildiği binanın 2 yılı aşkındır ahlak dışı tehlikeli mekân olarak kaderine terk edilmesi üzücü ve düşündürücüdür.  Biz sorunun çözülmesi için muhtarlar olarak büyük çaba sarf ettik. Yakılan bina şuankötülük saçıyor. Tinercilerin meskeni olmuş durumda. AFAD ve Van İl Müftülüğüne yazılı başvuruda bulunduk. Ancak ilgilenen, merak eden hiç kimse olmadı. Daha doğrusu binanın hangi kuruma ait olduğu bir türlü ortaya çıkmış değil. Van İl Müftülüğü yetkilileri kendilerine ait böyle bir yerin olmadığını ifade ettiler. Bunun üzerine bizde AFAD'a iki kez yazılı başvuruda bulunduk ama buradan da netice alamadık. İnşallah binanın gerçek sahibini yetkililer en kısa sürede ortaya çıkarak soruna bir çözüm bulurlar. Çünkü  bina tehlikeli,  karanlık işlerin çevrildiği   ürpertici yere dönüştü. Akşam saatlerinde TOKİ sakinleri, kadınlar çocuklar güvenli bir şekilde dışarıya çıkamıyor. Tehlike saçan  sahibi meçhul binaya  en kısa sürede çözüm bulunmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme