Bedelli Askerlik Toplumu Böldü

Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında 1 Ocak tarihinden itibaren 28 yaşından gün almış vatandaşların 18 bin lira karşılığında bedelli askerlik yapabileceklerini açıkladı. Yasaya kimi vatandaşlar tepki gösterirken, kimileri ise yasayı memnuniyetle karşıladı.

BEDELLİ'DE ŞAFAK 18 BİN

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşların, askerlik yükümlülüğüne sahip vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor" dedi. 

Başbakan Davutoğlu, partisinin grup toplantısında bedelli askerlikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bedellik askerlik müjdesi veren Davutoğlu, şunları kaydetti: "Sözleşmeli er ve erbaş konusunda aldığımız kararın getirdiği kolaylıkla biz. İnşalllah bedelli askerlikle ilgili önemli adım atmaya karar verdik. YAŞ yaptığımız istişareler, TSK'nın ihtiyaçları göz önüne alınarak, dün Bakanlar Kurulumuzda 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımın, askerlik yükümlülüğüne sahip vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor.

Bu vatandaşlarımız 18 bin Türk Lirası ödemek karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkânının getirilmesiyle hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak hem de buradan doğacak kaynak teknoloji yoğun savunma anlayışına geçebilmek için savunma Sanayii Fonu'na aktarılacak. Yani bu imkân bütünüyle TSK'nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek, başka herhangi bir alanda kullanılmayacak. Bütün vatandaşlarımız için özellikle bu imkândan faydalanacak gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum." 

BEDELLİDE TAKSİTLİ ÖDEME OLACAK MI ?

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bedelli askerlik uygulaması ile askerlik düzenlemesinden 611 bin 880 kişi yararlanabilecek. Ödemede taksit olmayacak. Uygulamadan yararlanacakların askerlik yapması öngörülmüyor. Bedelli askerlik uygulamasının yasalaşması konusunda kesin bir takvim yok ancak, en kısa sürede yasalaşması için çalışmalar başlatılacak.

Kimileri askerliğin bir vatandaşlık görevi olduğunu belirtirken, kimi vatandaş ise, “Bu devirde askerlik yapmak zor iş” diyerek yasayı memnuniyetle karşıladığını söyledi.

BEDELLİ ASKERLİĞE HALK NE DİYOR?

27 yaşını doldurmuş kişilere 18 bin TL karşılığında getirilen bedelli askerlik imkanını vatandaşlar değerlendirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Bedelli Askerlik Yasası vatandaşları ikiye böldü. 1 Ocak 2015’ten itibaren 27 yaşını doldurmuş kişilere 18 bin TL karşılığında bedelli askerlik yapma imkanının getirildiği yasaya kimi vatandaşlar tepki gösterirken, kimileri ise yasayı memnuniyetle karşıladı.
Bedelli askerliğe tepki gösteren bir vatandaş, “Bedelli çıkarmasınlar. Ben 15 ay yaptım. Onlar niye yapmıyor. Vatan diyorlar, gitmiyorlar” derken, yasayı olumlu bulduğunu belirten bir başka kişi ise, “Bence iyi bir şey. Makul bir fiyat olursa neden olmasın. Şimdiye kadar yapmayanlar için iyi” diye konuştu. 

“BU DEVİRDE ASKERLİK YAPMAK ZOR İŞ” 
Bir üniversite öğrencisi ise, “Askerlikten kaçmaya çalışıyoruz. Bu devirde askerlik yapmak zor iş. Şartlar göz önünde bulundurulursa eğer fiyatın düşürülmesi lazım” derken, bir başka kişi ise bedelli askerlik yasasına tepki göstererek, “Yazıklar olsun” dedi. 

“PARASI OLAN TAKLA ATIYOR” 
Ben her Türk gencinin askerlik görevini yapmasını isterim. Bu bir vatandaşlık görevi. Asgari ücretle çalışan bir kişi 18 bin TL’yi veremez ki. Parası olan şimdi takla atıyor” dedi. 

Bir kadın ise 18 bin TL’nin yüksek bir rakam olduğunu belirterek, “Benim torunum var, askere gidecek. Parsı olmayan ne yapsın. Onlar da çocuk” şeklinde konuştu. 

Hatay’da komando olarak askerliğini yaptığını ifade eden bir kişi, “Bedelli yapan kişi korkaktır. Ben de 15 ayın parasını isterim devletten, haksızlık” derken, bir kadın ise yasanın adil olmadığını, çocuğunu askere göndereceğini belirterek, “Ölecekse de şehit olsun” dedi. 

 

Bakmadan Geçme