• Haberler
  • Ekonomi
  • Zamlı emekli maaşı belli oldu: İşte hükümete yakın ismin verdiği rakam

Zamlı emekli maaşı belli oldu: İşte hükümete yakın ismin verdiği rakam

Cem Küçük, TGRT Haber canlı yayınında mikrofon karşısına geçerek, emekli maaşlarına yapılacak olan zammı açıkladı ve beklenen net rakamları paylaştı. Yılbaşına sayılı günler kala milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği zam oranları, Küçük'ün detaylı açıklamalarıyla birlikte somut bir şekilde ortaya çıktı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları arasındaki farklı zam oranları da bu açıklamalarla gün yüzüne çıktı.

Cem Küçük, TGRT Haber canlı yayınında emekli maaşlarındaki zam konusunu net rakamlarla açıkladı.

Yılbaşı itibarıyla TÜİK tarafından belirlenen enflasyon rakamına refah payının ekleneceği zammın, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için farklı olacağını belirtti. Ayrıca, memur emeklilerinin toplu sözleşme gereği daha yüksek artış alacaklarını vurguladı.


NET RAKAM VERDİ

Son aylarda hükümete yakın kaynaklar ile görüşmeler gerçekleştiren Küçük, geçtiğimiz ay Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya gelmiş ve bir buçuk saate yakın bir röportaj yapmıştı.

Görüşmenin ardından emekli ve memur maaşlarına yönelik önemli açıklamalarda bulunan Küçük, bugün ilk kez zam oranları hakkında net rakam verdi ve emeklilere şu uyarıları yaptı...

"Hükümet son günlerde yaptıklarıyla bu emekli işini biraz eline yüzüne bulaştırdı. Yıl sonuna kadar en düşük maaş alanlara bir ek zam yapılmaması hataydı ancak hadi zam yapılmadı diyelim ama bari şu emekli ikramiyesi herkese verilseydi ayrım yapılmadan.

Yapılan bu politikaların ardından emeklilerden gelen tepkinin hükümet, en başta da Cumhurbaşkanı Erdoğan farkında. Bu yüzden Ocak ayında yapılacak artış için, seçimin de hesaba katılacağını düşünürsek rekor bir zam gelecek diyebiliriz.

İlk olarak Aralık ayında asgari ücret belirlenecek. Görünen o ki asgari ücret 15-16 bin lira arasında olacaktır.

Temmuz ayında yalnızca emeklilerin kök maaşlarına zam yapılmıştı. Yeni yılda seyyanen artışla en düşük emekli maaşı 10 bin lira seviyesine çekilebilir ancak bu rakam kesinlikle yeterli olmayacaktır. O yüzden en düşük emekli maaşına daha yüksek bir zam yapılması gerekiyor diye düşünüyorum.


YÜZDE 52 ZAM YAPILACAK

AKP'nin içinde birçok yetkili, en düşük emekli maaşını asgari ücretle eşitlemeyi ya da yaklaştırmayı teklif ediyor ancak bütçenin imkanları şu anda buna pek olanak tanımayacak gibi. Refah payı eklendiğinde ve seçimleri de dikkate aldığımızda emeklilere yüzde 52 seviyelerinde bir zam yapılması bekleniyor.


KAPSAM GENİŞLEYEBİLİR

Çiftçilere 5 bin TL ikramiye verilecek denilmişti. Torba yasaya girmeden bunu Resmi Gazete'de yayımlanacak bir tebliğ ile çözmeye çalışıyorlar.

Bakmadan Geçme