Cüneyt Kulaz

Dua Allah'a olan güvenimizdir

Cüneyt Kulaz

Dua bir ibadettir. Dua uygun olan her yer, zaman ve zeminde yapılabilir. Dua samimi bir duygu ile arzu ettiğimiz herhangi bir talebimizi Cenab-ı Hak’tan dilemenin usulüdur.

Kulun, Allah'a muhtaç olduğuna dair dileğini, kalbi ve lisanı ile ifade edebileceğini belirten duygu veya sözlerle açık açık beyan etmesidir. Mü’minin Allah'a yalvarması, Peygamberimize salât ve selam getirmesi, günahlardan tevbe etmesi veya pişmanlık duyması da duadır.

Dua Allah'a yapılır. Dua Allah'tan istemektir. Dua, kendimize, ebeveynimize, milletimize ve bütün ümmet-i Muhammed'e avf ve afiyet istemektir. Dua korktuklarımızdan korunmayı, umduklarımıza kavuşmayı dile getirmektir.

Ülkemiz ve insanlık, coronavirüs korkusu veya hastalığı gibi karşı karşıya kaldığı zor zamanlar yaşamaktadır. Bu nedenle hepimizin en büyük arzusu bu ve benzeri musibetlerden devletimizce alınan önlemlerin yanı sıra dua ederek kurtulmayı ümit etmektir. Milletimizin selametini ve sağlığını, devletimizin güvenli geleceğini Cenab-ı Hak'tan dualarımızla istemektir.

Böyle zamanlarda millet olarak ihtiyaç duyduğumuz husus ise; birbirimize moral vermek, destek çıkmak, birlik ve beraberlikte bütünleşmek, sabırlı davranmak, ibadetlerimize devam etmek, dua ederek isteklerimizin yerine gelmesini talep etmektir.

Dualarımızın kabul edilip edilmemesi ise, O'nun takdirindedir. Ancak dua etmemiz bizim kulluğumuzun bir gereğidir. Biz isteklerimizi O'nun rahmetine güvenerek beyan ederiz, O, bizim için takdir ettiğini bize yaşatır. Biz kazaya rıza gösterir, kaderimize teslimiyetle inanmak durumundayız. O, hakkımızda hayırlısı diye inandığımız bir hayatı yaşatabilir. Tedbir ve sabır bizi mutlu eder ve musibetlere karşı dayanma gücü bahşeder. Allah'a iman gibi kadere iman da inancımızın gereğidir. Çünkü; Rahmetiyle kainatı yaratan ve içindekilerini yaşatan Allah'tır. Hayatta yaşadığımız her güzel anımız veya karşılaştığımız her zorluk için de bu böyledir. O’nun engin rahmeti sayesinde sağlıklı ve mutlu günler yaşamaktayız. Gelip geçen musibetler/dertler intibah içindir.

Unutulmamalıki; Rabbimizin rahmeti dertlerimizden daha büyüktür. O, güçlüdür. Dua, O'nun gücüne güvenmektir. İbadetin özüdür. Rabbimizle olan sevgi ve muhabbetimizi arttırmaktadır.

İnandığımız, sevdiğimiz ve muhabbet besleyerek ibadet ettiğimiz Rabbimize yalvararak coronavirüs mikrobunun insanlığa yaşattığı korku ve musibetten kurtulmak için daha çok DUA'YA muhtaç olduğumuz bir gerçektir. Kul, dua ile Allah'a olan inanç ve bağlılığını güçlendirmelidir. Aradığımız maddi, manevi, huzur ve mutluluk dua’nın sırrında meknuzdur. Dua sermayesi ihlâs olan kârlı bir kazançtır.

Yazarın Diğer Yazıları