VANLI KADINLARDAN YEMEK YARIŞMASINA TEPKİ

Van'da düzenlenen 'Kocaeli'nden Van'a Uzanan Yöresel Yemek Yarışması' değerlendirme ve sonucuna tepki gösteren Vanlı kadınlar Van Yemekleri adı altında yapılan yarışmada seçici kurulun kuralları çiğneyerek ciddi hata yaptığını belirterek yarışma sonucunun geçersiz olduğunu söylediler.

Hacı Yılmaz

Kocaeli Körfez İlçesi Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin önderliğinde Edremit Kocaeli Parkında düzenlenen yarışmaya Kocaeli Üniversitesi, Körfez Belediyesi, Körfez Kent Konseyi, Van Büyükşehir Belediyesi, Edremit Belediyesi, Gevaş Belediyesi, Körfez Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Lezzet Dostları Derneği, Lezzet Yazarları Derneği, Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği, Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi destekleriyle yapılan Van Yemekleri yarışma jürisinin değerlendirmeleriyle belirlediği sonuç tepkilere neden oldu.   Evlerinde yaptıkları Van yemekleriyle katılan Vanlı kadınlar yarışmanın sonucunun geçersiz olduğunu, seçici kurulun şartnameyi ihlal ederek Hakkari yemeğini 1. seçerek  Van mutfak ve yemek kültürüne zarar verdiğini, ayrıca yarışmacıların emeklerinin yok sayıldığını belirttiler.

“Yarışma şartnamesi ihlal edildi”

Yarışmamaya katılan Vanlı kadınlar, Van mutfak ve yemek kültürünü tanıtmak, korumak ve özgün tarifleriyle gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Kocaeli-Van Dostluk Parkı’nda düzenlenen Van Yemekleri Yarışması’nda yarışmada seçici kurulun yarışmacılara imzalattığı katılım forumu ve şartnameyi ihlal ederek Van Yemekleri adı verilen bir yarışmada Hakkari yemeğini 1. seçerek kural hatası yaptığına dikkat çekerek  yarışma sonucunun geçersiz olduğunu söylediler. 

 “Seçici kurul kendi koyduğu kuralı kendisi çiğnemiştir”

Kendilerine imzalatılan yarışma forum ve şartname kurallarını seçici kurulun çiğnediğini kaydeden yarışmacı kadınlar şunları söylediler:“ Şartnamede Van’a ait yemek kültürünü gün ışığına çıkarıp kayıt altına alınarak belgelenmesi ve yeni nesillere aktarılmasını sağlamak, bu sayede hem yöremize ait geleneksel lezzetlerin bilinirliliği ve tanınırlılığını artırmak hem de ilimizin gastronomi turizmi durağı haline gelmesine katkıda bulunmak hem de şehrin tarihi kültüründen gelen geleneksel yöre mutfağının standartlarını oluşturmak amacıyla Van Yemekleri yarışmasının yapıldığı belirtiliyor.  Şartnamenin devamında tüm yemeklerin Van yöresine ait olması gerektiği, seçici kurul tarafından Van yöresine ait olmadığı tespit edilen başvuruların ise kabul edilmeyeceği belirtilmişti.  Katılımcıların yemeklerini evde hazırlayıp getirecekleri, yarışmacıların yarışma kurallarına ve yarışma takvimine uymak zorunda olduğuna dikkat çekildi. Ancak yarışma seçici kurulu Van Yemekleri Yarışmasında Hakkari yöresine ait doğaba adlı yemeği 1. seçerek yarışma kurallarını ihlal etmiştir. Bizler ödül almak için yarışmaya katılmadık. Doğup büyüdüğümüz memleketimiz Van’ın mutfak ve yemek kültürüne katkı yapmak için emek vererek katıldık.  Hakkâri Yemekleri Yarışması’nda Van yemeğinin 1. seçilmesi ne kadar yanlışsa bu da o kadar yanlıştır. Seçici kurulun yaptığı değerlendirme manidardır. İtirazımız bunadır. Seçici kurul kendi koyduğu kuralı kendisi çiğnemiştir. Yarışma adil değildir.  Kocaeli’nden gelen konukların bulunduğu yarışmada Van’ın mutfak ve yemek kültürüne zarar verilmiştir. Yarışma sonucunun geçersiz sayılarak yeni değerlendirme yapılmasını emeğimize saygı gösterilmesini istiyoruz.”

 “Van’ın kadim kültürü maalesef sürekli yozlaştırılmaya çalışılıyor  ”

Van’ın kültürüyle ilgili düzenlenen yarışmaların, etkinliklerin bir kuruluşun veya bir şahsın tercihine bırakılmasının yanlış olduğunu kaydeden kadınlar, “  Kültürümüze sahip çıkmak korumak bizim görevimizdir.  Valiliğimizin, belediyelerin, kurum ve kuruluşların kültürümüze sahip çıkarak özen göstermesi gerekir. Van’ın kadim kültürü maalesef sürekli yozlaştırılmaya çalışılıyor.  Kentimizde düzenlenen etkinliklerde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ilgili bölümden akademisyenlerin,  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü temsilcilerinin ve bu alanda emek veren bilgi birikim sahibi yöre insanların da yer alması gerekir.”   
Çorba, ana yemek ve tatlı dallarında gerçekleştirileceği açıklanan sonucu tartışılan Van Yemekleri Yarışması sonunda Arzum Mutfak Ev Aletleri, dereceye giren yarışmacılara çeşitli küçük ev aletleri, Kocaeli Körfez Belediyesi ise 3 kategoride 1.’lere tam, 2.lere yarım, 3.’lere çeyrek altın hediye etti.

 

Bakmadan Geçme