VAN'IN KURTULUŞU KUTLU OLSUN

Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104'üncü yıldönümü ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü etkinliklerle kutlanacak.

Burhan Ergin

1915'de Rus ve Ermeni çeteleri tarafından işgal edilerek yakılıp yıkılan, 30 bin Vanlı Müslüman'ın hayatını kaybettiği, on binlerce Müslüman'ın canlarını kurtarmak için zorunlu göçe tabi tutulduğu, 3 yıl Rus ve Ermeni işgali altında kaldıktan sonra 2 Nisan 1918'de düşman işgalinden kurtulan Van’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı etkinlikleri programı açıklandı.

Kutlamalar 2 Nisan Cumartesi günü saat: 10.00'da valilik önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak. YYÜ'den Prof. Dr. Ömer Demirbağ günün anlam ve önemini belirten konuşma yapacak. Jandarma Asayiş ve Kolordu Komutanlığı Bando Takımı ve Van YYÜ sanatçıları tarafından konser verilecek, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından şiir dinletisi düzenlenecek.

Van YYÜ tarafından halk oyunları gösterisi yapılacak. 2 Nisan Van'ın düşman işgalinden kurtuluşuyla ilgili resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilecek.

Cumhuriyet Caddesi Soydan Kavşağı ile Beşyol Kavşağı arasında tören geçişi yapılacak. Tuşba Belediyesi tarafından 15 Temmuz Parkında saat 13:00'da fotoğraf sergisi ve konser düzenlenecek.

15 Temmuz Parkında saat 14:00-15:00 arası 2 Nisan Kurtuluş Gününde Türk Hava Kuvvetleri Gösteri Takımı Solo Türk Van semalarında uçacak. Vali Mehmet Emin Bilmez yaptığı açıklamada Van’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünde tüm vatandaşları İskele’de bulunan Tuşba 15 Temmuz Şehitler Parkına Türk Yıldızlarını izlemeye davet etti.

Van Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından saat 21:30'da Kent Park ile 2 Nisan ışıkları arasında fener alayı yürüyüşü gerçekleştirilecek.

Öte yandan Van'ın kurtuluşunun 104. yıldönümü Van başta olmak üzere Vanlıların yoğun yaşadığı İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Bursa, Balıkesir, Aydın gibi illerde çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Ayrıca Van ve Van dışında yaşayan Vanlılar 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle kutlama mesajları paylaşacak.

VAN’IN HÜZÜNLÜ GÜNÜ

Van, 1915’te Ermeni çetelerinin isyanı, Rus işgali ile yakılıp yıkılarak harabeye dönerek üç yıl işgal altında kalmıştı. Osmanlı Devleti'nin zor ve zayıf zamanını fırsat bilen dış güçlerin kışkırtmaları ve teşvikleri ile Ermeni Taşnak, Hınçak, Ramgavar, Karahaç çetelerinin katılmaları sonucu 30 Vanlı Müslüman hayatını kaybetmiştir: Katliamlardan canlarını kurtarmaya çalışan on binlerce kadın, çocuk, yaşlılardan oluşan Vanlılar seferberliğin başlaması ile Van, Gevaş, Başklae, Erciş, Özalp, Edremit, Muradiye, Bahçesaray, Gürpınar ve diğer ilçelerden kafileler halinde Diyarbakır, Maraş, Adana, Kerkük, Urfa, Elazığ başta olmak üzere Anadolu’nun dört bir tarafına yollara düşerek muhacır (göç) olmak zorunda kalmış.

Üç yıl süren Rus işgali 2 Nisan 1918’de Süleyman Sabis Paşa komutasındaki Türk birliklerinin Van'a girmesi ve Vanlıların kahramanca mücadelesiyle yeniden özgürlüğüne kavuşmuş, göç eden hayatta kalan Vanlıların bir kısmı memleketlerine yeniden kavuşabilmiş. 2 Nisan her Vanlı için hüzünlü müstesna bir gün ifade eder. Gelişmesi, kalkınması üç yıl kesintiye uğrayan taş üstünde taş kalmayan Van, Cumhuriyetin ilanı ile İl olur ve yeniden kurularak bugünlere gelir.

1915’te hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.  Allah Vanlılara, memleketimize bir daha işgal, katliam, savaş gözyaşı ve acı dolu günler yaşatmasın. Bütün Vanlıların 2 Nisan Kurtuluş Bayramı kutlu olsun.

Bakmadan Geçme