Van’da 15 Şubat Kınandı

Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü Van’da düzenlenen basın açıklaması ve yürüyüşle protesto edildi.

İlhan Siyahtaş 

Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin 17. yıldönümü nedeniyle HDP, DBP ve TUYAD-DER öncülüğünde Sebze hali kavşağında binlerce kişinin katılımı ile İkinisan Kavşağına kadar yürüyüş düzenlendi. Düzenlenen yürüyüşe HDP Van İl Eş Başkanları Derya Hayva, Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkanları Ökkeş Kava, Caziye Duman,  DBP PM Üyesi Çimen Altürk, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, İlçe Belediye Eş Başkanları, HDP-DBP İl ve İlçe Örgütleri, KJA Bileşenleri, Barış Anneleri Aktivistleri, Van TUYA-DER üyeleri katıldı.

İkinisan kavşağında basın açıklamasını okuyan TUYAD-DER Van Yöneticisi Emin Şeker, “17 yıl önce 15 Şubat 1999 tarihinde Kürt halkına ve iradesine yönelik çok büyük bir komplo düzenlendi. 9 Ekim 1998’de Abdullah Öcalan’a yönelik başlatılan uluslararası komplo 15 Şubat 1999’da Abdullah Öcalan’ın korsanvari yöntemler ile Türkiye’ye getirilmesiyle devam etti. İşte o günlerde Abdullah Öcalan’ın etrafında bir çember oluşturan Kürt halkı o gün bugündür 15 Şubat tarihini uğursuz ve kara gün ilan etmiştir” dedi.

15 Şubat 1999’dan bu yana tecrit koşullarında tutulan ancak barış mücadelesinden vazgeçmeyen ve bunun mücadelesini yürüten Abdullah Öcalan’ın 2,5 yıl önce yayınladığı barış manifestosuna rağmen yaklaşık bir yıldır hiç kimseyle görüştürülmüyor. Halklarımıza barışı değil, savaşı dayatan hükümet Abdullah Öcalan’ın barış çabalarından korktuğu için bilinçli olarak Öcalan’ı ailesi ve avukatlarıyla görüştürmüyor.  Abdullah Öcalan, bu kirli politikayı kabul etmemesinden dolayı barış masasını devirenler bugün Abdullah Öcalan üzerinden kirli hesaplar yapmaktadır. Oysa şu çok açıktır ki Abdullah Öcalan AKP’nin kirli politikalarına boyun eğmediği için bir yıldır tecrit koşullarında direniyor” diye konuştu.

Son olarak konuşan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer’de, Kürt halkı 17 yıldır önderlik etrafında bir çember oluşturmuştur. Özgürlük sevdamızı, umudumuzu katliamlarla yok edeceklerini zannedenler büyük bir yanılgı içindedir. Kürt halkı ve tarih katliamcılara gereken dersi bir kez daha verecektir. Kürt halkı onurlu bir halk olarak tarihe geçerken sizler katliamlarınızla tarihe utanç abidesi olarak geçeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından mahalle aralarına dağılan halk ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından polis gençlere tazyikli su ile müdahale ederken olaylar büyümeden son buldu.  

 

Bakmadan Geçme