Van müzeler kenti olabilir

Gaziantep'te 12, Bursa'da 10, Eskişehir'de 10, Malatya'da 5, Diyarbakır'da 5, Kayseri de 5, Erzurum'da 4 müze varken kültür ve turizm kenti, bölgenin cazibe merkezi Van'ın 1 müzeyle yetinmesi ayıptır, eksikliktir.

Kapılarını ziyaretçilerine açan Van Müzesi'nde Urartu eserleri ve canlandırmalar yoğun olmak üzere bölgemizde arkeolojik kazılarda çıkarılan Neolitik, Kalkolitik, Tunç çağları, erken demir çağı, Urartu, İskit, Roma, Bizans, Fenike, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi eserlerin bir kısmı sergileniyor. Van Gölü Havzasında on yıllardır yapılan arkeolojik kazılarda toprak altından çıkarılan eserlerin yanı sıra kazılarda yeni eserler çıkarılmaya devam ediliyor. Ancak Van Müzesi depolarında sergilenmeyi bekleyen on binlerce eser müze yetersizliği nedeniyle sergilenemiyor. Çeşitli medeniyetlere ait bu eserlerin sergilenmesi için Van'a yeni müzelerin kazandırılması gereklidir.

 

Medeniyetler Beşiği kentimize yeni açılan Van Müzesi'nin yanı sıra Medeniyetler Müzesi, Van Gölü Müzesi, Tarım Müzesi, Hayvancılık Müzesi, Ticaret Müzesi, Sanayi Müzesi, Mutfak Müzesi, Süt ve Süt Ürünleri Müzesi, Tarih Müzesi, Çocuk Kültürü Müzesi gibi farklı müzeler açılabilir. Ayrıca tarihi veya atıl kalan binalar belediyelerce değerlendirilerek ilçelerimize Kent Müzeleri kazandırılabilir.

 

Tarihin eski dönemlerinde yaşamış toplumları bilim ve sanat açısından inceleyerek, hem günümüzü hem de geleceği aydınlatmak amacını taşıyan, toplumu aydınlatan, eğitim işlevi gören müzelerin turizm içinde ayrı bir önemi vardır. 

 

Gaziantep'te 12, Bursa'da 10, Eskişehir'de 10, Malatya'da 5, Diyarbakır'da 5, Kayseri'de 5, Erzurum'da 4 müze varken kültür ve turizm kenti, bölgenin cazibe merkezi Van'ın 1 müzeyle yetinmesi ayıptır, eksikliktir.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme