ÜNİVERSİTEYİ ŞEHİRLE BÜTÜNLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Gazetemize açıklamalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, 'Biz öncelikle üniversiteyi şehirle bütünleştirmek istiyoruz. Şehirle iç içe olmasını istiyoruz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ni dünya üniversitesi haline getirmek istiyoruz. Şuan bin 700'lerdeyiz ama biz dünya genelinde ilk bininci sıraya girmek istiyoruz' dedi.

 Burhan Ergin

 Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, gazetemize gündeme dair açıklamalarda bulundu. Rektör Şevli,  sıradan bir üniversite kalmak istemediklerini belirterek, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kendisini yenileyip geliştirecektir.  Üniversitemiz içerisinde ikinci bir üniversiteyi çıkarabilecek kapasitededir. Biz bu anlamada çalışmalar yürütüyoruz. Doğu Anadolu Teknik Üniversitesi’ni Van’da kurmak istiyoruz. Bunun da alt yapı çalışmalarını hazırlıyoruz ”dedi.

“Van ile ilgili yüksek lisans tezleri kitaplaştırılacak”

Vanlı akademisyenleri öğrencilerle buluşturacaklarını söyleyen Rektör Şevli, “Yurt içi ve yurt dışında bulunan Vanlı akademisyenleri üniversitemizde ağırlayarak öğrencilerimizle buluşturmak istiyoruz.  Üniversitemizin açılışına Prof. Dr. Mithat Melen hocamızı konuk ettik. Hocamız derslere de girecek. Ayrıca üniversitemizde Van ile ilgili yapılan yüksek lisans tezlerini kitaplaştırarak, öğrencilerin, araştırmacıların, hemşehrilerimizin ve kurumların hizmetine sunacağız. Van’ın hafızasını oluşturacak çalışmalar yapacağız ” diye konuştu.

 “Denizcilik Fakültesini açmak için 10 milyon TL lazım”

Denizcilik Fakültesi için Milli Emlak Müdürlüğü’nden Edremit’te hazine arazisi istediklerini belirten Rektör Şevli, “Denizcilik Fakültesi öğrencilerimiz Karadeniz Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesinde eğitim görüyor. Burada alt yapı olmadığı için her yıl 15 öğrenci Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne giderek, eğitim görüyor. Fakülte var, araştırma görevlisi yok. Araştırma görevlisi gelse dahi Denizcilik Fakültesinin binası yok. Çünkü herhangi bir bina olmuyor. Köprü simülatörü, can kurtarma, yüzme ve yangın söndürme ekipmanları, laboratuarın olması gerekiyor. Bunların olması için de 10 milyon lazım. Van’da Denizcilik Lisesi de var. Geçtiğimiz gün Ulalaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bakan Yardımcımızla birlikte oraya gittik. Onların bir tane simülatör cihazı var. Normal öğrenci gemide olmadan gemideymiş gibi simülatör yapıyor. Milli Emlak Müdürlüğünden Edremit’te Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’ne yakın en az iki bin dönümlük bir arazi istedik.  İlk etapta Denizcilik Fakültemizi oraya kurmak istiyoruz. Arsanın bir ucuna Denizcilik Fakültesi, diğer ucuna da Denizcilik Lisesini kurma hedefimiz var.  Bu konuda Milli Eğitim Müdürümüzle de görüştük. İki masraf olmasını istemiyoruz. İkinci etapta turizm fakültesini bu arsa üzerine yapmayı düşünüyoruz” dedi.

“Doğu Anadolu Teknik Üniversitesi’ni Van’da kurmak istiyoruz”

Van YYÜ’nün dünyanın en iyi bin üniversitesi arasında yer almasını hedeflediklerini kaydeden Rektör Şevli, “Biz veteriner ve ziraatta da çok iyi durumdayız. Üniversitemizde mühendislik alanını da çok güçlendirmek istiyoruz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesini çok büyük bir konseptte düşünüyoruz. Uluslararası nitelikte, dünyanın en iyi bin üniversitesi arasında yer almak için çalışıyoruz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin, çevresindeki üniversiteleri besleyen, çok güçlü bir üniversite olmasını istiyoruz. Öyle sıradan bir üniversite kalmak istemiyoruz. Van YYÜ kendi içerisinde ikinci bir üniversiteyi çıkarabilecek kapasitede bir üniversitedir. Biz Doğu Anadolu Teknik Üniversitesi’ni Van’da kurmak istiyoruz. Van’ın ve bölgenin buna ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

“Üniversitede yat kaptanlığı eğitimleri verebiliriz”

 Yat kaptanlığı için çok ciddi potansiyelin olduğunu söyleyen Şevli, “Büyükşehir Belediyesi’ne ait iki tane deniz otobüsü var. Biz Edremit ile üniversite arasında günü birlik sefer düşünüyoruz. Bizim önce limanımızı yapmamız gerekiyor. Denizcilik ve Ticaret Odasından da simülatör desteği istedik. Özellikle en pahalı olan köprü simülatörü ve laboratuar desteği istedik. Biz üniversite olarak Denizcilik Fakültesinin binasını ve laboratuarını yapacak bütçemiz yok. Bir hayırsever bağışçı ancak bunu yapabilir. Ulaştırma Bakanlığı da böyle bir projeyi üniversiteye yapamaz. Bakanlık bizim tekne barınağımızı yapacak. Adana bölgeyle görüştük, yazışmaları yaptık. 2020 programlarına alacaklarını söylediler ama denizcilik fakültesiyle ilgili somut bir adım yok. Van’da mutlaka bir denizcilik fakültesinin olması gerekiyor. Çünkü Van Gölü Türkiye’nin en büyük gölüdür. Türkiye yat üretiminde dünyada üçüncü sıradadır ama yat kaptanlığı konusunda aynı durumda değiliz. Biz Van Gölü’nü yat kaptanlığının eğitimlerinin verildiği bir iç deniz haline getirebiliriz. Çevremize baktığımız zaman İran ve Arap ülkelerinin denizleri var. Bizim zaten üç tarafımız denizlerle çevrili, Avrupa’nın her tarafı deniz, yat turizmi de son zamanlarda çok iyi gelişti. Yat kaptanlığında çevremizdeki ülkelerde çok ciddi bir potansiyel oluşturabiliriz.  Üniversitemizde Vanlı yat kaptanları yetiştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Herkesi kendi uzmanlık alanında görevlendirmek istiyoruz”

Van YYÜ’de görev yapan akademisyenleri kendi uzmanlık alanlarında görevlendirdiklerini belirten Şevli, “Bakın Van YYÜ Eczacılık Fakültesi’nin ilk kuruluş aşamasında eczacı kökenli birini Van’da zor bulursunuz. Ayrıca profesör olması gerekiyor. Eczacılığa kimyacı, biyolog, farmakolog gerekiyor. Bunlarla ilk etapta Eczacılık Fakültesi kurulmuş ama kurulduktan sonra araştırma görevlilerin hepsi eczacılık kökeni diye alındı. Bunlar köklü eczacılık fakültelerine doktora eğitimi için gönderildi. Şuan biz eczacılık fakültesine eczacı olmayan birini almıyoruz. En son 4 doktor öğretim üyesi için ilana çıktık ve aldığımız 4’ü de tamamen eczacılık alanında ihtisaslaşmış, biz bunlara çok dikkat ediyoruz.  Diğer fakültelerde doğru olan da budu. Ama tıp fakültesinin bazı dallarında tıp kökenli öğretim görevlisi bulamıyoruz ama mecburen yakın alanlarda mikrobiyoloji veya parazitoloji yakın dallardan alabiliyoruz” dedi.

 “Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi kuracağız”

 Üniversitede okuyan öğrencilere Vanlı işadamı Turan Haydaroğlu dışında Vanlı bir işadamının burs vermediğini, üniversitenin gelişmesine katkı sunmadığı dile getiren Rektör Şevli, “Geçtiğimiz gün komşu illerin rektörlerini Van’a davet ettik. Ağrı, Bitlis, Muş, Hakkari ve Iğdır’dan katılım oldu. Kalite ve bölgesel kalkınmayı konuştuk. Ağrı’da çok müthiş bir kültür gelişmiş. Ağrılı işadamları rektöre ne eksiğiniz varsa ben gidereyim diyor. Örneğin Doğu Beyazıt’ta iş adamları çok güzel bir kampüs yapmışlar. Bizimde şuan çok acil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ihtiyacımız var ama ancak bir bağışçı desteği olursa yapabiliriz. Ben sizin aracılığınızla Vanlı işadamlarımıza seslenmek istiyorum. İlimize acilen bir tane Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yapılması gerekiyor. Yapan hayırsever  kişinin veya firmanın ismini hastanemize verebiliriz. Eski araştırma hastanemizin yeri duruyor. Onun bir kısmı park, bir kısmı da tapuya verildi ama 14 dönümlük yeri sağlık tesisi yapmak üzere bize tahsis edildi. Biz orada Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve polikliniklerimizi açmak istiyoruz. Üst katlarını da palyatif bakım merkezi olarak kullanmak istiyoruz. Orada 30 bin metrekarelik bir hastane yapsak en az 100 milyon harcama yapılır. Bizim bu ortamda 100 milyonluk bir bütçemiz yok. Arazi Milli Emlak Müdürlüğünün olduğu için yap-işlet-devret modeline de imkan tanımıyor ama arazi bizim olsaydı istediğimiz gibi yapabilirdik. Arazi bize sağlık alanı olması için tahsis edildi” ifadelerini kullandı.

 “Tüp Bebek Merkezini hizmete açacağız”

 Van’da Tüp bebek merkezini hizmete açacaklarını belirten Rektör Şevli, “Tüp Bebek Merkezi için hocalarımızı eğitim almaları için çeşitli üniversitelere gönderiyoruz. Şuan alt yapı çalışmalarımız devam ediyor. Tüp Bebek Merkezini yakın zamanda hizmete açacağız. Bölgeden, İran’dan çok sayıda hasta alacağımıza inanıyoruz” dedi.

“Van Gölü ve Havzası Merkezi kuracağız”

Araştırma ve uygulama merkezlerine değinen Rektör Şevli, “Üniversitemizde 47 tane araştırma ve uygulama merkezimiz var. Bunların bazıları çok aktif çalışıyor, bazılarının ise sadece tabelası var. Bunların şuan hangi amaçla kurulduğu ve yaptıkları çalışmaları ekiplerimizle inceliyoruz. Aktif olanlar devam edecek pasif olanları kapatacağız,  ihtiyaç olanları da açacağız. Gündemimizde Van Gölü Koruma Kanunu çıkarılması var. Bizde Van Gölü ve Havzası Merkezini kuracağız. Bu merkezi açarak Van Gölü’nü korumak, daha iyi değerlendirmek için gerekli bilimsel çalışmalar yapacağız” diye konuştu..

 “Şehrimizi üniversiteyle bütünleştirmek istiyoruz”

 Van Yüzüncü Yıl Üniversitesini şehirle bütünleştirmek istediklerini belirten Şevli, “Kampüsü şehre getiremiyoruz ama bundan sonra şehri kampüse getireceğiz. Van Büyükşehir Belediyesi ve Tuşba Belediyesiyle görüşüyoruz. Bildiğiniz üzere Tuşba ilçemizin şehir merkezi  yok. Üniversitemizin önünden Organize Sanayi Bölgesine geçecek geniş ve gelişmeye müsait bir bulvar açılmasını istiyoruz. Bulvar çevresinde Tuşba ilçe merkezinin gelişmesini ve büyümesini istiyoruz. Ayrıca sahil yolunu MTA’nın etrafından dolandırarak, üniversitenin sahil yoluna bağlamak istiyoruz. Dolayısıyla şehri üniversiteyle bütünleştirmek istiyoruz. Bunu yaparken MTA’nın yerini büyük bir millet bahçesine dönüştürme amacındayız. Orada şu an AFAD’ın lojistik deposu var. Kızılay’la görüştük. Oraya Kızılay’a ait büyük bir depo yapmak istiyoruz. Çünkü deprem bölgesinde yaşıyoruz. Deprem durumunda insanlarımızın burada güven içinde toplanmasını ve ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçlıyoruz.  Millet bahçesini yaptıktan sonra orada insanların ihtiyaçlarını giderecek malzemelerin bulundurulması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

 “Vanlıları üniversite tarafına çekmek istiyoruz”

Üniversite tarafında insanların vakit geçirebileceği park veya yeşil alan bulunmadığına dikkat çeken Şevli, “Üniversite tarafında maalesef insanların vakit geçirebileceği bir park veya yeşil alan yok. İnsanlarımız da piknik yapmak, dinlenmek için Edremit tarafına gidiyor. Üniversite tarafında yeşil alan ve park olmadığı için kimse tercih etmiyor. Eski birikeçtiler alanının sahildeki yeri büyük bir parka dönüştürülebilir. Oradaki sahil yolu çalışmaları tamamlanıp çok yönlü park yapılırsa çok güzel olur. MTA’nın arazisi millet bahçesi haline geldiğinde bizde devamındaki üniversite arazisine Van kedi evimizi, el sanatları merkezimizi ve yöresel ürünlerin satıldığı Ankara Beypazarı gibi geleneksel Van evleri ve işyerlerinin olduğu eski Van çarşısı ve mahallesi gibi mimariye sahip çarşı yapmak istiyoruz. Eski Van mahallesi gibi iki üç tane sokak ve Vanspor, Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray futbol okullarının olduğu, çocukların çim sahada futbol oynadığı voleybol, basketbol, bisiklet alanlarının olduğu spor kompleksi yapmak istiyoruz” dedi.

 “Eski İstanbul Hastanesi talebimiz reddedildi”

 Eski İstanbul Hastanesini işletmek için talepte bulunduklarını kaydeden Rektör Şevli, “Toplantılarımızın ve etkinliklerimizin şehir merkezine yakın bir yerde yapılması için Tekel binasını Van kültür evi olarak değerlendirmek için istiyoruz. Eğer Tekel binasını alabilirsek vatandaşlar üniversiteyle daha çok iç içe olacak. Van’ımıza ve Vanlılara daha çok kültürel ve sanatsal katkı sunacağız. Ayrıca Sürekli Eğitim Merkezini YYÜ’den kent merkezine taşımak istiyoruz. Eski araştırma hastanesinin yerinde hastane yapabilirsek,  o alanda konferans, sergi, gösteri gibi sosyal kültürel etkinlik alanları da oluşturmayı düşünüyoruz ama bu uzun sürebilir” dedi.

İstanbul Hastanesini değerlendirmek için istediklerini kaydeden Rektör Şevli, “ İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Hastanesinin sadece iki katını kullanıyor. Biz Ankara’ya yazı yazarak üst katlarıyla beraber hastaneyi istedik fakat ne yazık talebimiz kabul edilmedi. Orada yeni doğanlar için hazır küvezler, yatacak onkoloji hastaları için palyatif yataklar, anjiyo cihazı, emar cihazı ve 5 tane ameliyathane vardı. Biz orayı hastalar için değerlendirmek istedik fakat talebimiz reddedildi. Hâlbuki biz oraya 5 milyona yakın bir masraf yapmayı da göze almıştık” ifadelerini kullandı.

“Hastanemizde sorunlarımız var ama biz bunları çözeceğiz”

 Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezinde çeşitli sorunların olduğunu belirten Şevli, “Bizim çok ciddi bir şekilde temizlik personeli ihtiyacımız var. Gece bazı servislere personel olmadığı için yeterince personel bırakamıyoruz, elemanda alamıyoruz. Önceden taşeron olunca alım olabiliyordu. Personel istihdam etmek için bazı çalışmalar yapıyoruz. Hastanemizde çocuk yan dalları hariç, diğer alanlarımızda hoca eksiğimiz yok. Zaten ülke genelinde çocuk yan dalları konusunda hekim sıkıntısı var. Sağlık Bakanlığından uzmanlığını alan biri atandıktan sonra bizdeki öğretim üyelerinden daha fazla maaş alıyor. Dolayısıyla üniversiteyi tercihte biraz azalma var. Biz Sağlık Bakanlığına üç defa eksik alanlarımızla ilgili yazı yazdık. Van’a çok sayıda doktor atandı ama maalesef bakanlık sadece kendi hastanelerine atama yaptı. Bakanlık üniversite hastanelerine doktor vermiyor. Ancak biz kendimiz kadroyla bulabiliyoruz. Hastanemizde sorunlarımız var ama biz bunları çözeceğiz. Ameliyatta zarar ediyoruz. Çünkü medikal firmasından aldığımız malzeme bedeliyle SGK’dan aldığımız birbirini karşılamıyor. Biz medikal firmasından 3 liraya aldığımız bir malzemenin bedelini SGK’dan 1 lira alabiliyoruz. Hal böyle olunca sürekli açığımız artıyor. Bizim bu durumu düzeltebilmemiz için hastanenin sıcak para getireceği işlere yönelmesi gerekiyor” dedi.

 “Van YYÜ’de çok iyi işler yapacağız”

 Üniversitede çok iyi işler yapmak için çaba sarf ettiklerini belirten Rektör Şevli, “Biz öncelikle üniversiteyi şehirle bütünleştirmek istiyoruz. Şehirle iç içe olmasını istiyoruz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni dünya üniversitesi haline getirmek istiyoruz. Şuan sırlamada bin 700’lerdeyiz ama biz dünya genelinde önce ilk bininci sıraya girmek istiyoruz.  Birikimi olan, alanında isim yapmış Vanlı akademisyenleri üniversitemize davet ediyoruz. Bilkent Üniversitesinden Vanlı bir hocamızı davet ettik. Biz bilişim alanında üniversitemizde çok iyi işler yapacağız. Van hakikaten birçok medeniyete başkentlik yapmış, özellikle mühendislik alanında çok güçlü alt yapıya sahip bilişim, mühendislik, teknoloji ve medikal malzemelerinin üretildiği, robotik, kodlama yapıldığı çok güçlü bir üniversite haline gelmek istiyoruz. Bütün fakültelerimiz bilgi birikim konusunda çok güçlü olacak. Nicelikten ziyade niteliğe çok büyük önem vereceğiz. Öğretim elemanı alımlarında nitelikli eleman almak istiyoruz. Bilgi birikimi olan, ehliyet, liyakat sahibi kendisini bilime adamış iddialı insanlara görev vereceğiz. Alımlar konusunda bunlara çok dikkat ediyoruz. Üniversiteye fayda sağlayacak, kendisini geliştiren bilim adamlarıyla yol alacağız. Bizim için kim olursa olsun liyakat sahibi ve idealist olması önemlidir. Bu arada üniversitemizin master planını hazırlıyoruz.” diye konuştu.

 “Van müthiş bir yem deposu olabilir”

 Hayvancılık konusuna değinen Şevli, son olarak şunları kaydetti; “Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle Van, Bitlis, Muş, Hakkâri’den gelen katılımcılarla hayvancılık sorunlarının konuşulduğu "Bölgesel Hayvancılık Değerlendirme Toplantısı"na ev sahipliği yaptık. Toplantı çok verimli geçti. Toplantının sonuç raporları yazılıyor. Van’da 1980’li yıllarda 8 milyon küçükbaş hayvan vardı ama şuan 2 milyon 700 bine düşmüş. Biz hayvancılığa destek vermek için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz. Van’dan bugüne kadar hep canlı hayvan gönderiliyordu ama bunun yanlış olduğunu bu toplantıda anlattık. Van’dan karkas et sevkinin olması gerekiyor. Karkas et giderse burada kesimhaneler olacak. Deri ve sakatat ticareti gelişecek. Katma değer artacak, istihdam alanları oluşacak. Türkiye’nin en büyük sıkıntısı hayvan yemidir.  Biz Van’ın müthiş bir yem deposu olabileceğini söyledik. Bundan sonra bu alanların ekimi noktasında ve yem üretimi noktasında da destek vereceğiz.”

Bakmadan Geçme