Terörizmin hiçbir gerekçesi olamaz

32 kişinin öldüğü Suruç saldırısına dış dünyadan tepki yağdı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, hiçbir gerekçenin sivilleri hedef almayı meşru gösteremeyeceğini bildirdi.  

Suruç’ta 32 kişinin hayatını kaybettiği ve 100’den fazla kişinin de yaralandığı bombalı saldırıya dış dünyadan tepki yağdı.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki bombalı saldırı uluslararası toplumlar tarafından sert bir şekilde kınandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırıyı kınayarak hiçbir gerekçenin sivilleri hedef almayı meşru gösteremeyeceğini bildirdi. BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü’nden yapılan açıklamaya göre, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ile Türk halkı ve hükümetine taziyelerini sunan Ban Ki-mun, saldırının faillerinin bir an önce yakalanarak yargı önüne çıkarılmasını umduğunu belirtti. Ban Ki-mun,saldırıyı kınayarak “Hiçbir gerekçe ve sorun, sivilleri hedef almayı haklı gösteremez” ifadesini kullandı.

Dayanışma içindeyiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de aptığı açıklamada, saldırıda çok sayıda masum insanın yaşamını yitirdiğini, birçok kişinin yaralandığını kaydederek, “Suruç’taki terörist saldırıyı kınıyorum. Duygu ve düşüncelerim, bu haince yapılmış eylemden etkilenenlerin aileleri ve sevenleriyle” ifadesini kullandı. Stoltenberg, terörizmin herhangi bir gerekçesi olamayacağına dikkati çekti ve “Müttefikimiz olan Türk halkı ve hükümetiyle güçlü bir şekilde dayanışma içinde duruyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Destek vermeye hazırız

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Suruç’taki terörist saldırının, bölgeyi karıştırmayı, yanyana yaşayan insanları birbirine düşürmeyi amaçladığını söyledi. Mogherini, hedef alınan gençlerin gönüllü olarak Ayn el-Arap’a gidip oranın yeniden inşasına yardım etmek için toplandığına işaret çekerek, “Saldırılar, Suriyelilere cömertçe yardım eden Türk halkının acı ve ıstırabını arttırdı” yorumunu yaptı. AB’nin bu zor zamanında Türk hükümeti ve halkının yanında olduğunu dile getiren Mogherini, Türkiye’ye destek vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Türkiye önemli ortak

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada da saldırısı kınandı ve “bu saldırıların, yaşam hakkını ve uluslararası hukukun en temel ilkelerini yok saydığı” ifade edildi. Açıklamada, henüz bir kişi ya da grubun sorumluluğunu üstlenmediği saldırıyla ilgili hızlı, tarafsız ve kapsamlı soruşturma yürütülmesi ve tüm sorumluların adalet önüne çıkarılması çağrısında bulunuldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yayımladığı bildiride, “ABD, Suruç’da düzenlenen ve 32 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan terör saldırısını kınıyor” ifadesini kullandı. Kirby, “ABD, önemli bir NATO üyesi ve IŞİD’e karşı verdiğimiz mücadelede önemli bir ortağımız olan Türkiye ile dayanışma içinde olmaya devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Bakmadan Geçme