SP: Edremit'te Betonlaşmayı Durdurun

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı (SP) Edremit’in doğasını katleden kamu eliyle yürütülen betonlaşmaya karşı mücadele başlattı. Edremit TOKİ afet konutları yaşam alanına yapılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı göl manzaralı il hizmet binası inşaat alanında toplanan SP’liler ve vatandaşlar betonlaşmayı basın açıklamasıyla protesto ettiler. Basın açıklamasını okuyan SP İl Başkanı Özay İlhan, TOKİ konutlarında depremzede vatandaşlarımız için tek bir spor alanı, park, yeşil alan, sağlık ocağı yapmayan, insana değer vermeyen zihniyetin aynı alanda kendisi için imtiyazlı hizmet binası yapmasının yanlış olduğunu söyledi.

İlhan Siyahtaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Van’ın turizm, yaşam,  dinlenme beldesi Edremit ilçesi TOKİ afet konutları yaşam alanına göl manzaralı hizmet binası yapılmasına tepkiler çığı gibi büyüyor. SP Edremit’te kamu eliyle yürütülen betonlaşmaya karşı mücadele başlattı.   SP Van İl Başkanlığı Özay İlhan yönetim kurulu üyeleri ve Edremit’te betonlaşmaya karşı çıkan vatandaşlar Edremit TOKİ yaşam alanında basın açıklaması yaparak betonlaşmanın durdurulmasını istediler.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün göl manzaralı, önü kapanması mümkün olmayan imtiyazlı yeri basın açıklamasına katılan herkesi dehşete düşürdü. 

 

              BASIN AÇIKLAMASI ENGELLENDİ

Edremit TOKİ afet konutları yaşam alanında yapımı plananlanan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü inşat alanında toplanan SP Van İl Başkanı Özay İlhan,  yönetim kurulu üyeleri ve betonlaşmaya karşı çıkan vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından TOKİ yaşam alanına yapılmasında inat edilen göl manzaralı hizmet binası inşaat sahası alanı yakınına girişleri engellendi. Görevlilerin engel çıkarması üzerine SP İl Başkanı Özay İlhan sert tepki göstererek  “ Burası kimsenin babasının malı değil.  İnşaat ve alanı özel mülkiyetse o zaman inşaat sahasının etrafını çevirir birde levha asarsınız bizde özel mülkiyet olduğunu öğrenerek alana girmeyiz.  Kaldı ki burası göl manzaralı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlülüğü inşaat alanıdır Yani kamu alanıdır.  Gizlemenin alemi yok. Levha asılmasa da, gizlenmeye çalışılsa da kamuoyu buradaki betonlaşmayı biliyor ” dedi.

Van ilimizde önünü alamayacak derecede ve hızla ilerleyen betonlaşmaya yani Doğal çevrenin ve özellikle yeşilin yok edilerek yerini beton yapıların almasına karşı dur demek ve kamuoyunu bu konuda duyarlı hale getirebilmek için Saadet Partisi yönetim kurulu üyeleri ve betonlaşmaya karşı çıkan vatandaşlarla birlikte Edremit afet konutları yaşam alanına yapılmaya çalışılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlülüğü inşaat sahasında bulunduklarını ifade  eden  SP İl Başkanı Özay  İlhan’ “Özellikle bu gün bu mekanı seçmemizdeki en büyük gaye ise betonlaşmanın en çok olduğu ve bir zamanlar Van’ımızın en yeşil ilçelerinden biri olan Edremit ilçesine dikkatleri çekmek ayrıca TOKİ  konut alanlarında beton yapılar yapılmamasına dur demek için buradayız”  diye konuştu.

Basın açıklamasında Edremit TOKİ yaşam alanında  vatandaşlar için park, yeşil alan, spor  alanı yapılması gereken  parsele  göl manzaralı  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet  binasının yapımını  durdurmasını  isteyen SP  İl Başkanı  Özay İlhan’ın açıklamasından satır başları:

 

YEŞİL ALANLARIMIZ YOK ETMEKTEDİR

 

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında ülke çapında bir kentsel dönüşümdür gidiyor. En küçük ilçelerden en büyük illere kadar büyük bir şehirleşme hareketi başladı. Ne var ki kentlerin üzerine kurulan bu yapılar, her gün bir yeşil alanımız yok etmektedir. Reklamları yapılan ‘çılgın proje‘ örnekleri, kaçak binaların yıkılarak yerlerine daha büyük ve gösterişli binaların yapılması kentlerde betonlaşmayı artırmaktadır. Ortaya çıkan betonlaşma hareketi neticesinde şehir içinde yeşil alanlar azalmakta, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sosyal ve kültürel mirasları bir bir ellerinden alınmaktadır. Ne yazık ki çıkarılan yasalarla zorunlu olarak bu dönüşüme sessiz kalmaya zorlanan insanlar da bu beton yığınları arasında yaşamaya mahkum edilmektedir. Şöyle bir hatırlayın, kaç kişi toprağa en son ayak bastığını hatırlıyor ya da hangi çocuk beton zemin üzerine kurulu parkların dışında oyun oynayabiliyor? Bir taraftan sağlıksız şartlarda hayat mücadelesi veren kişiler, diğer yandan ise hız kesmeden yapılan kocaman beton binaların toprağa ve çevreye verdiği zararlar. Sözde insanların yaşam kaliteleri artırılacak diye yaşamdan ve doğal olandan koparılan insanoğlu yalnızlaştırılıyor. Betonlaşmaların şehirler içerisinde yoğunlaşması sadece bugünü değil gelecek zamanımızı da etkilemekte, gelecek adına tehditler oluşturmaktadır. Betonlaşma sadece çevreye değil insan ruhuna da zarar vermiyor? Beton ev içerisinde çıkıp asfalt yolda işe giden insan, beton binaların içerisinde gününü geçirmekte ve yine aynı biçimde evinin yolunu tutmaktadır. Çocuklar toprağa temas etmenin varlığından habersiz asfalt yollarda yürüyerek servislerine binmekte ve okullarının beton zeminleri üzerinde oynayarak aynı biçimde evlerinin yolunu tutmaktadır. Ve bütün bu süreçleri yaşayan insanın gördüğü tek şey ise binalar, binalar, binalar. Doğal olan hiç bir şey kalmadı yaşadığımız koca şehirlerde. Bir yandan sağlıksız koşullarda yaşayan insanların sayısı her geçen gün artarken, diğer yandan da rant hırsı ile kent toprağına verilen zararlar geri dönülemeyecek noktalara geliyor. İnsanların yaşam kalitesi de gün geçtikçe düşüyor. Kentlerimizin yapılaşması ve bu yapılaşma üzerine kurulu yaşamı, kırılgan bir zemin üzerinde kurgulanıyor. Bu kırılganlığın oluşumunda en önemli aşamayı arazi kullanımını belirleyen imar planlama süreci oluşturuyor. Betonlaşmanın sonucunda ise ortaya artık telafisi olmayan bir çok zarar verici ve toplumu huzursuz edici sonuçlar ortaya çıkıyor. Bunları birkaç maddede belirtecek olursak: Yeşil alanların yok edilmesi ile birlikte,  İşsizliğin ortaya çıkması ardından zorunlu göçlerin olması ve ardından bu sıkıntıların doğurmuş olduğu kalacak yer ihtiyacı.

 

KAMU KURUMLARI GÖL MANZARALI BİNA YAPIYOR

 

Bizler, Saadet Partisi olarak Edremit’te kamu eliyle yürütülen betonlaşmaya karşı hareket başlatma kararı almış bulunmaktayız.  Van’da betonlaşmayla birlikte yeşil alanların katledildiğini,  doğal dengenin bozulduğunu görmekteyiz. Van’ın turizm, yaşam,  dinlenme alanı Edremit ilçesi maalesef kamu eliyle betonlaşmaktadır. 2011 depremleri sonrası Edremit’e yapılan TOKİ konutlarında vatandaşlarımız için tek bir spor alanı, park, yeşil alan, sağlık ocağı yapmayan,  insana  değer  vermeyen  zihniyet  aynı alanda  hizmet binası  yapmayı planlamaktadır.   Edremit TOKİ afet konutlarında yaşam alanına kamu kurumlarının göl manzaralı imtiyazlı hizmet binası yapması üzücü ve  düşündürücüdür. Van ve Vanlı bu anlamda sahipsiz değildir. Saadet Partisi Edremit’in betonlaşmasına halkı ile birlikte izin vermeyecektir.

 

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ GÖL MANZARALI BİNA YAPIYOR

 

Özellikle çevreden, doğadan, şehircilikten sorumlu olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Edremit TOKİ yaşam alanına göl manzaralı beton yığını bina dikmesi Van’a, doğaya, insanımıza özellikle depremzede  vatandaşlarımıza  hakarettir.   SP Van İl Başkanlığı olarak Edremit’te betonlaşmayı engellemek üzere hareket başlatıyoruz. Burada yönetim kurulu üyeleri ve Edremit’in doğasının bozulmasına ve betonlaşmaya karşı çıkan vatandaşlarımızla birlikte Edremit TOKİ afet konutları önünde güçlü bir şekilde ‘Betonlaşmaya Hayır’  diyoruz.   Duyarlı bütün halkımızı, meslek odalarını,  siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını duyarlılığa davet ediyoruz.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanlışına dayatmasına izin vermeyeceğiz.

 

YER BİRİLERİNE PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLECEK?

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne ait olan şehir merkezindeki mevcut  binanın bulunduğu alan 12.000 m2 iken Edremit TOKİ’de 9.000 m2 lik alana binanın yapılması acaba şehir merkezindeki yerin birilerine peşkeş mi çekileceği sorusunu gündeme getirmektedir. İstanbul'da yapımı yıllardır tamamlanmış olan binaların bile şehrin slüetini bozduğu gerekçesiyle üst katlarının yıkımının gündemde olduğu bu günlerde Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu alana bina yapmaya kalkması anlamsızdır.

 

MİLLETVEKİLLERİNİN SESSİZLİĞİ MANİDARDIR

 İlimizde Ak Parti milletvekilleri defalarca bu inşaatın burada yaptırılmaması gerektiğini ifade ettikleri halde son zamanlarda sessiz kalmaya başlamış olmaları da manidardır. Edremit'e kıymaya kimsenin hakkı yoktur, bu bina buraya yapılarak hiçbir şey elde edilmez, kuru kuruya vatandaşla inatlaşmanın manası yoktur.

 

SP YASAL MÜCADELE VERECEK

Her zaman halkın ve haklının yanında yer almanın inancının bir gereği olduğu belirten Saadet Partisi’nin mensupları adına: “Betonlaşma ile kent içerisinde yeşil alanların sınırlandırıldığı ve azaltıldığı, suyun toprak ile buluşamadığı, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sosyal ve kültürel mirasları bir bir ellerinden alındığı, en önemlisi betonlaşmaya bağlı işsizliğin ve göçün artığı, toplumun huzur ve sosyal rahatlığının bozulduğu bir ülkeye ve bir şehre hayır diyoruz. Bu konuda Saadet Partisi olarak her türlü yasal mücadeleye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.

 

BASIN MENSUPLARI TEHDİT EDİLDİ

İnşaat görevlileri basın açıklaması sonrası inşaat sahasında fotoğraf çekmeye çalışan basın mensuplarını engelleyerek tehdit etti. Basın mensuplarına “ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü inşaatının fotoğraflarını çekemezsiniz isminizi verin, siz göreceksiniz” ifadeleri kullanan görevliler ile basın mensupları arasında sözlü tartışma yaşandı. 

 

İNŞAAT ALANINDA LEVHA YOK

 

TOKİ yaşam alanına park, spor alanı yerine yapımı planlanan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü göl manzaralı hizmet binası 4 blok olarak planlanmasına karşın  kamuoyunun tepkisinin çekmemek  amacıyla  bina inşaatına blok  tek bir  blokta başlanması ve   inşaat  sahasında  yasa  gereği  bulunması gereken  Çevre ve Şehircililik İl Müdürlülüğü ile ilgili   bilgileri içeren  bilgilendirici levha bulunmaması  dikkat  çekti.   

Bakmadan Geçme