Sivrisinek ve Nemrut

İnsanlık tarihinde, dünyanın neresinde olursa olsun yaşayan herkesi doğrudan ve bu ölçüde ilgilendiren bir olay ilk defa yaşanıyor. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının adı 'Dünya Savaşı' idi ama gerçekte dünyanın çok sayıda ülkesi ve bölgesi savaşı doğrudan yaşamadı, hatta yeryüzünün kimi bölgelerinde savaşın, uzaktan gelen bir 'haber' olmanın ötesinde bir anlamı olmadı. Önceki yüzyıllarda gerçekleşen veba, kolera, 'İspanyol gribi' benzeri salgınlardan Amerika, Avustralya ve Afrika'nın büyük çoğunluğunun haberi bile yoktu.

İnsanlık tarihinde, dünyanın neresinde olursa olsun yaşayan herkesi doğrudan ve bu ölçüde ilgilendiren bir olay ilk defa yaşanıyor. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının adı "Dünya Savaşı" idi ama gerçekte dünyanın çok sayıda ülkesi ve bölgesi savaşı doğrudan yaşamadı, hatta yeryüzünün kimi bölgelerinde savaşın, uzaktan gelen bir "haber" olmanın ötesinde bir anlamı olmadı. Önceki yüzyıllarda gerçekleşen veba, kolera, "İspanyol gribi" benzeri salgınlardan; Amerika, Avustralya ve Afrika'nın büyük çoğunluğunun haberi bile yoktu.

 

İlk salgın haberlerinin duyurulmasının üzerinden daha üç ay bile geçmiş değil. Ama yeryüzünde salgının ulaşmadığı ülke yok gibi. Avrupa'da hayat neredeyse durmuş vaziyette. Amerika, deyim yerindeyse panik içinde. Asya, Afrika ve Avustralya'nın bütün ülkelerinde ise, daha bugünden ekonomik ve sosyal hayat, derinden etkilenmiş durumda.

 

Buradan hemen şu sonuca varmak mümkündür: Koronavirüs salgını, bütün dünyanın, adeta büyük bir köy haline geldiğinin gerçeğini, çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi. Hiç kimse salgının dışında değil. Hiç kimse kendini dünyanın geri kalanından yalıtarak soruna çözüm bulamaz.

 

Kapitalizmle birlikte bir tek dünya pazarı oluştu. 16. Yüzyıl sonrasında dünyanın neresinde olursa olsun halklar, o tek pazarın, bir şekilde üreticisi ve tüketicisi oldular. Emperyalizmle birlikte ise kapitalizm, sermaye ihracı yoluyla dünyanın her tarafında üretim ilişkilerini değiştirdi ve "tek bir dünya ekonomisi" oluştu. Böylece dünyanın hiçbir yerinde hiçbir önemli sorun, artık sadece o ülkenin sınırları içinde çözülme olanağına sahip olmaktan çıktı. Bu genel doğru 20. Yüzyılın başında tespit edildi ve bugüne kadar yaşanan bütün gelişmelerle birlikte tekrar tekrar doğrulandı.

 

Bu bakımdan Koronavirüs olayı kimsenin bilmediği bir gerçeği ortaya çıkarmış değil. Ama herkesin bildiği bir gerçeğin bu kadar çarpıcı bir şekilde gözler önüne serilmiş olması ilk defa oluyor.

 

Koronavirüs salgını ile birlikte ülkelerin içlerine kapanacaklarını, dar milliyetçiliğin gelişeceğini söyleyenler fena halde yanılıyorlar. Böyle söyleyenler, salgına ABD başta olmak üzere Batılı kapitalist ülkelerin ilk başta verdikleri tepkilerden hareket ediyorlar. Gerçekten de ABD, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin, salgına ilk tepkileri kabaca, maddi olanaklarını kendilerine saklayacaklarını ilan etmeleri şeklinde oldu. Salgına karşı mücadelede kullanılacak ilaç ve diğer malzemelerin dış ülkelere gönderilmesini yasakladılar vb.

 

Böylece gerçi, ABD daha önceden de kendi içine kapanmak sinyalleri vermişti ama salgına karşı önde gelen kapitalist ülkelerle birlikte sergiledikleri tavırla, "neoliberalküreselleşme"nin ipini kendi elleriyle çekmiş oldular.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme