REHBER ÖĞRETMENLİĞİNE İNCE AYAR

Mustafa M. Atilla yazdı...

Saygıdeğer okurlarım, hemen hemen çoğunluğu eğitimci olan ailenin gözetiminde yetiştiğim için insanı eğitmenin önemi ve farkındalığını yaşayarak öğrenenlerdenim.

Araştırmalar; sıcak,sevgi dolu,huzurlu geçen bir çocukluğun genellikle iyi yaşlanan mutlu bir insana yol açtığını gösteriyor.O nedenle, konuma geçmeden önce çocukluktan itibaren yaşama yön vermek adına huzuru,sevgiyi, mutlu olmayı, hoşgörüyü, yardımlaşmayı   yetiştirdiğimiz çocuklarımıza yaşam biçimi olarak benimsetmemiz görev bilinci içinde yerini korumalı.

Ağaç yaşken eğilir atasözü yaşamımda hiçbir zaman unutamadığım bir cümle, bunun için

geleceğimizin teminatı olan çocukların ve gençlerin önce aileden sonra çevreden daha sonra da eğitim yuvalarından aldıkları eğitimin ne kadar kıymetli olduğunu önemsiyorum.

Verilecek ilk eğitime başlamak üzere daha sonra orta öğretimle devam edecek olan kafamda ki düşüncemi  köşeme taşımayı gerekli ve önemli gördüğüm için ister bir fikir ister bir düşünce ister yönlendirme kabul edin ayrıca hiçbir kimsenin yanlış veya uygulanamaz diyemeyeceği belki siz değerli okuyucuların da destekleyeceği ve tasvip edeceği aşağıda yazacağım konu: acilen uygulanması gereken REHBER ÖĞRETMEN’liğinde ki ince ayrıntı İnşallah attığım bu şut gol olur.

Eğitimcilerin sevgi ile özveriyle ilkokul birinci sınıfa başlamak üzere ortaöğretim bitimine kadar olan süreçte uygulanmasını arzu ettiğim branş öğretmenliğinden ayrı düşündüğüm

tecrübeli öğretmenlerden seçilmiş veya genç, hayata yeni atılan, azimli ,çözüm üreten, akıllı kararlar alabilen sosyoloji eğitimi de almış kredi notları yüksek rehber öğretmenleri ile yürüteceğimiz bir projedir.

Okul çağına gelmiş öğrencileri 1.sınıftan alıp 4 yıl okutacak ilkokul öğretmeni her öğrenci için

bir dosya açmalı bu dosya 4 yıl boyunca ailesi ile birlikte öğrencinin aile içi yaşantısı, eğilimleri, yetenekleri,başarı seviyesi, sağlık durumu,el becerisi vs. gibi tüm bilgileri yazacağı dosya olmalı ….uygulamalarını istediğim asıl konu bu dosyayı okuyacağı  ortaokuldaki rehber öğretmene aktarması.Bu işlem 4 yıl okuyacak olduğu ortaokulda devam ederek lisedeki rehber öğretmenine dosyayı göndererek zincirin son halkasını tamamlamak olmalı.Bayrak yarışı misali gibi en önemli etap lise diye düşünüyorum.Çünkü 4 yıl takip edeceği öğrenciyi, lise- üniversite yol ayrımındaki  sınavına hazırlama gibi önemli bir görevi var. Ailesi,,kendisi ve rehber öğretmenin dosyası ortak kararla hangi sınava (yani sayısal, sözel, eşit ağırlık veya dil)  gireceği kararını ve öğrencinin yapma, başarma isteğinin, itici gücü olup motivasyonunu yönlendirmek olacağından, bu sistem  en iyi çözüm olarak düşündüğüm  yöntemin adıdır.

Bu yazıyı yazarken öğretmen kardeşimi aradım. Düşündüğüm sistemi anlattım onayladı, ardından bunu ekledi sevgiyle yaklaştığım çocuklar başarmak için büyük mücadele veriyorlar.

Okulu seviyorlar. Dersi seviyorlar okuldan ayrılırken yüzlerinden mutluluk okunuyor. Tüm öğretmenler öğrencilere sevgi ile yaklaşmalı söylemini bir kaç defa vurguladı.

Memleket ve insan sevdası olan herkes eğitim konusunda taşın altına elini koymalı yoksa muasır medeniyetler seviyesine çıkmamız hayal olur.

Buna ilişkin olarak Devletin büyük masraflarla siz gençleri hayata hazırladığı okul yolu sonunda sadece zenginlik ve rahat yaşam hedefi ile yurt dışına gitme kararı önce Çanakkale'de, Van'ın kurtuluşunda, Sarıkamış da mermi ve cephane taşıyan çocukları düşünmeli siz nerede olduğunuza karar vermelisiniz. Bu ülkenin sizlere ihtiyacı olduğunu hiç bir zaman aklınızdan çıkarmadan nefes aldığınız sizin gitmek istediğiniz batı ülkelerinden akın akın gelip yerleştikleri bu coğrafyayı unutmamanız dileğimdir.

 

Yorumlar 1
SERHAT 18 Şubat 2022 15:57

Bakmadan Geçme