Projeleri ayırım yapmadan inceliyoruz

Van İlinin daha çok kaleleriyle anılan bir şehir olduğunu belirten Van Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürü Haşim Ölmez: Van’da mimari yapılar günümüze kadar ulaşmadığı için haliyle kurumumuza Van’ın mimari yapısıyla ilgili projelerde az geliyor.

Fazıl ERÜŞ

2014 yılının ilk toplantısını 15-16 Ocak tarihinde yapan Van Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürü Haşim Ölmez, mimari yapılarla ilgili kendilerine gelen bütün projeleri ayırım yapmadan titiz bir şekilde incelediklerini söyledi.  Van’ın mimari yapısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ölmez, Van’da önemli  mimari yapıların günümüze kadar ulaşamadığını kaydetti.

Van, Muş, Bitlis, Hakkâri ve Ağrı illerine hizmet vermekteyiz

Bölge Müdürü Haşim Ölmez, “Müdürlüğümüz Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün Taşra teşkilatıdır. Görev alanımız Van, Muş, Bitlis, Hakkâri ve Ağrı olmak üzere 5 ildir. Elimizden geldiğince en güzel şekilde bu illerimize hizmet vermekteyiz. Bakanlığımız tarafından 3 yıl süreyle atanan 7 kurul üyemiz var. Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne gelen projeler kurulumuz tarafından görüşülerek karara bağlanmaktadır. Daha sonra kabul edilen projeler müdürlüğümüz tarafından dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Öncelikli olarak kurumumuz 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma  Kanunu ilke kararları kapsamında çalışmaktadır. Tescili Kültür Varlıklarının tespiti ve tescili temel görev alanımızdır. Bunun dışında yapılacak herhangi bir işlem öncesi izinlerin kurumumuz tarafından verilmesi gerekir. Mesela bir tarihi yapı 2863 yasanın 6. Maddesinde belirtilen kriterleri taşıması gerekmektedir. Bu kriterlerin en önemlisi tarihi eserlerin ya da mimari yapıların 19. Yüzyılın sonuna kadar olması gerekir” dedi. 

Zengin mimari yapılar günümüze kadar korunmuştur

Ölmez, “Tescil yoğunluğuna baktığımız zaman tescili yapının en çok bulunduğu il Bitlis’dir. Bitlis ilimizde Bine yakın tescili yapı ve sit alanları bulunmaktadır. Bitlis sivil mimari açısından zengin bir ilimizdir. Özellikle taş işçiliği Mardin ilimiz kadar olmasa da zengin sayılır. Orada bulunan camilere, hanlara, mescitlere baktığımızda Bitlis’in Osmanlı döneminde önemli bir yere merkezlik yaptığını görmekteyiz. Ayrıca bu zengin mimari yapılar günümüze kadar korunmuştur” diye belirtti.

Zengin mimari yapılara rastlıyoruz

Van merkezde genelde kerpiç evler olduğu için günümüze kadar bu yapıların ulaşmadığını söyleyen Ölmez, “Van Kalesi ve çevresinde zengin mimari yapılara rastlıyoruz. Van’da mimari yapılar günümüze kadar ulaşmadığı için haliyle kurumumuza Van’ın mimari yapısıyla ilgili projelerde az geliyor. Van İli daha çok kaleleriyle anılan bir şehirdir. Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi, Anzaf Kalesi, Yonca Tepe Kalesi Van merkezinde bulunan kalelerdir. Van’da kaleler anlamında böyle bir zenginlik var. Bu nedenle genelde bize gelen projelerde bu kalelerin çevrelerinde bulunan mimari yapılardır” şeklinde ifade etti.

Hüsrevpaşa Hanı yenileme projesi geçti

2014 yılının ilk toplantısını 15-16 Ocak tarihinde yaptıklarını ifade eden Ölmez, “5 ile baktığımız için gündemimiz yoğundu. 7 kurul üyemiz gelen projeleri büyük titizlikle inceledi. Van Edremit Dil Kaya Höyüğü daha önce birinci derecede arkeolojik sit olarak kabul edilmişti. Burası yeniden sayısallaştırılarak güncelleme kararı alındı. Başkale’de Arvasi Caminin tuvalet ve kazan dairesi projeleri onaylandı. Van Kalesinde bulunan Hüsrevpaşa Hanı restorasyon projesi geçti. Olduğu gibi dondurma kararı verildi. Yani ilk yapıldığı gibi tamamlanmayacak. Sadece koruma amaçlı güçlendirilecek. Bize gelen projeleri ayırım yapmadan inceliyoruz. Bu camilerle ilgili olabilir kiliselerle de ilgili olabilir. Bu nedenle hangi kurumdan kriterlerimize uyan projeler gelirse incelemeye ve onlara yardımcı olmaya hazırız” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme