Kütüphane sorunumuz ve havada kalan sözler

Van her anlamda gerçekten sahipsizdir. Sahibi olsaydı bu halde olmazdı.

1950 yılında iki katlı Van Halkevi binasının zemin katının bir bölümünde hizmet vermeye başlayan Van İl Halk Kütüphanesi'nin üst katında Sinemacı Şefik Saydan'ın işletmeciliğini yaptığı Şehir Sineması bulunmaktaydı. Rahmetli Hakkı Yakupoğlu'nun (Namı diğer Hakkı Bülbül) müdürlüğünü yaptığı kütüphane 1970'li yıllarda Cumhuriyet Caddesi üzerindeki eski Vali Konağı ve Kız Meslek Lisesi olarak hizmet veren Cumhuriyet dönemi yapılardan olan binaya taşındı. İl Halk Kütüphanesi binası 1975 yılında yıkılarak bahçesiyle birlikte bugünkü Şehir Parkı adıyla hizmet veren dinlenme parkına dönüştürüldü.

 

Van Atatürk Kültür Merkezi bünyesinde 2 katlı binada uzun yıllar  hizmet veren İl Halk Kütüphanesi binası 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 7.2 ile 5.6 büyüklüğündeki depremlerde aldığı hasar nedeniyle yıkıldı. İl Halk Kütüphanesi depremlerden bu yana kütüphaneciliğe uygun olmayan, kitap okurlarına yakışmayan bir salonda hizmet vermeye çalışıyor.

 

Depremler sonrası bakanlara,  idarecilere, milletvekillerine ve tüm yetkililere her fırsatta Van'ın stadyum, otogar,  kültür merkezi,  konser ve toplantı salonuna özellikle de kütüphaneye ihtiyacının olduğu belirtilerek ivedilikle bunların  yapılması gerektiği ifade ettik.  Ne acıdır ki sözler verildi ama bir arpa boyu yol alınmadı.

 

2013 yılıydı. Van deprem enkazı altındaydı.  Ertuğrul Günay  da Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapıyordu. Günay, Van'da incelemeleri sonrası " Eyvah Eyvah" filmini izleyerek çadır tiyatroda etkinliğe katıldı. Kültür merkezi, kütüphane sorununa ve yapımına hiç değinmedi. Geçen ay Van'a geldi, kitabını imzaladı, vefalı dostlarıyla kırtlama çay içti gitti!

 

2011 yılında yaşanan depremler sonrası yıkılan İl Halk Kütüphanesi'nin yerine yapılacak kütüphanenin Kültür ve Turizm Bakanlığı 2016 yılı yatırım programına dahil edildiği söylendi. Ancak verilen bu söz de yerine getirilmeyerek 1 milyonu aşkın nüfusu bulunan Van'a kütüphane yapılmadı.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme