Kayatürk: HDP Barajı Aşmazsa Süper Olur

Ak Parti’nin Van’dan 8 milletvekili çıkaracağını, HDP’nin ise barajı aşamayacağını ileri süren Ak Parti Van Milletvekili ve 1. Sıra Adayı Burhan Kayatürk, “HDP barajı aşmazsa hiçbir şey olmaz. Hatta çok güzel olur. Yani HDP yüzde 10’nu aşamaz, aşamadığı durumda da hiçbir problem olmaz ”dedi.

İlhan Siyahtaş

7 Haziran seçiminden başarıyla çıkacaklarını belirten Ak Parti Van Milletvekili ve 1. Sıra Adayı Burhan Kayatürk, yeni yasama dönemde farklı bir çalışma planı uygulayacağını belirterek, “ Seçildiğim zaman, çocuğumun işi, gelinim tayini, böyle bir sorunumuz var, , çocuğumun bir kurumdan öbür kuruma geçişi için gelen bu insanlarla mecburi ilgileneceğim. Fakat onlara yüzde on zaman ayıracağız. Yüzde otuz zamanımı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) , yüzde otuz zamanımı Ticaret ve Sanayi Odası’na (TSO), yüzde otuz zamanımı da üniversite bünyesindeki, Teknokent’e ayıracağım” dedi.

Seçim çalışmaları kapsamında beraberindeki partililerle birlikte gazetemizi ziyaret eden Ak Parti Van Milletvekili 1. Sıra Adayı Burhan Kayatürk,  Yazı İşleri Müdürümüz İkram Kali’ye seçim süreci ile ilgili tartışma yaratacak açıklama ve çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

 “Van’ı büyütme hayalleri yok”

 Van’ı büyütmek için hiçbir sebebimiz yok diyen Kayatürk, “ Biz istesek de istemesek de Van büyüyecek. Şuan Van’da maalesef Van’ın büyümesine engel olan bir yapı var. Yoğunluklu olarak HDP’nin elinde olan yerel yönetimlerin Van’ı büyütme gibi bir hayalleri yok. Dolayısıyla o misyonu da biz yükleneceğiz. Yetmiş, seksen yıl önce Ermenilerin ve Müslümanların birlikte yaşadığı bir Van’da, kiliselerin olduğunu görüyorsunuz, adaların olduğunu görüyorsunuz, üzüm bağlarının olduğunu görüyorsunuz, hatta şarap üretildiğini ve bunun dışarıya ihracatının yapıldığını görüyorsunuz. Van’da eskiden buyana bir üretim var.  Selçuklular döneminde gittiğimizde Van’a tam bir medeniyet bırakıldığını görürsünüz. Han bırakılmış, medreseler bırakılmış, bunlarla birlikte mezar taşlarına kadar bir medeniyet bırakılmış. Harika bir Van Gölümüz var, doğa harikası yerler var. Mesela Çatak’dan geçen Kanisipi suyu Kopenghan’dan geçmiş olsaydı, dünyanın 9 harikasından biri olurdu.  Çok güzel tabiatı olan büyük bir medeniyetten yaratılmış bir kenttir Van. Van rahatlıkla bir mega kent olabilir. Ancak insanların tembelliği maalesef burada yerleşmiş durumdadır. Yetmiş seksen yıldır burada bizler hiçbir şey yapmamışız. Bunlardan daha önemlisi ise burada güvenliğin olmamasıdır. Buraya gelecek yatırımcı kendisini önce güven içinde hissetmesi lazım. Çok rahat bir şekilde gelip buralarda yatırım yapması gerekir”  dedi.

“5.5 milyon dolarlık proje Van’dan geri gitti”

BDP’ninin geçen seçimlerde bir iki puan fazla alabilmek için ‘özerkliğimizi ilan edeceğiz’ açıklaması üzerine 5.5 milyon dolarlık devasa bir projenin Van’dan geri gittiğini vurgulayan Kayatürk şunları söyledi:  “Ben geçen dönem en fazla üzerinde durmak istediğim Tekstilkent’ti. Üniversitenin bazı bölümleri üzerinde durdum. Birde Van’ı turizm kenti haline getirme çabası içerisinde oldum. Daha önce Ankara milletvekili iken bana gelen bir proje vardı. Onun CEO’suna Van’ı anlattım, daha sonra da Van’a getirerek birde siz Van’a görün dedim. CEO Van’ı gelip gördükten sonra bana gelen o projenin Ankara’ya değil de Van’a olması gerektiğini söyledi. Biz bu projeyi Van’da hayata geçirmiş olsaydık İran’dan, Irak’tan, Orta Asya Cumhuriyetlerinden, Orta Doğu ülkelerinden muazzam turist çekecektik. Van çok önemli bir noktadır, Bir saatlik uçuk yolculuğu ile  200 bin insanın Van’a gelmesi mümkündür. Bu 200 bin insanın siz yüzde 10’na talip olduğunuz zaman, yıllık turist sayınız 20 milyon olur. O projede, 5 tane beş yıldızlı otel, 5 tane alışveriş merkezi, 11 tane müze vardı. Proje için 20 dönümlük araziyi çok hızlı bir şekilde istediler.  Maalesef BDP’ninin o dönem seçimlerde bir iki puan fazla alabilmek için, ‘özerkliğimizi ilan edeceğiz’ açıklaması üzerine proje sahipleri Van’da kalmak istemediler. Şimdi bu adamlar Ankara’da söz konusu projenin yarısını uyguluyorlar. Onların asıl istediği yatırımın çok fazla yapılmadığı bir yere bir turizm cazibe merkezini kurmaktı. Bahsettiğim proje 5.5 milyon dolarlık bir projeydi. O nedenle burada güvenliğinde olması gerekir. Soruyorum, 40 yıldır maden teknik gelip buralarda neden araştırma yapmamış. Tabi ki terör ve şiddetten dolayı. İnşallah çözüm süreci ile birlikte bütün bun sorunlar çözülecek.”

“Hayvan sayısı 100 bine kadar düştü”

Çözüm sürecinin başarıya ulaşacağını beraberinde huzur ve kalkınma getireceğini dile getiren Burhan Kayatürk,  terör nedeniyle Gürpınar’da küçükbaş hayvan sayısının 100 bine kadar düştüğünü, son iki yılda ise çatışma ortamı olmaması nedeniyle Gürpınar dağlarında 450 bin adet küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi. 

“Elimizden geleni yapacağız”

Milletvekilliği dönemini değerlendiren Kayatürk, “ Benim 4 senelik bir milletvekilliğim var. Bu dört sene içerisinde biz Van’a iki tane eyalet başbakanı getirdik. Van’da ilk defa Ankara’da İstanbul’un dışında Avrupa birliği karma parlamentosu burada yapıldı. İlk defa biz beş tane dışişleri bakanını getirip Van’da toplantı yaptırdık. Dünyadaki acı yaşamış insanların toplantısı yılda bir defa büyük başkentlerde yapılır. Biz bu toplantıyı getirip burada yaptırdık. Bizler Van’ı tanıtmak zorundayız, bu dönemde Van’ın ekonomisine, Van’ın tanıtımına katkı sağlamak adına elimizden geleni yapacağız”  diye konuştu.

“HDP’nin başımızın üstünde yeri olur”

HDP’li belediyelere çağrıda bulunan Kayatürk, “2023 hedeflerine bakıyorum, Türkiye 500 milyar dolar ihracat yapmış. Bu ihracatta Gaziantep dikkatimi çekti, Gaziantep 30 milyar dolar ihracat yapmış. Ben Van’a baktım 2023’te bir milyar dolar yazılınca, isyan ettim, hemen Mehmet Mehdi Eker’i aradım, dedim ki siz nasıl böyle bir şey yaparsınız. Bunu Van’a nasıl yaparsınız, İzmir’e 100 milyon dolar yazıyorsunuz da Van’a 1 milyar dolar yazarsınız. Bana dedi ki ‘siz geçen sene 18 milyon dolar ihracat yapmışsınız, Gaziantep sekiz milyar dolar yapmış. Ben o zaman dedim bakın görün, Van bundan sonra nasıl büyüyecek. Van’da en büyük avantajımız da dezavantajımız da insandır. Van tarihi, doğası, coğrafyası harika bir ildir. Ama bu yerel yönetimlerde mutlaka değişiklikler yapmak zorundayız. Ben bugün farklı bir partideyim, ama HDP kendisine çeki düzen verirse, gerçekten Van’ı büyütmek isterse, Vanspor’u bir yerlere getirmek isterse, Van turizmini bir yerlere taşımak isterse, Van ekonomisine katkı sağlayacak alt yapıyı hazırlayacaksa başımız üstünde yeri olur. Halk takdir ediyorsa bizim söyleyecek bir şeyimiz yoktur. Ama bunları yapmayacaksa, başka tarafa hizmet ediyorsa, kör bir ideolojinin içerisinde boğuluyorsa, o zaman halk bunu görecek ve cezalandıracaktır. Bu tutum ebediyen böyle gitmez” diye konuştu.

“40 milyar dolarlık projeyi bıraktım geldim”

Adaylığa, aday listesine, tepkilere ve istifalara değinen Ak Parti Van Milletvekili ve 1. Sıra Adayı Burhan Kayatürk sözlerini şöyle sürdürdü: “ Biz bu sefer maalesef, içimizdeki mutsuzluğu da gidermeye çalışıyoruz, listelere karşı reaksiyon her dönemde olur. Bu dönemde birileri bunu kitlesel bir harekete dönüştürmek istedi. Geçen döneme baktığımızda hiçbir Van’ın yerlisi bir kardeşimiz yoktu, bu dönem ise listede kadın bir kardeşimiz yerlidir. Buda Özge Burak Değer’dir. Öz Vanlı olarak kabul ettiğimiz ailelerdendir. Babası Van’nın yerli ailelerinden, annesi ise Özalp’ın Küresünni ailelerindendir. Hatta annesinin babası Özalp’ın ilk belediye başkanıdır. Evet, listede aşiretsel dengeler daha fazla gözetilebilinirdi. Genel merkez burayı daha iyi analiz edebilirdi, ama listeyi bu şekilde görmüş. Neticede 128 tane aday adayı var bunların sadece sekizi aday olmuş. Biz içimizdeki sorunları yavaş yavaş çözdük. Çözmeye de devam edeceğiz. Başka partiye gidenlerde bizim kardeşlerimizdir. Ama partili olarak sizin bazen imtihan vermeniz gereken bazı dönemleriniz var, o dönemlerde sizin iyi bir imtihan vermeniz gerekmektedir. Ben şu kadar parayla, şu kadar kişiyi bıraktım geldim demek istemiyorum. Ama ben eğer bu dönem Van’dan milletvekilliği adaylığını kabul etmeyip buraya gelmek istemeseydim, ben Pakistan da 40 milyar dolarlık bir projeyi yönetecektim. Bu proje beş yılda bitirilmesi gereken bir projeydi. Pakistan hükümet danışmanı olarak böyle bir projenin yatırımının başına geçecektim. Ben bunu bırakıp Van halkına hizmet etmeyi seçtim. 128 milletvekili aday adayı arasında listeye benden daha az girmek isteyen bir kişi bile yoktu. Fakat biz bu memlekette herkesin mücadelesini veriyoruz. Burada Küresünni kardeşimizin de, yerli kardeşimizin de, Kürt kardeşimizin de mücadelesini veriyoruz”  ifadelerinde bulundu.

“HDP’nin kaç Vanlı adayı var?”

Benim gittiğim her yerde eğer, başka bir parti başka bir kitle tarafından saldırıya uğruyorsam buna dikkat etmek gerekir diyen Kayatürk, “  Geçen dönem 54 gün saldırıya uğradıysam ve ben buna rağmen dört yıl boyunca Van’da hiçbir yanlış yapmadıysam, hiçbir yanlışa izin vermediysem, ihaleye şuna buna karışmadıysam, tertemiz bir siyaset meydana getirdiysem insanlarımızın buna da iyi bir şekilde bakması gerekir. Mademki bu halk bizi vekil seçti, bizde üzerimize düşeni yapmamız gerekir. Bugün bize ve Ak Partiye bakanlar bu büyük çerçeveden baksınlar. Geçmiş dönemde kardeşlerimiz Van için hizmet ettiler. Listeye eleştiriler var, bu eleştirilerin başımız üstünde yeri var. Bu sekiz insan Van’ın kendi evladıdır. Bizim en güçlü rakibimiz olan HDP’nin kaç tane Vanlı adayı var? Birde buna bakmak lazım. Hangi aşiretten kaç tane adayı var. Ama bizim arkadaşlarımızın da bu konuda daha güçlü bir imtihan vermeleri gerekiyor “ dedi.

“HDP barajı aşmazsa hiçbir şey olmaz”    

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın geçtiğimiz günlerde tartışma yaratan “Şimdi birileri diyor ki ’barajın altında kalırsak şöyle olur, böyle olur’. Hiçbir şey de olmaz. Süper olur, çok güzel olur” açıklamasının benzerini yapan Kayatürk, HDP’nin barajı aşamayacağını, AK Parti’nin Van’dan 8 milletvekili çıkarcığını söyledi.  Kayatürk, HDP barajı aşmazsa hiçbir şey olmaz. Hatta süper olur. Yani HDP yüzde 10’u aşamaz, aşamadığı durumda da hiçbir problem olmaz. Halkın güvenliği konusunda hiçbir şey olmaz.  Biz gideriz, orada da Başkanlık sistemi oturur. 6-7 Ekim olayları varken BDP’nin milletvekilleri yok muydu, bütün buradaki 12 belediye başkanlığı BDP’nin elinde değimliydi?  Bunlar güçlü oldukları zaman milletvekili çıkardıkları zaman belediye başkanı çıkardıkları zaman problem olmuyor çıkarmadıkları zaman mı problem olacak. Barajı geçmemenin güvenlik ile en ufak bir ilişkisi ve alakası yoktur. Hiç kimsenin hiçbir endişesi olmasın. Biz Van’dan sekiz tane milletvekili çıkaracağız diye konuştu.

Yazı İşleri Müdürümüz İkram Kali Kayatürk’e ziyaret nedeniyle teşekkür etti.

Bakmadan Geçme