İYİ Parti İl Başkanı Özgökçe sorunlara değindi Esnafın beli bükük

Van'ın ve ülkenin sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan İYİ Parti Van İl Başkanı Selim Özgökçe, 'Pandemi sürecinde esnaflarımız vergi, sigorta, kira, personel gibi ödemelerini yapamadı. Birçok işyeri zarar edip kapandı. Esnaflar borcu borçla kapatmak zorunda kaldı. Ciddi sıkıntılar yaşandı ve hala sıkıntılar devam etmekte. Pandeminin etkisi azalmasına rağmen esnaflarımız ciddi şekilde ekonomik sıkıntı yaşıyor' dedi.

Rıdvan Can

İYİ Parti Van İl Başkanı Selim Özgökçe beraberindeki İpekyolu İlçe Başkanı Serkan Saygın ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın mensuplarıyla bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu. Van Valiliği görevine atanan Ozan Balcı’ya çağrıda bulunan Özgökçe,  “Devlet memurları siyasi partinin emrinde olmamalı. Devlet adına hareket ederek çalışacaklar. Temennimiz yeni gelen valimiz siyasetçilerin etkisinde kalmaz, devlet için millet için çalışır. Devletin imkanlarını şehrin ihtiyaçları için kullanmalı. Eksiklerini, sorunlarını istişare ederek çözmeli” dedi.   

 “Rüzgar Gülü Projesiyle aile bütçesine de katkı sunacağız”

Rüzgârgülü Projesiyle çocukların doğru beslenmesini sağlayarak aile bütçesine katkı sunacaklarını söyleyen İyi Parti Van İl Başkanı Selim Özgökçe, “Ülkemizde ekonomik olarak çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Partimizin yaptığı çalışma sonucu ülkemizde 7 milyona yakın yoksul çocuk bulunuyor. 7 milyon nüfus çok büyük bir rakamdır. Norveç, Danimarka, İrlanda gibi ülkelerin nüfusundan daha fazladır. Partimiz çocuklarla ilgili bir çalışma yürütüyor. Çocuk gelişimi, çocuk sağlığı, çocuk eğitimi ve çocukların küçük yaşta kendi kişisel özgüvenlerini sağlayabilecekleri sağlıklı bir ortamda büyüyebilecekleri çalışma programını Rüzgar Gülü Projesi olarak adlandırdık. Rüzgar Güllü projemizle okul çağındaki her çocuğumuza, her gencimize; kahvaltı ve öğle yemeğini, ücretsiz olarak sunacağız. Rüzgar Gülü Projesiyle aile bütçesine de katkı sunacağız. Bunu yaparken hiçbir ayrım yapmayacağız. Rüzgâr Gülü Projesiyle çocuklarımız dengeli ve doğru beslenerek, sağlıklı bireyler olarak yetişecek. Çocuklarımızın daha sağlıklı bir eğitim alabilmesi için elimizi değil gövdemizi taşın altına koyacağız. Bir daha hiçbir çocuğumuz, sağlığını, açlığı, yoksulluğu, adaletsizliği düşünmek zorunda kalmayacak” dedi.

“KYK borcu olan üniversiteli gençlerimize yardımcı olacağız”

Kredi Yurtlar Kurumuna borcu bulunan üniversiteli gençlerin borçlarını sosyal sorumluluk projeleriyle sileceklerini kaydeden Özgökçe, “Üniversiteyi bitirmiş ama iş bulamayan, atanamayan, Kredi Yurtlar Kurumuna borcu bulunan gençlerimize de yardımcı olacağız. Partimiz bu konuda çok güzel imkanlar sunuyor.  İYİ Parti olarak KYK borçlarının gençlerin sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak borcunu ödemesine imkan sağlayacak bir proje geliştirdik. Bu proje kapsamında kredi borcu olan gençler yaşadıkları şehrin belediyelerinde ya da kamu kurumlarında yürütülen sosyal sorumluluk projelerinde haftada birkaç saat çalışarak, bu borcunu ödeme imkanına sahip olacak. Böylece gençler hem sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak hayata dair tecrübe edinip, farklı insanlara dokunacak hem de öğrenciyken kullanmak zorunda olduğu borcunu ödeme imkanına sahip olacak. Partimiz iktidarında liyakatı, ehliyeti esasa alacağız. Ülkemizin ve memleketimizin gelişimine katkı sunacak insanlara görev verilecek” dedi.

“Kadınlara gereken desteği sağlayacağız”

Yardıma muhtaç kadınların yanında yer alarak destek vereceklerini söyleyen Özgökçe, “Ülkemizde kadınlara yönelik şiddet, cinsel istismarla ilgili İstanbul sözleşmesini en çok önemseyen ve destekleyen partilerden biriyiz. İstanbul Sözleşmesini göreve geldikten sonra yeniden uygulamaya başlayacağız. Partimize çok sayıda yardıma muhtaç kadın çocuğuna mama veya bez almak için gelip destek istiyor. Biz parti olarak elimizden geldiği kadar destek veriyoruz ama buna bir an evvel bir çözüm bulunması gerekir. İl Başkanları toplantısında bu sorunu Genel Başkanımız Meral Akşener’e ilettim. Bununla ilgili bir çalışma hazırlandı. Çocuklu annelere ciddi anlamda destek vereceğiz. Eşi çalışmayan kadınlara bin 500 lira destek vereceğiz. Eşi sigortalı çalıştığı halde evini geçindiremiyorsa bunu tespit ederek yardım eli uzatacağız. İstismarlara da müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“İYİ Parti ile ülkemizde yaşayan 7’den 70’e herkes kazanacak”

İktidar olmaları halinde ülkede yaşayan herkese destek vereceklerini belirten Özgökçe, “Ülkemizin genel anlamda en büyük sorunlarından biride bütçenin kontrolsüz harcamalarıdır. İktidarımızla ödenek üstü harcamalara asla müsaade etmeyeceğiz. Ödemeler çok sıkı bir şekilde denetlenerek şeffaf hareket edilecek. Türkiye Büyük Millet meclisinde devlet harcamalarının daha iyi denetlenmesi amacıyla muhalefet partisi başkanlığında kesin hesap komisyonu kuracağız. Yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturmaları tamamlayıp bağımsız yargıya teslim edeceğiz. Yolsuzluk yapanın yaptığı yanına kalmayacak. Devletin mali denetim ve kontrol sistemini güçlendireceğiz. Merkez Bankası tamamen bağımsız olmak zorundadır. Bununla ilgili bir projemiz var. İnşallah iktidarımızda projemizi hayata geçirerek ülkemizi ekonomik anlamda refaha kavuşturacağız. İYİ Parti ile ülkemizde yaşayan 7’den 70’e herkes kazanacak” dedi.

“Devlette israfa şatafata son vereceğiz”

İsrafa son vereceklerini kaydeden Özgökçe, “Kamu ihale mevzuatını yolsuzluğa ve hırsızlığa yol vermeyecek şekilde değiştireceğiz. Devlette israfa şatafata son vereceğiz. Görev başında bulunanların odasına gittiğimizde lüks, şatafat içinde yaşadıklarına şahit oluyoruz. 50 yaşındayım, bugüne kadar hiçbir zaman koruma polisiyle gezmedim. Bunu diğer siyasi parti temsilcilerininde yapması gerekir. İnsanlar bize çok rahat ulaşabiliyor. Biz yarın iktidar da olsak yine bugün davrandığımız gibi hareket edeceğiz. Asla kişiliğimizden, dürüstlüğümüzden ödün vermeyeceğiz. Amacımız ülkemize ve insanlarımıza hizmetkar olmak, bunun için çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.

“İşi ehline teslim edeceğiz”

Üniversite mezunlarına iş bulmaları için imkan sunacaklarını söyleyen Özgökçe, “Boş arazilerin ekilmesini sağlayacak çiftçilerin yüzünü güldürecek tarımsal destekleme ve fiyat politikası uygulayacağız. Tarımsal destekleri bugünkü seviyesinin 3 katına çıkartacağız. Eşi çalışmayan ve çocuklu ailelere daha fazla destek sağlayacağız. Asgari ücretin altında gelir elde eden usta öğretici tarım danışmanı, ücretli öğretmenlerin gelirlerini artıracağız. Atama bekleyen öğretmen ve sağlıkçıların sesine kulak vereceğiz. İktisadi idari Bilimler Fakültesi mezunlarının daha iyi iş bulmaları için imkanlar hazırlayacağız. Burada işi ehline teslim edeceğiz” diye konuştu.

“Şeffaf, hesap verebilir, öngörülebilir bir devlet anlayışını hakim kılacağız”

İYİ Parti’nin şeffaf bir şekilde hareket edeceğini belirten Özgökçe, “Mevcut iktidar, bilgisiz, Fransız tutarsız politikaları ile ekonomiyi üretimden koparmıştır. Yanlış maliye ve para politikaları ile hazinemizi aşırı borçlandırmıştır. Bozulan gelir dağılımıyla milletimizin büyük bir kısmı derin yoksulluğun içine sürüklenmiştir. Sadece Mayıs ayı itibarıyla iç borçtaki faizlerinin toplamı 2 trilyon’a ulaşmıştır. Tarihimizde ilk kez faiz ödemeleri ana para ödemelerini geçmiştir. Bunlara son vermeye geliyoruz. Nasıl mı kısa vadeli değil, uzun vadeli reformları, yapısal reformlarımızı, adaleti, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve en önemlisi özgürlükleri önceleyerek şeffaf, hesap verebilir, öngörülebilir bir devlet anlayışını hakim kılacağız” dedi.

“Hala sıkıntılar devam etmekte”

Esnafın sorunlarına değinen Özgökçe, “Son yirmi yılda Van'da en çok taşınan iş yeri restoran, lokanta, otel, kafe ve giyim. Neden? Çünkü bizim yanı başımızda bir ülke var. Son beş yıl içerisinde İran’dan Van’a gelen 500 bin turist var. Bu turistler kente kişi başı bin dolardan fazla para harcıyor. Doğal olarak da bizim şehrimizdeki insanlarımız bu iş alanlarına yöneldiler. Şehrin nüfusu 1 milyon 400 bindir. Normalde bizim 30 otele ihtiyacımız var ama şu anda 152 otel var. Şehrin normalde bu kadar giyim mağazasına ihtiyacı yok ama her köşe başında, her sokakta kafe açıldı. Hatta İranlıların kültürüne göre lokantalar açılmaya başladı. Dolayısıyla diyorum ki tamamen bu ihtiyaca binaen iş yerleri açıldı ve çok büyük paralar harcandı. Ama gelin görün ki pandemi sürecinde bu iş yerlerinin birçoğu zarar edip kapandı. İnsanlar vergi borçlarını, işçi maaşlarını ödeyemedi. Ciddi sıkıntılar yaşandı ve hala o sıkıntılar devam etmekte. Ama bugün çok şükür pandemi süreci kısmen de olsa atlatılmış fakat esnafın beli hala bükük durumdadır. Halen sigortasını ödeyememiş, alan vergisini ödeyemeyen, kirasını ödeyemeyen esnaflarımızın sayısı çok fazladır. Sadece Van’daki esnafın düzelmesiyle bu iş bitmiyor" ifadelerini kullandı.

“Esnafımızı her anlamda destekleyeceğiz”

Ülkemizin ve Van’ın sorunlarını çözmek için çalışacaklarını söyleyen Özgökçe, “Çiftçilerimiz ve köylümüz kötü durumda. Her alanda çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Kapıköy Sınır Kapısı Van'ımızın esnafının hak ettiği bir şekilde yapılacak olan çalışmayla bu ekonomik havuzdan kurtulur. Temennimiz Van esnafının İranlılara muhtaç olmamasıdır. Kendi döngüsüyle, üretimiyle Van’ın ekonomisine ve istihdamına katkı sunsun. Ekonomi ne kadar güçlü olursa istihdam da o kadar güçlü olur. Kirasını ödeyemeyen bir esnaf istihdam sayısını arttırabilir mi? Esnaf istihdamın artmasına katkı sunmazsa işsizlik meydana gelir. Ekonomi ve istihdam birbirine bağladır. İyi Parti olarak elimizden gelen her türlü çabayı sarf ederek sorunları çözüme kavuşturacağız. Esnafımızı her anlamda destekleyeceğiz. Tabii ki bu sadece siyasi partilerin de yapabileceği bir şey değil. STK'ların, derneklerin, sizlerin destekleriyle olacak bir şeydir. Sizler de bizler de hem esnaf olarak hem birey olarak hem de siyasi parti olarak hepimiz elimizi taşın altına koymak zorundayız’’ dedi.

“Genel Başkanımız Van ile ilgili görüşlerini bildirdi”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in geçtiğimiz yıl yaptığı Van ziyaretiyle ilgili konuşan Özgökçe, "Genel Başkanımız geçtiğimiz yıl Van’a gelerek esnafların sorunlarını dinlemişti. Genel Başkanımıza o kadar büyük teveccüh gösterildi ki programımız halk buluşmasına dönüştü. Genel başkanımızla bir durum değerlendirmesi yaptık ve bana şunları iletti: "Şehrinize geldik, çok sevindik, mutlu olduk. Partimiz adına bizlere gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı mutluyuz ama ben Van’da şunu gördüm; otuz yıldır HDP’nin, son yirmi yıldır da AKP’nin hoyratça kullandığı, halkın umutlarını tükettikleri ve her seçimde yalanla kandırılarak oylarını alıp Van halkını kullandıklarını, seçimden sonra da unutulan mazlum ve garip bir halk gördüm. Nüfus ve yüzölçümü olarak büyük bir kent ama ne yazık ki yatırım, ekonomi ve istihdam açısından ciddi anlamda eksik bırakılmış bir şehir. Büyük medeniyetlere başkentlik yapmış, tarihi ve kültürü ve coğrafyası açısından bu günleri hak etmeyen Van’ımıza ve Van halkına sahip çıkmalı, çok çalışmalı ve bu halkı hak ettiği yaşama kavuşturmalıyız.’ Biz de İYİ Parti Van ailesi olarak sizlere diyoruz ki biz siyasi parti olmaktan ziyade bir yuvayız” diye konuştu.

 

 

Bakmadan Geçme