Çatak'da Baraj Yapımına Protesto

Çevre Derneği (ÇEV-DER) Van ve Diyarbakır Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ekoloji Komisyonu, Çatak Belediyesi ve vatandaşlar Çatak Dalbastı Mahallesi’nde planlanan barajı yapımını basın açıklamasıyla protesto etti.

İlhan Siyahtaş

Dünya Su Günü ve Dalbastı köyünde yapımı planlanan baraj yapımı nedeniyle Çatak Dalbastı Mahallesi’nde bulunduklarını kaydeden ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, “Pervari ile Çatak arasında bulunan Kato Dağı güvenlik gerekçesiyle yapılacağı söylenen baraj için toplandık. Dünya'daki suyun insanlara ve canlılara yetmediği bir zamanda bugün ki hükumetin ticari amaçlarla birkaç yandaşına peşkeş çekmek için sularımızı kirlettiği açıkça ortadadır. Bizlerde bunu protesto etmek için buradayız” dedi.

DTK Ekoloji Komisyonu Sözcüsü Fatih Şahin, “ Tamamıyla hiçbir gelir katkısı olmayan; doğaya, çevreye, canlıya, mikroorganizmalara, beşeriyete zarar veren bu barajları, HES’leri, kalekolları yapıyorlar. Çok büyük maliyet ve masraflarla yapılan bu yapılar Çatak halkının eğitim, sağlık sosyal sorunlarını çözebilecek niteliktedir. Esnafa, köylüye, çiftçiye sağlanacak projeler istihdam yaratacak ekonomik refaha ulaşacak bir Bu baraj Çatak halkına yarar sağlamayacaktır” İfadelerini kullandı.

Barajın güvenlik amaçlı geçişleri engellemek ve harekat alanını daraltmak amacıyla yapıldığını iddia eden Fatih Şahin, “ Bu barajın yapımı yeraltı sularının tuzlanmasına sebebiyettir. Bu barajın adı ormanları yok etmektir. Soyu tükenen börtü böcek, kelebek, kınalı kekliklerin besin ve habitatlarının yok olmasına sebebiyettir. Bu yapılması planlanan barajlar ekosistemi değiştirmek, küresel ısınmaya sebep olmaktır ve endemik bitkilerinin yok edilmesidir. Barajla balıkların tabi yetiştirme alanları tahrip edilmektedir. Çatak balığının nesli tükenmektedir. Bu barajın adı çiftçi, köylü yoldaşlarımızı yerinden yurtlarından etmektedir. Üretimden koparıp metropolle sürmektedir”  diye konuştu.

Dalbastı’da yapılacak olan barajın halka sorulmadan yapılması durumunda buna engel olacaklarını ifade eden Şahin, “Ancak bir halkı böyle yok ederler. Ya tarihini ya dilini ya da topraklarını yok ederek, topraklarından kopararak. Dalbastı barajı halka sorulmadıysa, köyünün izni ve idaresi yoksa belediye ve yereller muhatap görülmediyse Dalbastı barajına onay verenlerin, ihalesine sunulan firmanın, yapımda çalışacak kişilerin başına yıkacağız. Ferman devletinse dermanı bizdedir” dedi.  

Şahin,  baraj yapılması durumunda Dalbastı, Kaçit, Arı, Doğumlu, Organlı, Övecek, Büyükağaç, Kıyıcak, Altıhan, Alakaynak, Reşan, Heşat, Delanoluk, Gelincik, Yapraktepe, Doğanlar, Açkanış, Koriç mahallelerinin sular altında kalacağını ileri sürdü.

Basın açıklamasına Çatak Belediye Eş Başkanları, Van DTK Ekoloji Sözcüsü Fatih Şahin ve üyeleri, Diyarbakır DTK Ekoloji Komisyonu üyeleri, Van Ekoloji Komisyonu üyesi ve Çev-Der Başkanı Ali Kalçık. DBP İl Başkan Yardımcıları Caziye Duman ve İsmail Demir, HDP İpekyolu İlçe Yönetici Murat Kaynaz, DBP Edremit İlçe Eş başkanları, ÇEV-DER üyeleri, Ali Paşa Mahallesi Halk Meclisi ve mahalle muhtarı katıldı.

 

Bakmadan Geçme