Büyükşehir Belediyesi Kaldırım İşgaline Son Verecek

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya kaldırım, sokak, cadde ve park işgaline son verilmesi için esnaflara Kürtçe ve Türkçe uyarıların yer aldığı broşür dağıttı. Sanat sokağında kaldırımları işgal eden kahvenin kapatılması için talimat veren Kaya, araçlarını gelişigüzel yollara park edenler hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi.

İlhan Siyahtaş

Büyükşehir Belediyesi Cadde, sokak ve kaldırımlarda vatandaşların yaşamlarını engelleyen esnaf işgallerine son vermek amacıyla çalışma başlattı. Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya esnafların kaldırım işgaline son vermeleri için Kürtçe ve Türkçe bilgilerin yer aldığı broşür dağıtarak esnaflara uyarılarda bulundular. Broşür dağıtımına İpekyolu ve Edremit Belediyeleri Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu, Özgür Kadın Masası ile Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri vde katıldı.

BU KENTTE BİRLİKTE YAŞIYORUZ

Eski Tekel binası önünde kardım işgali ile ilgili yazılı açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban kadınların, engellilerin kaldırımlarda, parklarda güven içinde rahat gezebilmeleri için boş olması gerektiğine işaret etti.  Çoban,  “ Kaldırım işgali ile ilgili alt belediyelerimiz ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Kadın meclis üyeleri, kadın çalışanlar ve sivil toplum kuruluşları kadın üyeleri tarafından belediyemize parklarda ve kaldırımlarda yaşanan sıkıntı ve şikayetler iletiliyor. Buna dair kadın kurumları ve belediye kadın çalışanlarımız ve kadın meclis üyelerimiz bir çalışma yaptılar. Bu tarz çalışmalar daha güçlenerek devam edecek. Çünkü bu kentte birlikte yaşıyoruz, kadınlar, erkekler, gençler, çocuklar bu kentte yaşıyoruz. Dolayısıyla bu kentte yaşamı kolaylaştırmak hepimizin görevidir. Kent yaşamını kolaylaştıracak öneriler ve tespitlere açık olmalıyız. Yerel basınımızda da yer aldı. Sokaklarımızda kadınlarımıza orta yaşa yakın erkek arkadaşlarımızdan sataşma olduğuna dair tespitler ve şikayetler var. Buradan kadın arkadaşlarımızın eyleminden erkek arkadaşlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Bu kentte birlikte yaşıyoruz ve birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Bu yaşam ne erkeksiz nede kadınsız yürütülür. Bu yaşamı birlikte yaşatacağız ve birlikte yürüteceğiz.  O zaman insan olarak birbirimize tahammül etmemiz gerekiyor “dedi.

KADINLAR TACİZ EDİLİYOR

 Kadınların cadde, sokak ve kaldırımlarda tacize varan durumlar yaşandığına işaret eden Çoban” Kadınlarda parkları kullanacak, kadınlarda sokakları kullanacak ve kullanırken de tacize varan sözler ile karşılaşmak istemiyorlar. Kadın olarak bu kentte özgürce ve serbestçe dolaşmak istiyoruz. Yine bugünkü eylemimizin esas amaçlarından bir tanesi kadınlarımızın ve kentimizin yaşamını kolaylaştırmaktır. Esnafımızın bize kolaylık sağlayacağını, sokaklarımızı daha yaşanılır bir şekilde hem de kadınlarımızın da parkları kullanan, sokakları kullanan, kaldırımları kullanan bir çağrısı olarak algılanması lazım. Bunu bir çağrı olarak algılamak gerekir. Kentte ancak ortak çabalarla yaşamı kolaylaştırırız. Bu sadece belediyelerin işi değil.  Belediyelerin işi ile birlikte hepimizin işidir” şeklinde konuştu.

 

UYARILARI DİKKATE ALMAYANA CEZA

Basın açıklamasının ardından Çoban ve Kaya beraberindekiler esnafları gezerek broşür dağıttı. Esnafları kaldırım işgali konusunda uyaran Çoban ve Kaya, kaldırım, cadde, sokak, park işgallerine bundan sonra kesinlikle müsaade etmeyeceklerini ifade ettiler. Kaldırım işgalleri nedeniyle insanların  yürüyemediğini,  kadınların çarşıya rahat bir şekilde çıkamadığını, engelli vatandaşların ise caddelerde tehlike altında olduğunu dile getiren Çoban ve Kaya, uyarıları dikkate almayan esnaflara ise cezai işlem uygulanacağını belirttiler.

PARK YASAĞINA YASAL İŞLEM

Sanat Sokağı’nda kürsü atarak kaldırım ve yol işgalinde bulunan bir kahvehane sahibini uyarmak için yanına çağıran Kaya, kahvehane sahibinin kendisini gizlemesine tepki gösterdi. Kahvehane sahibinin hem kaldırım hem de yolu işgal ederek, vatandaşları rahatsız ettiğini belirten Kaya, kahvehanenin kapatılması için zabıtaya talimat verdi. Aynı sokakta ruhsatı olmayan ve kaldırımı işgal eden başka bir esnafın işletmesine mühür vuruldu. Zabıtaya trafik için talimat veren Kaya, araçlarını gelişigüzel yol kenarlarına park eden sürücüler hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi.

Bakmadan Geçme