BİLİM İNSANI KOÇAK, KORONAYA YENİLDİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) koronavirüs nedeniyle acılı günler yaşamaya devam ediyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniveristesi (Van YYÜ) eski dekanlarından, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden emekli, entomoloji biliminin dünya çapındaki isimlerinden 1947 Bayburt doğumlu Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak koronavirüse yakalanarak tedavi gördüğü Van YYÜ Tıp Fakültesi Merkezi’nde hayatını kaybetti.  Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Deniz, Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak’ın koronavirüsten vefat etmesinden dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, ailesi ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı diledi.

Emekli olduktan sonra da eşiyle ve öğrencileriyle birlikte Van’da çalışmaya ve bilimsel yayın üretmeye devam eden,  yarım yüzyılı aşkın bir süredir bu bilim dalına büyük emekleri bulunan Öner’in koronavirüse yakalanarak hayatını kaybetmesi ailesi, Van YYÜ camiası, Edebiyat Fakültesi ve sevenleri arasında büyük üzüntü yarattı.  

CANLILARA AD VERİYORDU  

Dünya’nın önde gelen Entomoloji (böcek bilimi) uzmanlarından Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak nomenklatür, yani ilk kez karşılaşılan bir canlıyı tanımlayıp, ona latinceleştirilmiş bir ad verme alanında hizmetleri bulunuyordu.  Her canlı uluslararası bir kodlama sistemine ve kurallarına göre adlandırılıyor. Prof. Koçak da, dünyanın çeşitli yerlerinde yaptığı araştırmalar sırasında saptayıp tanımladığı yüzlerce canlıya bilimsel ad koymuş bir bilim insanı Prof. Koçak, biyolojik çeşitliliği incelenen Osmanlı ve daha sonraki Türkiye topraklarında saptanan yeni canlılara, Batılı araştırmacıların nedense hiç Osmanlı ya da Türk adı vermediklerini, 1940’lı yıllara kadar Asia Minor, Kleinasien, Smyrna, Constantinople gibi adları tercih ettiklerini söylüyor. Bu tutum son yıllarda Türkiye’de saptanan yeni böcek türlerine Vaspurakan, Achamenid, Peshmerge gibi adların verilmesiyle de sürdürüldüğünü tespit eden Prof. Koçak’ın 1966 yılında Ankara’da kurduğu Entomolojik Araştırmalar Merkezi (Cesa), böcekler üzerine araştırmalar yürütüyor, yayınlar yapıyor.  

Uzman bir entomolog olan eşi Dr. Muhabbet Kemal Öner ile birlikte önemli bilimsel çalışmalar gerçekleştiren merhum Ömer Kemal Koça’ın cenazesi bugün Van YYÜ’den alınarak memleketi Anamur’a gönderilecek. Koçak’ın cenazesi Yarın Anamur’da toprağa verilecek. 

 Vansesi olarak   bilim insanı Ahmet Ömer Kocak’a Allahtan rahmet eşi, ailesi ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz.  

İletişim: 0530 873 2371 

Bakmadan Geçme