Berki: Madde Bağımlılığı Yaşı 13-15'e Düşmüştür

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 11-13 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen “Van’ın geleceğinde senin de imzan olsun” adlı çalıştay ikinci gününde de devam ediyor.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte yaşanan sorunlara ilişkin düzenlenen “Van’ın geleceğinde senin de imzan olsun” adlı çalıştayın ikinci gününde, kentin kültür-turizm, sağlık ve yoksullukla mücadele konuları ele alındı. Van’ın sağlık, yoksullukla mücadele, kültür ve turizmdeki yerinin konuşulduğu çalıştaya Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, kentte bulunan STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Burada konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, Van’ın birçok medeniyete başkentlik yapmış dünyanın önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi. Tarihi dokusu, doğası ve güzelliği ile Van şehrinin halen dünyanın birçok ülkesinden kendisine insanları çeken önemli bir uygarlığın başkenti olduğunu ifade eden Bozbay, Van’ın tüm bu tarihi dokusu ve eşsiz doğaya sahip olmasına rağmen tarihi yerleri ile ilgili kayıtlı bir envanterinin olmadığını dile getirerek, “Bu bizim için çok acı bir olaydır. Bin yıllardır çeşitli uygarlıklara beşiklik yapmış bir kentten bahsediyoruz. Ama maalesef halen kentimizin kayıtlı bir envanteri olmadığı gibi, Kültür Bakanlığı’na defalarca Van’ın destinasyonun yapılmasına ilişkin yaptığımız başvuru sonuçsuz kalmıştır” dedi.
Van’da yaşanan sağlık sorunlarına ilişkin yapılan ikinci oturumda ise Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşler Dairesi Başkanı Yılmaz Berki tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Van’da yaşanan sağlık sorunlarına ilişkin yapılan sunumda konuşan Berki, Van’da görülen hastalıkların kadınlarda en çok meme ve mide kanseri, erkekler de ise akciğer ve mide kanserinin ilk sırada olduğunu söyledi. Van’da kent merkezinde 4 kamu hastanesi ve 4 tane de özel hastanenin olduğunu dile getiren Berki, Van’daki hastanelerin sadece Van’a değil bölgenin tüm illerindeki hastalara hizmet verdiğini ifade etti. Van merkezinde evde bakım hizmetine muhtaç vatandaş sayısının 8 bin 300 kişi olduğunu belirten Berki, kentte yaşanan en önemli sorunlardan bir tanesinin de kent içerisinde bulunan ahırların olduğunu söyledi.
Madde bağımlılığına ilişkin bir sunum da gerçekleştiren Berki, madde bağımlılığının toplumun en can alıcı sorunlarından bir tanesi olduğunu belirtti. Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşler Dairesi olarak Van’da ve ilçelerde yapacakları çalışmalara da değinen Berki, “Madde bağımlılığı kullanımı maalesef gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle madde bağımlılığı kullanımı yaşı 13-15 yaş arasındaki çocuklara kadar gerilemiştir. Bunun başında sistemin bire bir çocukları bunlara teşvik etmesi, denetim yapmaması geliyor. Şu an da Van’da madde bağımlılığı almış başını gidiyor. Bunu önleyecek çalışmalar yapmamız aciliyet gerektiriyor. Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşler Dairesi, madde bağımlılığına ilişkin bilgilendirme ve bilinçlendirme amaçlı çalışmalar yapacağız. Yine köylere hizmet götürme ve mobil ekiplerin kurulmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Kent içerisinde bulunan ahırların kent dışına çıkarılması için fizibilite çalışmamız devam ediyor. İhtiyacı olan bireylere evde sağlık hizmeti götürmek, fizik ve psikolojik danışmanlık projelerini hayata geçirmek için projelendirme yapacağız” dedi.
Çalıştayın son bölümünde ise yoksullukla mücadele konusu tartışıldı. Van’da yaşanan yoksulluğa ilişkin sunum yapan Sosyal İşler Daire Başkanı Faruk Yönlü, yoksulluğun politik ve ekonomik nedenleri olduğunu söyledi. Van’da yapılan araştırmalar sonucu 16 bin ailenin hiçbir gelirinin olmadığını belirten Yönlü, yine ayda ortalama 200 ailenin sosyal yardım alabilmek için belediyeye başvuruda bulundunu söyledi. Kentte yaşanan yoksulluğun önüne geçmek için yapacakları çalışmalara değinen Yönlü, kentte özellikle aş evlerinin ve halk ekmek fırınlarının açılması için çalışma yaptıklarını ve yine çocuk işçiliğinin önüne geçmek, kentsel ve kırsal yoksulluk haritasının oluşturulması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Bakmadan Geçme