ZEVE SAHİPSİZ DEĞİL

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Zeve Şehitliğinin 20 yıllık devrini aldıklarını vurgulayarak, Zeve Şehitliği bundan sonra sahipsiz değil. Zeve Şehitliği Van'ın yeni cazibe merkezi olacak. Şehitliğin yeniden düzenlenmesi, aydınlatılması, yollarının yapılması ve özellikle ağaçlandırmasını yapacağız' dedi.

Burhan Ergin

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Zeve Şehitliğiyle ilgili gazetemize açıklama yaptı. Özgökçe, Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandıktan sonra Zeve Şehitliğinin 20 yıllık devrini aldıklarını ve bundan sonra bakım ve temizliğini Tuşba Belediyesi’nin yapacağını kaydetti.

“ZEVE ŞEHİTLİĞİ VAN İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”

Zeve Şehitliğinin Van için çok önemli olduğuna dikkat çeken Özgökçe, Çanakkale ruhunun meydana geldiği yerin Zeve Şehitliği olduğunu belirterek, “Tuşba Belediyesi olarak Zeve Şehitliğinin bakımını, temizliğini yapacağız. Zeve Şehitliği Van’ın yeni cazibe merkezi olacak. Şehitliğini yeniden düzenlenmesi, aydınlatılması, yollarının yapılması ve özellikle ağaçlandırma alanı oluşturulacak. Hakikaten orada Ermeni zulmünden, şuandaki tarihe şahit olan insanlarımız olduğu için o şehitlik Van için çok önemlidir. Çanakkale ruhunun meydana geldiği yer Zeve Şehitliğidir” dedi.

“BİRÇOK ETKİNLİK YAPILACAK”

Zeve Şehitliğini Van’a kazandırarak, birçok etkinliğin yapılması konusunda harekete geçtiklerini anlatan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, “Biz orayı hayata kazandırmak istiyoruz. Oranın korunması konusunda askeriyeyle de görüşeceğiz.  Biz inşallah Van’ımıza bu şehitliği kazandıracağız. Sadece 2 Nisan’da değil, farklı zamanlarda da birçok etkinliği orada yaparız. Bu zamana kadar yapmamamızın nedeni metruk bir yerdi. İnanın ben bazı etkinliklere gittiğim zaman ekiplerimi bir hafta önce bakım ve temizliğinin yapılması için gönderiyordum ama temizlenmiyordu. Çünkü bakan yoktu ama şimdi hamdolsun biz devraldık. Allah nasip ederse Zeve Şehitliğiyle ilgili çok güzel çalışmalar yapacağız. Şehitliğin bütün bakım ve temizliğini belediye olarak biz yapacağız. Haftanın belli günlerinde otobüslerin oraya gitmesi için gerekli ayarlamaları yapacağız. Zeve Şehitliğini görmek isteyen vatandaşlarımız artık oraya gidip görebilecekler. Otobüs konusu için Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanımızla da görüşeceğim. Haftada belli gün ve saatlerde vatandaşlarımız Zeve Şehitliğine gidebilecekler” şeklinde konuştu.

ZEVE ŞEHİTLİĞİNİN GEÇMİŞİ

Zeve Şehitliği, Birinci Dünya Savaşı’nın devam ettiği 1915 yılında Rusların işgali altında olan Van’da Ermeni çetelerinin 7 köy halkını genç, yaşlı, kadın, çocuk demeden Zeve’de katletmesi sonucunda şehit olanların (2500 şehit) topluca gömüldükleri Çitören Köyü’nde ki şehitliktir. Van’ın 18 km. kuzeybatısında olan bölgede yer alıyor. 

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme