Yunanistan’da pakete tepki gösterenlere polis saldırdı

Yunanistan Parlamentosu, AB’den ülkeye 86 milyar euro değerinde kredi ve hibe akışı ve yeni kemer sıkma politikaları getirecek üçüncü kurtarma paketini oylama öncesi pakete tepki gösterenler parlamento binası önünde eylem düzenledi, polis eylem düzenleyenlere saldırdı.

Yunanistan Parlamentosu, Euro Bölgesi liderlerinin ülkeye toplam 86 milyar euro değerinde kredi ve hibe akışı ve yeni kemer sıkma politikaları getirecek üçüncü kurtarma paketini oyluyor.

Parlamentoda geç saatlere kadar sürmesi beklenen görüşmelerin ardından tasarının gecenin ilerleyen saatlerinde oya sunulması bekleniyor.

Yunanistan hükümetinin, söz konusu “kurtarma paketi”ni alabilmesi için, reform tasarılarını meclisten geçirmesi gerekiyor.

İflastan kurtulmak ve euroda kalabilmek için Euro Bölgesi liderlerinin şartlarını kabul etmek zorunda kalan Yunanistan hükümeti, söz konusu reform paketiyle ilgili kanun tasarısını dün meclise sunmuştu.

Kreditörlerin Yunanistan’a verdiği süre ise saat 24.00’da doluyor.

Tsipras’tan birlik çağrısı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, oylama öncesinde SYRIZA milletvekillerine birlik çağrısında bulundu.

SYRIZA meclis grubu toplantısında milletvekillerine hitap eden Tsipras, meclis grubunun desteği olmadan başbakanlık görevine devam edemeyeceğini söyledi.

Borç konusunda elinden geleni yaptığını ve başka çıkış yolu bulunmadığını belirten Tsipras, itiraz eden milletvekillerine kendisinin düşünemediği alternatif başka bir çözüm yolu varsa söylemelerini istedi.

Pakete tepkiler

Paket mecliste tartışılırken, parlamento binası önünde sendikaların mitingi sonrasında eylemcilerle polis arasında çatışmalar başladı.

Çatışmalar Syntagma Meydanı civarında yoğunlaşıyor.

Eylemler sırasında en az 50 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

SYRIZA Merkez Komitesi’nden çağrı

SYRIZA Merkez Komitesi’nin 109 üyesi, Başbakan Alexis Tsipras’ın AB kreditörleriyle imzaladığı anlaşma için ”Ülkemiz ve halkımız için yıkıcı olan iğrenç ve aşağılayıcı vesayet koşullarını dayatmaktadır” diyerek acil toplantı çağrısı yaptı.

Pakette ne var?

Yunanistan parlamentosunda oylanan pakette yer alan maddelerden bazıları şöyle:

* Vergi gelirlerinin ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 1’i oranında artırılması.

* Bütçe fazlasının ülkenin GSYİH’inin bu yıl yüzde 1’i, önümüzdeki yıl yüzde 2’si, 2017’de ise yüzde 3’ü olması.

* Bu kapsamda Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 23’e varan oranlara yükseltilmesi (Bu oranın gıda ve su için yüzde 13, ilaç için ise yüzde 6 olması öngörülüyor).

* Yunan Adaları için yıllardır geçerli olan yüzde 30’luk KDV indiriminin Ekim ayından 2016 sonunda dek kademeli olarak kaldırılması.

* Kurumlar Vergisi’nin yüzde 26’dan yüzde 28’e yükseltilmesi. Lüks ürünlerden daha fazla vergi alınması, televizyon reklamlarına da vergi konması.

* Emeklilik yaşının 67’de sabitlenmesi. Bu oranın 2022’ye dek sisteme 40 yıl katkı yapanlar için 62 olması.

* Savunma harcamalarının bu yıl 100, önümüzdeki yıl 200 milyon euro azaltılması.

* Ülkenin telekom şirketi OTE’nin tamamen özelleştirilmesi, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinin de Ekim ayı sonuna dek tamamlanması.

* Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele edilmesi, idari birimlerde reforma gidilmesi.

Bakmadan Geçme