Nimetullah Arvas

KURBAN BAYRAMI

Nimetullah Arvas

Dini bayramlarımız, Peygamber Efendimizin ümmetine has günlerdir. Dinin apaçık özelliklerini ihtiva eder. İslamiyet’in sembolü olması hasebiyle bugünlere; saygıyla, tazimle uymak gerekir. Çünkü yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur:

‘’Bu böyle. Her kim de Allah’ın nişanelerini (kurbanlıklarını) yüceltirse, şüphesiz ki bu kalplerin takvasından (Allah’a karşı gelmekten sakınmasından)dır.’’(Hac 32)

Bu bayramda kurban ibadeti olduğu için bizim kültürümüzde kurban bayramı denilmiştir.

Kurban kelimesi, ‘’Allah’ın rızasına kavuşmak’’ anlamındadır. Allah Teala’nın razı olduğu ve beğendiği ibadetlerden olduğu için bu mali ibadete kurban denilmiştir. Kurbanın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Bu ibadet ilk defa Hazreti Ademaleyhisselamın oğulları Kabil ve Habil tarafından icra edilmiştir. Daha sonra Hazreti İbrahim’in verdiği sözü yerine getirmek için oğlu İsmail’i kurban etmek üzereyken, Hazreti Cebrail’in, İsmail’in yerine kendisine bir koç kesmesini söylemesi üzerine koçu kurban etmiştir. Böylece insanları kurban etmek yasaklanmıştır. Kurbandan maksat kan akıtmaktır. Hayvanların Allah’ın adıyla besmele ve tekbir getirerek kesildiği zaman hayvanın sakinleştiğini, besmelenin bir ağrı kesici hükmünde olduğunu unutmamak gerekir. Zira yapılan araştırmalarda besmelesiz kesilen hayvan eti ile besmeleyle kesilen hayvan eti arasında fark olduğu bilimsel olarak da ispatlanmıştır. Peygamber Efendimiz ‘’Kurban, babanız İbrahim’den bize kalan bir sünnettir’’ buyurmuştur.

Kurban bayramında yapmamız gereken bazı hususları özetle şöyle sıralayabiliriz:

  1. Teşrik tekbirleri: Bu tekbir arife gününün sabahından başlar, bayramın dördüncü günü, ikindi namazına kadar devam eder. Allah Teala şöyle buyurmuştur: ‘’Bir de sayılı günlerde Allah'ı zikredin (tekbir alın). (Bakara 203)

Allahuekber, Allahuekber"  "Lâ ilâhe illâllahuvallahuekber" "Allahuekbervelillâhi'l-hamd"

  1. Bayram günü namaza gitmeden önce boy abdesti almak, yıkanmak, temiz koku sürünmek, temiz elbiseleri giymek, bayram namazını kılmak için mümkünse yaya olarak camiye gitmek. Giderken yolda tekbir getirmek.
  2. Müslümanlarla birlikte cemaatle namaz kılmak. Namazdan sonra hutbeyi dinlemek. ‘’O hâlde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes.’’(Kevser 2)Ayeti kerimesi mucibince önce namaz kıldıktan sonra kurbanı kesmek. Peygamber Efendimiz, iki kurban kesmişlerdir. Bir tanesini kendisi ve ehli beyti için kesmiş, diğerini de kendi ümmeti ve kurban kesemeyenler adına kestiğini ifade buyurmuştur.
  3. Kurban bayramı günü kurbanın etinden, mümkünse ciğerinden bir parça yemek müstehaptır.
  4. Kurbanı üçe bölmek. Bir kısmını hane halkına, ikincisini akraba yakınlarına, üçüncüsünü komşu ve ahbaplarına vermek. Bu, bir nevi hediyeleşmektir. Hediyeleşmek ise muhabbetin artmasına vesile olur.
  5. Yeryüzünde fakru zaruret içerisinde olan aç biilaç Müslüman kardeşlerimizi unutmamak gerekir. Vekalet yoluyla kurbanlarımızı onlara ulaştırmak dini bir vazifedir. Afrika ülkelerinde yaşayan Müslüman kardeşlerimize hediye edeceğimiz kurbanları, kendilerinin kurutarak öğütmek suretiyle çocuklarının mamalarına kattıkları bizatihi bilenlerden birisiyim.
  6. Müminlerin birbirlerinin bayramını tebrik etmesi, belki senede bir defa olsa bile hal ve hatırlarını sorarak gönüllerini almaları, ‘’Allah Teala sizden de bizden de kabul buyursun’’ demek çok önemlidir.

 

Ferdi olarak kurbanlar kesilirken sağlığa, çevrenin hijyen olmasına dikkat etmeli, sağlıksız, hasta, kusurlu hayvanları kesmemeliyiz. Memleketimizin selameti, her türlü belalardan, musibetlerden, tasalluttan, taarruzdan muhafaza olunması için dua etmeliyiz. Özgürce, Evliya Yurdu, Şüheda Burcu aziz vatanımızda dolaşmamız için çaba sarf edenlere, sürekli duacı olmak, onları da unutmamak gerekir. Vatanımızın kıymetini bilmeliyiz. Pakistan’ın milli şairi Muhammed İkbal bir seyahati esnasında bindiği uçak ülkemiz üzerinde geçerken oturduğu yerden ayağa kalkıyor. Uçaktaki görevliler bir istediğinin mi olduğunu sorduklarında onlara şöyle cevap veriyor: ‘’600 yıl benim dinime hizmet eden bir milletin hudutlarından geçiyoruz. Buna hürmeten ayaktayım.’’

 

Cân bula cânânını
Bayrâm o bayrâm ola
Kul bula sultânını
Bayrâm o bayrâm ola

Mevlâ bizi afv ede
Gör ne güzel 'ıyd ola
Cürm ü hatâlar gide
Bayrâm o bayrâm ola

Bayramınız mübarek olsun.

Yazarın Diğer Yazıları