Şahbettin Uluat

Van Yüzüncü Yıl Üniversitemiz 38 yaşında

Şahbettin Uluat

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 38 yaşına girdi.

Otuz yedi yıl boyunca Van'ımızın  ve ülkemizin eğitimine önemli katkılar sağlamış olan üniversitemiz Vanlı Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli yönetiminde yeni bir eğitim öğretim yılının kapısını araladı.

Üniversite yerleşkesinde bulunan Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi Konferans Salonunda 16 Eylül 2019 Pazartesi günü akademik yıl için açılış töreni yapıldı.

Törene Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez'le birlikte Van Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı yöneticileri, iş adamları, konuk öğretim üyesi hemşerimiz Prof. Dr. Mithat Melen ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademik ve idari kadrolarında görevli bulunanlar ve üniversite öğrencileri katıldı.

Yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından üniversitemizin tanıtım videosu gösterildi.

Van Yüzüncü Yıl Devlet Konservatuarı sanatçıları tarafından aralarında Van türkülerinin de olduğu çeşitli eserlerin seslendirildiği müzik dinletisi katılımcılardan ilgi gördü. 

Üniversite Öğrenci Konseyi Temsilcisi, üniversitenin kendileri için anlam ve önemini vurgulayan bir konuşmasında beklentilere yer verildi. 

Açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli kısaca üniversitemizin geçmişinden söz etti. Osmanlı Devleti döneminde Padişah 2.Abdulhamit'in, sonraki dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün Van'da üniversite kurmak için girişimlerinin olduğunu ancak kuruluşun 1982 yılında gerçekleştiğini söyledikten sonra bugün üniversitemizin hem akademik ve idari birimleri ve elemanları bakımından, hem öğrenci sayısı bakımından ülkenin önemli üniversitelerinden biri olduğunu vurguladı. 

Üniversitemizin yurt olanakları ve sosyal aktiviteler yönünden de iyi bir noktada olduğunu ifade eden rektörümüz yeni dönemde de akademik çalışmaların bilimsel teşviklerle destekleneceğini ifade etti.

Daha sonra kürsüye gelen Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de, eğitimin ve üniversitenin anlam ve önemine değinen bir konuşma yaptı.

Üniversitemize ve eğitime yaptığı katkılarından dolayı hemşerimiz, iş insanı Turan Haydaroğlu'na teşekkür plaketi verilmesinin ardından kadroda yükselen öğretim üyelerine biniş takdimi gerçekleştirildi.

Çeşitli nedenlerle verilen plaketlerin takdimleriyle devam eden program, hemşerimiz, konuk öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Melen'in verdiği ilk ders üniversite tarihinde bir ilk oldu. 

Ekonomist, bankacı, akademisyen, siyasetçi, yazar Prof. Dr. Mithat Melen uzun yılların kendisine kazandırmış olduğu deneyimle karşısında bulunan çeşitli konumlardan ve çeşitli kültür düzeylerinden herkesin anlayabileceği bir dille katma değeri çok yüksek bir ekonomi dersi verdi.

Hocamız sabah kahvaltısını hazırlamak durumundaki bir annenin tercihlerini etkileyen şeyler gibi basit örneklerle hem mikro iktisat konularına hem de çok basit tanımlarla yurtiçi milli hâsıla, faiz, kur, ödemeler bilançosu gibi makro ekonomi kavramlarına değindi.  Her birini açıklarken gündelik yaşamdan örnekler vererek aktardıklarının anlaşılmasını sağladı.

Eğitimin önemine vurgu yapan Melen, eğitimin yaygın olmasının, toplumun her kesimine ulaşmasının önemine değinerek, ülkemizde son yıllarda üniversite sayısında artış olmasını doğru bulduğunu, eğitilmiş bir toplum için üniversitenin olmazsa olmaz olduğunu kaydetti.

İstanbul ve Viyana'yı nüfus ve sanat etkinlikleri bakımından karşılaştıran Mithat Melen hoca sanat, eğitim ve refah düzeyi ilişkisine ve olayın ekonomik yönüne dikkat çekerek, üniversitemiz bünyesinde kurulacak bir Kalkınma ve Ekonomi Enstitüsü'nün Van'ımıza ve bölgemize yarar sağlayacağını ifade etti.

Memleketimiz Van için bacasız fabrika turizmin önemli olduğunun altını çizen Melen'e dersin sonunda teşekkür plaketi takdim edildi.

Bir zamanlar Van'a ve Vanlıya her türlü katkıyı sağlayan hemşerimiz, saygın devlet adamı Ferit Melen'in oğlunun dersi de babasının yaptıkları gibi muhteşemdi.

Ben de, bu vesileyle üniversitemiz için yeni eğitim yılının başarılı, verimli olmasını diliyor; şahsım adına diğer tüm katılımcılarla birlikte hemşerimiz Prof. Dr. Mithat Melen'e bir Vanlı ve üniversite mensubu olarak teşekkür ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları