Nuran Demirhan

Van Denizi

Nuran Demirhan

Van Gölü: Türkiye'nin en büyük gölü Van Gölü, Nemrut Volkanik dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu varsayılan volkanik bir göldür. Van Gölünde yetişen Van Balığı endemik balık türü olarak sodalı suda yaşayan tek balık türüdür.

Dağlarla kaplıdır Van Gölü, Süphan Dağı ile gün batımını izlerken muhteşem kareleri görmeniz yaşamanız gerekir.

Van Gölünün yüz ölçümü 3.713 Km karedir. Suyu tuzlu ve sodalıdır. Ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir.

Van Gölünde Akdamar Adası, Çarpanak Adası, Adır Adası ve Kuş Adası olmak üzere dört ada bulunmaktadır.

Adaları ile tarihsel ve turistik özelliklere sahip olan Van Gölü, Van halkı tarafından yüzyıllar öncesi deniz diye hitaben adlandırılmıştır.

Van Gölü yerleşimleri, Bitlis Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Van Edremit, Gevaş, Erciş ve Muradiye sahil kıyıları yerleşimleridir. Tatilde Van'a gelin, Van denizinde çimin, maviliğinde gün batımını izleyin.

Akdeniz, Ege Denizi hangi deniz olursa inanın Van Denizinin güzelliğini bakir koylarını hiç bir yerde göremezsiniz. Güneyin nemli havasından kurtulmak için Van'ın gündüzleri göle girecek kadar sıcak, geceleri üşüyecek kadar serinliğini yaşamadan anlayamazsınız.

Van'a ilk defa uçak ile gelenler henüz havada iken bu güzelliğin büyüleyici atmosferine kapılır. Araç ile gelenler Van Gölü çevresi kıyılarında yolculuklarının  muhteşem görüntüleri, gölün masmavi, Turkuaz yeşilliğini görmekte hayran kalırlar.

15 Nisan -15 Temmuz tarihleri arasında Van Balığı avlama yasağı başlar. Bu tarihlerde tuzlu sudan, tatlı sulara, derelere yumurtalarını bırakmak için göç eden Van Balığı göçü muhteşem görüntülere, izlenme rekorlarına ulaşır.

Van Balığının zorlu Göçünü izlemek isteyenler Van Erciş Balık Bendi, Muradiye Bendimahi çayında gerçekleşen Van Balığı göçünü kaçırmasınlar. Bu zorlu yolculukta nasiplerini alan Martıları halk arasında (balıkutanlar) diye muhteşem görüntüleri de kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Muradiye'nin Ünseli beldesinde dünyaya gelen Ünlü Yazar Yaşar Kemal'in dediği gibi  dünyada hiç bir deniz, hiç bir göl, hiç bir su Van Gölü'nün maviliğinde olamaz. Masmavi deli eden bir mavilik ne gökyüzünde var nede bir başka yerde...

Kenarları oya, oya işlenmiş gümüş tas gibi..

Van denizinin şifalı sodalı suyunun birçok dermatoloji hastalıklarına, cilt yaralarına, egzama gibi hastalıklara iyi geldiğini demeden geçmemek olmaz.

Van denizi piknik zamanı denizimizi korumak, sahillerimizi temiz tutmak hepimizin görevidir.

Unutmayalım ki bu kadar güzelliğe sahip olan denizimiz başka hiç bir yerde yok.

Bizden sonraki nesillere Van denizi bırakabilmemiz için sahip çıkmak, korumak hepimizin görevidir.

Yazarın Diğer Yazıları