İkram Kali

Saklı cennet Dilkaya

İkram Kali

1970'li yıllarda dönemin belediye başkanı merhum Tayyar Dabbağoğlu tarafından İskele sahil kumsalında soyunma, duş kabinleri olan mütevazi ama ihtiyacı karşılayan temiz, bakımlı belediye halk plajı açılmıştı.  Arka tarafında restaurantın hizmet verdiği plaj zaman içinde bakımsızlık ve ilgisizlik sonucu tahribata uğrayarak yerini katı atıklara, çöplere bıraktı. Aradan uzun yıllar geçti.

Halk için göl sahilinde plaj açmayı düşünen tek bir yerel yönetici çıkmadı. 40 yıl sonra Edremit Dilkaya Mahallesi sahilinde belediye tarafından halk plajı açıldı.

 Buruk bir sevinç yaşandı.

Vanlıların Van Denizi olarak tanımladığı, 400 metre derinliği, 3 bin 713 m2 alanı, karayolu olarak  çevresi  400 km olan, sodalı tuzlu suyunun başta sedef hastalığına iyi geldiği bilinen Van Gölü'nün sahilinde halk plajının olmamasının kusuru, günahı insanların medeni ihtiyaçlarını göremeyen, Van Gölü'nün ne işe yaradığını idrak edemeyen yıllardır kenti yöneten pardon yönetemeyen yerel yönetimlerindir.

 

 Van halkı da yaşadığı kentin doğal ve tarihi güzelliklerinden yeterince haberdar değil.  Sorun bakalım kaç kişi Van'da kaç kale, kaç göl, kaç köprü, kaç cami, kaç kilise olduğunu biliyor. Bilenlerden kaç kişi gezip görmüş.  Tanımadığımız şehri yalan yanlış bilgilerle başkasına tanıtmaya çalışıyoruz.  Önce kendimiz tanıyalım sonra tanıtmaya çalışalım.

 Bunları geçtik.

 Van denildiğinde akla hemen doğal ve tarihi güzellikler gelir.  Bu zenginliklerimiz arasında binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini taşıyan ancak pek bilinmeyen saklı yerlerden biri Dilkaya'dır. Edremit belediyesi Dilkaya'da halk plajı açmamış olsaydı birçok insanın burdan haberi olmayacaktı.

Edremit Belediye Başkanı Atıf Çiçekli Dilkaya'da halk plajı açarak turizm ilçesinde örnek bir hizmet gerçekleştirdi.

Göl suyu sorunlu olsa da Dilkaya plaj voleybolu, plaj futbolu ve bazı etkinliklerle yerli yabancı ziyaretçilerin huzur, güven içinde ailece denize girip dinlenebildikleri ve hoşça vakit geçirdikleri tatil yerine dönüşebilir. 

Rotasını Dilkaya'ya çeviren insanların günlük sosyal ihtiyaçlarını karışlayacak ortam sağlanır, bazı eksiklikleri giderilirse  Dilkaya Mahallesi ve halk plajı vatandaşlardan ilgi görebilir.  Özelikle İranlı turistlerin uğrak yeri Dilkaya olabilir.

Halk plajı yapmak, tesis açmak güzel ama yetmiyor. Plajların temiz, bakımlı olması ve ciddi işletmeciler tarafından işletilmesi gerekiyor.

Tatilcilerin yeni adresi.

Gerek doğal görünümü  gerekse toprağının verimsiz olmasından dolayı halkının  büyük bir bölümü  soğuk demircilik işiyle uğraşan Dilkaya sakinleri de halk plajının açılmasıyla yeni bir iş alanı oluşturabilirler.  Turizmle tanışan Dilkaya süt, peynir, tereyağı, yumurta gibi doğal ürünlerin satışının yapıldığı şirin bir pazar yerine dönüşebilir.  

 

Dilkaya nerede?

Edremit ilçemize bağlı Dilkaya Mahallesi/köyü Van il merkezimizin 24 km güneybatısında 1660 rakımda Van Gölü kıyısında  yer alıyor. Konumu itibari ile denize (Van Gölü) üçte iki kıyısı olan insanı büyüleyen güzellilere sahip olan Dilkaya dil gibi denize uzanan konumundan dolayı bu ismi aldığı rivayet edilmektedir.  

3 bin yıllık yerleşim yeri

Van Gölü sahilinde bulunan Dilkaya'nın  geçmişi MÖ 3 bin yılına dayanıyor.  Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer alan Dilkaya'da   1983-91 yılları arasında Van Araştırmaları Projesi çerçevesinde Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu'nun  başkanlığında kazılar yapılmış. Dilkaya Höyüğü Arkeolojik kazılarında çıkarılan ve yaklaşık 3 bin yıllık olduğu tahmin edilen Yunan mitolojisinde bereket tanrısı olarak bilinen Fallos Van Müzesi'nde sergileniyor. Dilkaya kazılarda ortaya çıkan insan iskeletlerine ait kafataslarındaki 'Pencere açma ameliyatı' ile ilk beyin ameliyatının yapıldığı yer olarak da tarihe geçmiştir.  Koruma altına alınmadığı ve restore edilmediği için definecilerin uğrak yerlerinden biri olan  Dilkaya mezarlık alanı buluntuları Demir Çağı Anadolu'sundaki ölü gömme geleneğinin aydınlatılması konusunda da çok önemli sonuçlar vermiştir.   Kazılarda gömme geleneğine bağlı olarak sandık mezarlar, kum sandık mezarlar, oda mezarlar ve urnelerden bulunmuştur.

Dilkaya halk plajında  göle girin veya girmeyin, ama doğal ve tarihi güzelliği olan bu saklı yeri gidip görün .

Dilkaya'ya nasıl gidilir?

D 300 şehirlerarası Van-Bitlis karayolundan Edremit'ten Gevaş ilçemize giderken Çiçekli mahallesine varmadan sağa sapacaksınız. Köşkköy ile komşu olan Dilkaya mahallesine dar ama keyfili yoldan geçerek halk plajına varıyorsunuz.

 

 

Beton aşkı bitmeli

Belediyelerin olur olmaz yerlerde beton kullanması doğal ortamı kirleterek itici görüntüler oluşturuyor.

Vanlılar belediyelere rica ediyor ve diyorlar ki; "Beton aşkınıza bir son verin. Sahilleri, kıyıları, çevreyi birilerine para kazandırmak için beton yığınlarıyla çirkinleştirmeyin.  Zorunlu olmadıkça beton kullanmayın.  Beton yerine mümkünse çevreye uyumlu doğal (Edremit Taşı vb) taşlar kullanın.

 

 

Plaj sayısı artmalı

Dilkaya mahallesinde hizmete açılan halk plajı benzeri plajların sayısı artırılmalı.  Edremit Kadembas'tan Hidroelektrik Enerji Santralı sahillerine kadar olan kıyılar plaj yapılmaya müsaittir. Aynı şekilde Tuşba'da Ayanıs, Amik, Mollakasım sahillerinde uygun sahillerde halk plajları yapılabilir.

Ama betonlaştırılmadan.

Ama doğal ortam tahrip edilmeden.

 Van Gölü sahillerinde temiz, bakımlı, denetimi yapılan halk plajlarının sayısı arttıkça Van'ın turizm olgusu ve iddiası güç kazanır, sektörde karşılık bulur. 

 

 

Göreceğiz

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş görevine sıkıntılı başladı.  Bakan Kurtulmuş, memleketi Ordu'nun Aybastı İlçesi'nde katıldığı Perşembe Yaylası Şenlikleri'nde, protokolde yer verilmeyen Ordu İl Emniyet Müdürü Suat Çelik yerine oturmak üzereyken Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve çevresindekilerle yaşanan kavganın ortasında kaldı.

Van olarak Ordu'lu eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan bir hayır görmedik.  Pardon. Bakan Bey deprem enkazının altına kalan 600 kişinin yaşamını yitirdiği Erciş'te 2012 yılında Et Balık Kurumu bahçesinde kurulan çadırkentte  " Eyvah Eyvah 2" filmini izleyerek kahkahalar atmıştı.

Şimdi aynı koltukta hemşehrisi   Numan Kurtulmuş oturuyor. 

Bakan Kurtulmuş'un Van'ın turizmine, kültürüne yapacağı katkıyı, kazandıracağı eserleri göreceğiz. Şahsen pek ümitli değilim. İnşallah yanılırım.

Yazarın Diğer Yazıları