İkram Kali

Numan Kurtulmuş neyi bekliyor?

İkram Kali

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 10 Ağustos, ikinci turunu ise 24 Ağustosta yapılacağını açıkladı. Vatandaş ilk defa cumhurbaşkanı için sandığa gidecek.

Yeni bir seçim havasına daha girdik.

 Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “İki favori aday var. Birisi çok daha büyük ihtimalle yüzde 99 bence Sayın Başbakan” dedi.  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise Erdoğan ve Gül anlaştıktan sonra başbakanlık için bir değil 10 farklı formül bulabileceklerini belirtti.

Ak Parti’nin yetikli isimleri yerel seçimlerden alınan sonuçtan hareketle Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçileceğine kesin gözüyle baktıklarını dile getiriyorlar. Nitekim AK Parti’de Cumhurbaşkanlığı ile ilgili yapılan istişare toplantısında söz alan 24 milletvekilinden 20’si Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasını istedi. Gerçekleşirse Erdoğan önümüzdeki beş yılı Çankaya’da Abdullah Gül ise TBMM’de Başbakan olarak geçirecek. Halef-selef olacaklar.  Unutulmamalıdır ki Erdoğan’ın köşke çıkmasını isteyenlerinde, istemeyenlerinde farklı hesapları var.

 

Ak Parti’de bu sıralar ismi pek konuşulmayan,  yazılmayan,   geri planda sessizce duran, ya da bekletilen Cumhurbaşkanlığı- Başbakanlık şifresini çözecek güçlü bir isim var.  O isim Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’tur. 

Başbakan Erdoğan, Milli Görüş geleneğinden gelen Halkın Sesi Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’u ve partisini Ak Parti ile birleşmeye çağırmamış olsaydı 30 Mart yerel seçimlerde Ak partinin en ciddi rakibi kısa sürede kitlelerde karşılık bulan Has Parti olacaktı. Kurtulmuş kişisel ikbal uğruna treni kaçırdı.

1998 yılında siyaset yaşamına Necmettin Erbakan'ın yanında girerek Fazilet Partisi sonra Saadet Partisi Genel Başkanı olan Numan Kurtulmuş SP’den ayrıldıktan sonra Medeniyet Siyaseti Hareketi etrafında bir araya gelen arkadaşlarıyla Halkın Sesi Partisi (Has Parti)'ni kurdu.  Has Parti'nin kuruluşunun 1. Olağan Kongresinde Genel Başkanlığa seçildi. Has Parti Genel Başkanı olduğu dönemde ve daha öncesinde Ak Parti aleyhine demediğini bırakmayan Kurtulmuş’un “Harun olmaya geldiler, Karun oldular” ve “ Marifet, otel lobilerinde 'One minute!'  demek değil, Birleşmiş Milletler Salonu'nda 'One minute' diyebilmektir” gibi ağır sözleri toplum hafızasında derin yer etti. 

Numan Kurtulmuş ‘un Ak Parti saflarına katılacağı konuşuluyordu.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Has Parti lideri Numan Kurtulmuş ve eski DP lideri Süleyman Soylu için şart koşarak “ Sayın Numan Kurtulmuş ve Sayın Süleyman Soylu dostlarımız geçmişte bu yaptıklarından nedamet duyarak 'Ya biz o gün o lafları ettik ama o laflar doğru değildi. Biz o gün bazı fikirler ileri sürdük. Ama bugün görüyoruz ki AK Parti'nin durduğu yer Türkiye'nin menfaatleri açısından geleceğimiz açısından daha doğru bir yerdir. AK Parti tüzüğünü ve programını benimsiyoruz. Ve bu şekilde geliyoruz' derlerse bu arkadaşlarımız. Baş göz üzerine deriz ve kucağımızı geniş açarız”  demişti.

Kurtulmuş, kullandığı sözlerinden dolayı Çelik’in beklediği gibi bir pişmanlık sözü ifade etmedi. Ama 12 Temmuz 2012'de AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kurtulmuş'u Başbakanlık resmi konutuna davet ederek AK Parti ile Has Parti'nin bütünleşmesini teklif etti.  Bunun üzerine Has Parti, 19 Eylül 2012 günü 'bütünleşme sebebiyle fesih' kararı alarak kapandı.  Numan Kurtulmuş, birçok partiliyle birlikte 22 Eylül 2012 günü AK Parti'ye katıldı.  04 Ekim 2012 günü AK Parti Merkez Yürütme Kurulunda yapılan revizyonla, Kurtulmuş, ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirildi.

Erdoğan siyasi bir hamle ile olası rakibi Has Parti’yi daha kök salmadan tarihe gömmekle kalmamış,  Numan Kurtulmuş’u da dava arkadaşlarından kopararak saflarına katmayı becermişti.  Bu da Erdoğan açısından lider olmanın öngörüsü ve başarısı olsa gerek. Lakin Ak Parti kurucularından ak saçlıların Kurtulmuş’un partiye katılımından rahatsızlık duyduğu bilinen bir gerçek.

 

Cumhurbaşkanlığı seçimine 4 ay gibi kısa zaman var.  Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte Numan Kurtulmuş’un Ak Parti içindeki misyonunu ve geleceğini de öğrenmiş olacağız.   Kurtulmuş, zayıf ihtimalle Cumhurbaşkanı da olabilir, Başbakan da. Diyelim ikisi de olmadı ve Erdoğan Kurtulmuş’u bekletmeyi uygun gördü. O zaman akıllara şu soru gelir, “  Yükseliş gösteren partisinin kapısına kilit vuran Prof. Dr. Numan Kurtulmuş,  Ak Parti saflarına hangi hırs,  hangi beklenti ve gerekçelerle katıldı? ” 

Erdoğan kendisine Cumhurbaşkanlığı,  yol arkadaşı Gül’e Başbakanlık layık görüyorsa Kurtulmuş’a hangi makamı uygun gördüğünü yakında göreceğiz. Bilmece gibi bir durum var. 

Yazarın Diğer Yazıları