İkram Kali

Meslek odaları ne işe yarar?

İkram Kali

Ak Parti Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçim mitingi için Van’a geldiği gün yaşanan olaylar esnafın, vatandaşın moralini bir kez daha bozdu. Bir kez daha kırılan camlar,  atılan taşlar, sıkılan gazlar,  yıkılan umutlar ile şehir ağır travma geçirdi.

Açıklamalar, kınamlar yapılıyor. Herkes kendi cephesinden yaşananları yorumluyor ve tepki gösteriyor.

Olayları tabi ki tasvip eden yok.

Ama esnaf soruyor. Nerede TSO, VESOB, VATBO, MÜSİAD,  VANSİAD ve diğer irili ufaklı anlı şanlı sözde meslek kuruluşları?  Nerede Ekonomi Konseyi?

Meslek odaları var ama yok?

Nerede üyesinin hakkını, hukukunu yasal olarak korumakla yükümlü olan odalar?

Vergi veren,  istihdam yaratan,  ilin ve ülkenin kalkınmasına en fazla katkı sunan esnaftır, tüccardır.  Şehirlerin ışıkları, gülen yüzleridir onlar.  Şehirde hayat onlarla can bulur.

Bu şehirde yaşanan her olayda maalesef en fazla zararı gören esnaftır,  tüccardır.  Ama yalnızıdırlar. İşleri ters gittiğinde, umudu ve camı kırıldığında gözü onu temsil etmekle yükümlü olanları arar.

 Esnaf zorunlu olarak üye olduğu meslek odasını zor anında yanında görmek istiyor. İhtiyaç duyduğunda ise sahipsiz kalmak istemiyor. 

Esnaf meslek odalarından ses duymak istiyor.

Siz oda olarak şimdi sorumluluk almayacaksanız ne zaman alacaksınız? Siz şimdi konuşmayacaksanız ne zaman konuşacaksınız?    Bu şehrin omurgası olan üyenizi sıkıntılı anında koruyup sahiplenmeyecekseniz ne zaman sahipleneceksiniz?  

Birde il dışında bulunan yabancı sermaye sahiplerine  “Van’a gelin yatırım yapın”  diye çağrı yapıyorsunuz.  Bugünkü kurumsal duruşunuzu, tavrınızı izleyen,  gözleyen girişimciler, yatırımcılar meslektaşlarına sahip çıkılmayan bu şehirde neden ve nasıl yatırım yapsınlar?  Bu şehre  nasıl inansınlar,  güvensinler.

Meslek odaları gücünü, etkisini göstermeli. Şehrin kaderinde kırılmalar yaşanırken seyirci olmak, görmemek, duymamak, susmak odalara yakışmıyor. 

Hiçbir şey yapamıyorsa insani duygularla  “ Camı kırılan, canı incinen herkese geçmiş olsun, bu olaylar Van’a yakışmadı, Van’ı tedirgin ediyor ” demeli.

Meslek odaları mesleğin gereğini yapmalı.

 

 

Garip şeyler!

Ermeniler, Yahudiler bu şehirden gittikten sonra Van’ın renkleri kayboldu. Van farklılıklarını kaybetti. Tarihsel gerçekleri, yaşanan karşılıklı acıları bir kenara bırakalım. Keşke Ermeni, Yahudi komşularımızla bugünde yaşamaya devam edilebilseydi.

 Edremit Belediyesi ilçe girişine çok dilli belediyeciliğin anlayışıyla Türkçe, Kürtçe, İngilizce yazılı yön levhasına birde Ermenice dili ekledi. Eklensin zararı yok. Ancak bildiğimiz kadarıyla bugün yön levhasına ihtiyaç duyacak Ermenice yazıp, okuyan Ermeni Edremit’te yaşamıyor. Bunlar yapılırken 1915’te Van’da on binlerce Türk, Kürt Müslüman vatandaşın katledildiği, tarifsiz acılar yaşadığı da unutulmamalıdır. 

O acılı günlerde yaşanan hüzünlü bir hikayeyi yeri gelmişken paylaşayım.  Hikayeyi  Başkale’nin saygınlık gören köklü Kürt  ailelerinden rahmetli Hacı İhsan Yıldırım’dan dinlemiştim.  1915’in amansız günlerinde Başkale’de çoluk çocuk Müslüman Kürt, Türk ve Yahudi Ermeni çetelerince ev ev tespit edilerek katlediliyor. İhsan Amca’nın babası da çocuklarını ve ailesini kurtarmak amacıyla evlerinin kapısına haç yapıyor. Ailesi o yıllarda Irak Musul’a muhacir olan İhsan Yıldırım çoklukta tanık olduğu yürek sızlatan o günleri  “ Allah imanımızı korusun”  sözleri ve gözyaşları içinde anlatıyordu.  O nedenle ne yapılırsa yapılsın, ama en azından kullanılan ifadelerde geçmişte yaşanan acılara özen gösterilerek ortak saygı duyulması gerekiyor.

 

Bu nasıl kutlama?

Van Mimar ve Mühendisler Odası Ramazan Bayramı nedeniyle bayram arifesi dört dilde kutlama mesajı yayınlamıştı.   

Diyeceksiniz ki ne var bunda?   

Anlatayım ki bir daha olmasın. Kutlamada çok ciddi bir hata vardı.

Bildiğiniz gibi Ramazan Ayı, Ramazan Bayramı Müslüman dinine mensup olanlara aittir. Aynı Hıristiyanlara ait olan Noel Bayramı gibi. Siz Hıristiyan, Yahudi, Mecusi, Budist’in Ramazan Bayramını kutlayamazsınız. Onlarda sizin Noel Bayramınızı kutlayamaz.  Bu gülünç ve abesle iştigal olur.

TMMOB Van Şubesi Van’da yaşayanlara hitaben yayınladığı Ramazan Bayramı mesajında böyle bir yanlışa düştü.  Oda bayram mesajında Türkçe ve Kürtçenin yanı sıra İngilizce ve Ermenice “ Bayramınız kutlu olsun”  ifadesine yer verdi. Şimdi sormak gerekiyor.  Ramazan ve bayramı olmayan Hıristiyan Ermeni’nin ramazan bayramını kutlamak neyin nesidir?   Anlayan anlamayana anlatsın. 

Yazarın Diğer Yazıları