İkram Kali

Başbakan Erdoğan gelirken

İkram Kali

Sevdalandığımız,  toprağımız Van ilimiz hareketli,  yoğun günler yaşıyor. Önceki gün 23 Ekim 2011 depreminin ikinci yıldönümü çeşitli etkinliklerle anıldı.   Yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ilimize gelecek. En son 23 Ekim 2012 tarihinde gelmiş,  depremzede vatandaşlar için yapılan TOKİ konutlarının kura çekimine katılmıştı.

Gelelim asıl konumuza.

Yüreğimizi yakan, canlarımızı,  birikimlerimizi kaybettiğimiz, Van’ın geleceğini etkileyen yıkıcı depremin yıl dönümünde valilik,  üniversite, belediye,  siyasiler,  meslek odaları sivil toplum kuruluşları, yakınlarını kaybeden insanlarımız o günü bir kez daha anımsadı.

Dualar, hatimler okundu, bilimsel toplantılar yapıldı,  deprem gerçeği, yapılması gerekenler bir kez daha vurgulandı. Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Belediye Başkanı Bekir Kaya,  YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal deprem üzerine söyleyeceklerini söylediler. 7.2 büyüklüğünde yaşadığımız depremin sonuçları analiz edildi.  Nedenler, niçinler soruldu. Toplum aydınlatılarak farkındalık yaratılmaya çalışıldı.

Daha organize anma günü yapılabilinir miydi?

Evet. Çok daha  anlamlı, etkili,  aydınlatıcı anma etkinlikleri yapılması mümkündü.  Bu işte üniversiteye, mili eğitim müdürlüğü, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarına çok büyük görev düşüyor.

Neyse.

Depremi birlikte yaşadık, birlikte andık.  Van’ın  depremle ne hale geldiğine hepimiz yüreğimiz sızlayarak tanık olduk. Deprem yaralarının sarılmasında ve sonrasında birçok konuda eksikler, hatalar mutlaka olmuştur. Bunları anlattık,  yazdık,  söyledik. Söylemeye de devam edeceğiz. 

Depremden sonra 75 milyon Türkiye yanında devlet, hükümet,  cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, kurumlar kuruluşlar, şahıslar koşarak Van’a akın ettiler.   Bazı bakanlar o kadar çok Van’a gelip gittiler ki biz gazete olarak “  Başkan Adayı Atalay”  diye haber bile yaptık. Van yapılan yatırımlar,  destekler ile bir yıl içinde ayağa kalkmayı başardı.  Birçok insanımız deprem sonrası ortaya çıkan ürkütücü manzara sonrası Van’ın en erken 10 yıl içinde toparlanabileceğini söylüyorlardı.

Van deprem sonrası Büyükşehir olması, yeni imar planıyla birlikte resmen yeni bir milat yaşadı. Van deprem enkazının altından yeni şehir yaratacak enerjiyi çıkardı. 5 milyar civarında bir yatırımın yapıldığı Van’da çok önemli işler gerçekleştirildi.

Siyaset yapmak, eleştiride bulunmak önemlidir.

Ama şimdi siz Van’da yapılanları görmezden geleceksiniz. Yok sayacaksınız. Verilen her emeğe,  her işe bir kulp takacaksınız, vicdanınızı karartacaksınız,   yıkıcı eleştirilerde bulunacaksınız. Yetmeyecek toplum nezdinde itibarsılaştırma çabasına gireceksiniz.  Diğer taraftan da  normal bir belediye hizmeti olan asfalt dökmeyi, kaldırım yapmayı,  park düzenlemesini, tretuvar boyamayı abartarak  başarılı bir hizmet  sayarak  övgüler  düzeceksiniz.   Bu yaptığınıza da siyaset, muhalefet, sivil toplum,  meslek odası eleştiri görevini yapıyor  diyeceksiniz.

Olmadı.

Siyasetin,  muhalif olmanın, eleştirinin de bir  ahlakı,  hukuku, vicdani, ölçüsü olmalıdır. Toplumsal yarar bir tarafa bırakılarak ön yargılı ideolojik yaklaşımlarla at gözlüğü takılarak siyaset-muhalefet yapmak insafa sığmaz, yarar da sağlamaz. Kusura bakmayın ama toplum  vicdanı sizin bu tarz yaklaşımınızı,  söylemlerinizi,  duruşunuzu   kabul etmiyor

Merhum Kinyas Kartal ağanın ifadesiyle “ Van’da kim taşın üstüne taş koyar, hizmet ederse biz onun hizmetkarı oluruz.”  Biz Van’a hizmet eden herkesi takdirle, teşekkürle anıyoruz.  Biz Van’ın yaralarını saran herkese teşekkür ediyoruz.

Ama körü körüne her yapılana körü körüne eleştiri getirilmesinin de iyi niyetle bağdaşmadığını hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Deprem Van ilimiz için bir milattır.  Bu tip büyük felaketler ortak anlayış ve dayanışma ile toplum ve şehirlerin yararına fırsata çevrilmektedir. Bunun güzel örnekleri de var.  Erzincan bunu en iyi değerlendiren illerimizden biridir. 1939 depremi sonrası Erzincan yeniden şekillendirilerek bugünkü modern Erzincan doğdu. Van bunu neden yapmasın, yapamasın.

Gelin yıkıcı, yararı olmayan ağır eleştiri dolu siyaset yerine Van için yapılan bütün iyi hizmetlere hepimiz destek olalım, Van için el ele verelim. 

 

Yazarın Diğer Yazıları