Hikmet Aksoy

Cuma günü mesajları

Hikmet Aksoy

Cuma günü geldiğinde güzel dilekler taşıyan/ileten mesajlar alıyorum. Mail kutum kilitleniyor. Şikayetçi değilim. Olsam engellemem olası... Kapatırım, en azından ilgi alanımla, işimle/gücümle başbaşa kalırım. Ama yapamam bunu...

Mesajlaşmak güzel şey...

Eskilerin -Ben de onlardanım- sık sık birbirlerine mektup yazmaları gibi... O mektuplar, yazın dünyamıza girmiş örnekleriyle yaşıyor şimdilerde.

Sanal ortam geldi, artık mektup yazılmaz oldu. Köroğlu'nun dediği gibi, "Martin icat oldu, mertlik bozuldu" örneği.

Mesajlar alıyorum, mutlu oluyorum, dedim ya... Ama hepsinden değil.

Oysa, mesajlar/iletiler  hep iyilik, güzellik duygularını taşır gönüllere/kişilere...

Cuma günü mesajları da öyle...

"Cuma gününün mübarek/kutsal " olması anlamına gelen mesajları bir türlü anlayamıyorum.

Cuma gününün dinimizde diğer günlerden "üstün/farklı" görüldüğünü, kabul edildiğini bile bile, gönderilen "Cuma gününüz mübarek olsun" mesajına nasıl bir anlam veriyorsunuz?

Cuma günü zaten/kendiliğinden mübarek/kutsal... Senin, benim, onun demesiyle kutsal olacak bir durum yaratma değil ki...

Cuma gününün  kutsallığına yaraşır/yakışır bir düşünceden doğan davranış güzelliği sergileme dileği iletmenin daha yakışık ve doğru olacağını düşünüyorum.

Burada konuyu algılamadan doğan bir yanlışlık var. Ya da Türkçe'yi doğru kullanamamaktan doğan bir ifade yanlışlığı...

Cuma günü mesajlarına son zamanlarda  -Üç-beş yıldır- siyasetçiler fena dadandı. Hiç bir Cuma gününü kaçırmıyor,  -hiç birini de tanımıyorum- mail adresime mesaj üzerine mesaj  yağdırıyorlar. (Hak altında kalmayayım, tanıdığım iki vekil hariç.)

Ne oluyor yahu?

Dinden sapmadım, elhamdülillah... Cuma sabahından itibaren milletvekillerinden, belediye başkanlarından dakikada bir mesaj yağıyor.

Akıllarınca Cuma günümü kutluyor  (zaten kutlu ya...) ve dini küçük bir vaaz çekiyorlar kafalarına göre... Sanıyorlar ki, böyle bir kutlama mesajı göndermekle Cuma günü kutlu oluyor. Be akıllım! Cuma gününün özü zaten kutsal/mübarek... Sen, ben, biz, hepimiz bu kutsallığa yaraşır bir gün yaşayalım ki, güne değil, kendimize, davranışımıza anlam kazandıralım.

"Cuma gününüz mübarek olsun..."  Olsun da; bu demekle olmuyor beyim. Bedavadan binlerce mail/mesaj atmak size göre çok kolay...

Bir Cuma günü de  -şu bedava mesajlarla-  pazardaki fiyatların düştüğünden haber veriniz n'olur?

Yazarın Diğer Yazıları