Dr. Muhammet Veysel Zortul

Bilmece

Dr. Muhammet Veysel Zortul

* Günahsız olduğu halde her gün yetmiş kere istiğfar ederdi.

 

* Dosdoğru olmamızı ve işlerimizde orta yolu tutmamızı tavsiye ederdi.

 

* Konuşmalarında, herkesin Hz. Âdem'den türediğini ve dolayısıyla eşit olduğunu dile getirirdi.

 

* Kadınlara iyi davranılmasını ve onların haklarının gözetilmesini isterdi.

 

* Daha temiz ve daha hoş görünümlü olduğu için beyaz renkli elbiseler giyilmesini tavsiye ederdi.

 

* Hayatının her anında şükür vardı. Örneğin bir elbise giyerken 'Örtülmesi gereken yerlerimi örttüğüm ve kendisiyle güzel göründüğüm bu elbiseyi bana giydiren Allah'a hamdolsun.'diye şükrederdi.

 

* Temizliğe önem verir ve bunu 'Şunu iyi biliniz ki Allah tövbe edenleri sever, temizlenenleri de sever.' diye ifade ederdi.

 

* Dünyaya gereğinden fazla kıymet vermez, kendisini bir ağacın altında gölgelenen ve sonra kalkıp yoluna giden bir yolcuya benzetirdi.

 

* Azla yetinir; bir insan için oturacak ev, bedeni örtecek elbise, yiyecek ekmek ve su koyacak kabı yeterli görürdü.

 

* Devlet başkanı olduğu halde sıradan bir yaşantısı vardı. Kendi evinde herhangi bir insan gibi davranır, kendi elbisesini yamar, ayakkabılarını tamir eder, ev işlerinde eşine yardımda bulunurdu.

 

* Tevazu sahibiydi ve asla kibirlenmezdi. Kalbinde zerre kadar bile olsa kibir bulunan kimsenin cennete giremeyeceğini söylerdi.

 

* Özel bir kıyafeti yoktu. İçinde bulunduğu iklimi ve şartları gözeterek giyinirdi.

 

* Sadakaya önem verir ancak sadakanın sadece mal ile yapılmayacağını da şu şekilde ifade ederdi: 'Kardeşine güler yüz göstermen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır.  Yolunu kaybetmiş kimseye yol göstermen sadakadır. Gözü görmeyene yardımcı olman sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik (gibi şeyleri) kaldırıp atman sadakadır. Kovandan kardeşinin kabına su boşaltman sadakadır.'

 

* İlme önem verirdi. İlim öğrenmenin kadın-erkek her Müslüman’a farz olduğunu ve ilim öğrenmek için yolculuğa çıkan bir kimsenin evine dönünceye kadar Allah yolunda olduğunu ifade ederdi.

 

* Namazını vaktinde kılar ve Allah katında en faziletli amelin vaktinde kılınan namaz olduğunu söylerdi.

 

* Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirir ve oruçlulara şu müjdeyi verirdi:'Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez. Oraya kim girerse ebediyen susamaz.'

 

* Ayakları şişinceye kadar namaz kılar ve bunun nedenini soran eşine 'Ey Aişe! Allah'a şükreden bir kul olmayayım mı?' diye cevap verirdi.

 

* Farz dışında da namazlar kılar; Teravih, Duha, Evvabin gibi nafile namazları ihmal etmezdi.

 

* Muharrem ayında oruç tutulmasına önem verir ve bu ayda tutulacak oruçların affa vesile olabileceğini dile getirirdi.

 

* Nafile oruçları daha çok Pazartesi ve Perşembe günleri tutar ve bu günlerde amellerin Yüce Allah'a arz edildiğini söylerdi.

 

* Allah katında en değerli olan şeyin dua olduğunu ifade ederdi.

 

* Hac dışında umreye de önem verir ve umrenin diğer umreye kadar olan zaman içerisinde işlenen günahlara kefaret olacağını müjdelerdi.

 

* Kur'an okumayı ve dinlemeyi çok sever 'Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğreteninizdir.' buyurarak Kur'an'ı öğrenmeye ve öğretmeye teşvik ederdi.

 

* Allah'ı sıklıkla anar ve bu zikri ihmal edenleri ölüye benzetirdi.

 

* Kendisine Allah katında en sevimli ibadetin ne olduğu sorulduğunda az da olsa devamlı olan olduğunu söylerdi.

 

* Amellerin en faziletlisini soranlara ise 'Seninle ilgisini kesenle kesmemen, sana vermeyene vermen, sana kötülük edeni bağışlamandır.' diye tavsiyede bulunurdu.

 

* 'Sizden biriniz kardeşinizin ister düğününe, isterse buna benzer başka bir şeyine davet edilirse bu davete icabet etsin.' buyurarak birlik ve beraberliğin önemini vurgulardı.

 

* Akrabayı gözetmeye önem verir ve rızkının çoğalıp ömrünün uzamasını isteyen kimselerin akrabayı koruyup gözetmesini tavsiye ederdi…

 

Evet, sevgili okurlarım; bilmece dedik ancak kimden bahsettiğimizi elbette anlamışsınızdır. Daha binlerce güzel haslete sahip Peygamberimizin şefaatine nail olmak dileğiyle…

Yazarın Diğer Yazıları