Vanlılar 2 Nisan'a damga vurdu

Van, Balıkesir, Bursa, Ankara, Antalya, İzmir, İstanbul, Altınoluk'da Vanlılık ruhuyla bir araya gelen Vanlılar Van'ın düşman işgalcinden kurtuluşunun 99. Yılını coşkuyla, heyecanla kutladılar. Van tarihinde ilk defa 2 Nisan Kurtuluş Bayramı'na sivil inisiyatifle ortak dayanışmayla sahip çıkan Vanlılar, tarihi günde Van yemekleri etrafında örnek etkinlikler gerçekleştirdiler

2 Nisan Kurtuluş Bayramı Ankara, Bursa, Balıkesir, İstanbul, Antalya, İzmir, Altınoluk ve Van başta olmak üzere bir çok ilde aynı anda çeşitli etkinliklerle kutlandı. Sosyal medyada Van Yemekleri grubunun 'Van Yemekleri 2 Nisan Buluşması' hakında bilgi veren grup yöneticisi Dr. Mine Kılavuz, “Doğduğumuz büyüdüğümüz memleketimiz olan Van’ımızın zengin ve eşsiz kültürel değerleri hızla kayboluyor, yozlaştırılıyor. Bizde kültürümüzün önemli bir parçası olan Van yemeklerimizi orijinal tarifleriyle sofralarımızda yaşatmak, kaybolmaya yüz tutan yemek tariflerini kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi olan Facebook'ta ‘Van Yemekleri Grubu’nu kurduk. Grubumuza Vanlı kadınlarımızdan, beylerden büyük katılım oldu. Grubumuza Türkiye’nin dört bir tarafından katılan üyelerimiz var. Üyelerimiz grubumuzda unutulmuş yemek tarifleri, yemek kültürü, Van kültürü ve tarihi üzerine paylaşımlar yapmaktadır. Bizleri bir araya getiren tarihimiz kültürümüzdür. Van’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yılı nedeniyle bizde hemşehrilerimizin ve dostlarımızın bulundukları illerde bir araya gelmelerini kararlaştırdık. Bu etkinlik bu şekilde doğdu. Amacımız böylesi etkinliklerle unutulmuş kültürel değerlerimizi ortaya çıkarıp gelecek nesillere aktarmaktır. Önümüzdeki yıl 2 Nisan Van’ın kurtuluşunun 100. yılını kutlamaya hazırlanırken; katılım, kutlama ve organizasyonun daha büyük bir kitleye ulaşıp bu etkinliğimizin gelenekselleşmesini ümit ediyoruz” dedi.

 


“2 Nisan Van Yemekleri Buluşması” sının Van ayağı, Anadolu Kaburga ve Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği VANPAD) sponsorluğunda bir restoranda grup üyeleri ve misafirlerinin katılımı ile gerçekleşti. Misafirlere ana yemek olarak ayran aşı ve fırında Van balığı ikram edildi. Bu ikramların yanı sıra tadımlık ve sunum amaçlı olarak katılımcılar tarafından Van yöresel yemeklerinden; keledoş, Kürt köftesi, Acem köftesi, Sengeser, tandırda balık, tuzlu balık, soğan dolması, eşkili, avanit, cılbır, helise, Van kıymalısı, Van tavası, ciğer taplama, peynir tatlası, erişte pilavı, kurut aşı, erişte aşı, üzüm aşı, Van pastası, Van baklavası, kalbura bastı tatlısı, erik kızartması, umaç helvası, asude tatlısı, hedik ve kavurga getirilerek sergilendi.

 


Van Yemekleri Grubu temsilcisi olan Tuğba Kurtuluş’un sunumunu yaptığı programda, grup üyelerinden Nuran Demirhan hoş geldin konuşması yaparak etkinlik için katkıda bulunanlara teşekkür etti. Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ise etkinliğin amacını anlattı. Ayrıca İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Halk Bilimci Ümit Kayaçelebi, Van Kültür Toplum ve Sanat Derneği Başkanı Murat Oto, Bak Hele Bak Van Kahvaltısı Salonu İşletmecisi Yusuf Konak ve Sanatçı Abdullah Faruk Taşdemir konuşma yaptı. Daha sonra ise; şiir, mani okunup Van Türküleri söylenerek halaylar çekildi. Küçük skeçlerin de sergilendiği programda çay eşliğinde sohbetler yapıldı. Misafirlerin en çok ilgisi gösterdiği Yöresel Van Yemeklerinin sergilendiği sunum masasında ise bol bol fotoğraf çekildi.

 

BALIKESİR ALTINOLUK

Van'ın  Rus ve Ermeni işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü nedeniyle Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi, Edremit Körfezi civarında yerleşik 60'a yakın Vanlı bir araya geldi.

 

 

Van'ın düşman işgalinden kurutuluşunun 99. yılı  Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlandı.  Van yemekleri etrafında bir araya gelen Vanlılar 2 Nisan coşkusunu  Van türküleri ve halaylarla kutladılar. Balıkesir Edremit Körfez bölgesinde Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Akçay ve Altınoluk'ta yerleşik Vanlılar da 2 Nisan 1918 de Van'ın Rus ve  Ermeni işgalinden kurtuluşunu anmak ve ortak değerler çerçevesinde  Altınoluk'ta bir araya geldiler.  Tanışma şeklinde başlayan toplantıda Van'a özgü Ayranaşı servisi yapıldı.  Fırıncı merhum  İbrahim Talay'ın Kebapname isimli lokantasında bir araya gelen  Vanlılar  2 Nisan coşkusunu anılar,  çay  ve sohbetle sürdürdüler.

 

Vanlıların 2 Nisan Altınoluk Buluşmasına  Ayvalık kaymakamı, Vanlı  Burhaniye ilçe tarım müdürü,  Vanlı Edremit Sulh ceza hâkimi,  Edremit bölgesinde oturan Oktay Türkoğlu, gazetemizin yazarı Veysel Selen  ve birçok Vanlı katıldı. 2 Nisan buluşmasına katılan Vanlılar Edremit Körfezi Vanlılar grubu adı altında facebook ve WhatsApp'ta grup kurulmasını kararlaştırdılar.

 

BALIKESİR

Balıkesir'de Van Yemekleri Grubu Temsilcisi Gülten Ödemiş ve diğer Vanlıların katkılarıyla bir düğün salonunda bir araya gelen Vanlılar 2 Nisan Bayramı'nın coşkusunu yaşadılar.  Van Yemekleri 2 Nisan Buluşması'na katılan Vanlılar ve Balıkesirliler muhteşem bir gün yaşadılar. Onlarca çeşit Van yemeği ikram edilen buluşmada 2 Nisan'ın tarihsel geçmişi ve önemi dile getirildi. Gültekin Ödemiş'in konuşmasının ardından söz alan Vansis Gazetemizin Yazarı Ümran Öztürk, Van ve İkinisan üzerine konuşmasının ardından şiir okudu. Vanlı yazar Nuran Benli'de çocukluğunda ve gençliğinde 2 Nisan anılarına değinerek Van'ın Kurtuluşu ile igilil konuşmasının ardından şiir okuyarak anılarına yer verdi. Vanlı yazar Öztük ve Benli Van Buluşması'nın sonunda kitaplarını imzaladılar. Balıkesir Van Buluşması'nda bir araya gelen Vanlılar ve Van Dostları, Van Türküleri, Van Şiirleri, manileri ve halk oyunları ile unutumaz bir gün yaşadılar. Buluşmanın sonunda çıkışa konulan bir kutuya gönüllü atılan paralar toplanarak salon kirası olarak ödendi. 

2 Nisan Van'ın Kurtuluşu ve Van Yemekleri Grubu 1. buluşmasını gerçekleştirdik.  Emeği geçen başta yemeklerimizi yapan Vanlı hanımlara, Proğramımıza teşrif eden Vanlı şair yazar Ümran Öztürk ve şair yazar Nuran Benli hanımefendilere, şiirleri ve konuşmaları için sunuculuğumuzu yapan Balıkesirli şair yazar, ressam ve Van'a gönül vermiş güzel insan Mustafa Keser beyefendiye,  Türkülerimizi seslendiren, Balıkesir güzel sanatlar lisesi müdürüne, Vanlı kızımız Derya Avcı’ya, Müziklerimizi çalan Balıkesir Konservatuar öğretmenlerimize ve kutladığımız bu güzel günü paylaştığımız Serhat şehrimiz Van'ın güzel insanlarına teşekkür ederiz.

 

ANTALYA

Van Vakfı Antalya Şubesi tarafından Düzler Çamı Mevkiinde düzen 2 Nisan Van Buluşması'nda konuklara ayranaşı ve Van Balığı ikram edildi. 2 Nisan'ın anlam ve önemi belirten konuşmaların ardından Van Türküleri eşliğinde halaylar çekildi.

 

ANKARA

 

BURSA

Van'ın Düşman İşgali'nden 99. Yıldönümü Bursa ve Yalova'dan bir araya gelerek etkinilğine Piramit Düğün salonunda bir araya geldiler. Onlarca Van yemeğinin ikram edildiği Van Yemekleri 2 Nisan Buluşması'na katılan Vanlılar ve Van Dostları keyifli ve heyecanlı bir gün geçirdiler. Etkinlikte konuşma yapan Van Yemekleri Grubu Yöneteci Dr. Mine Ongün Van'ın kötlü bir medeniyete köklü olduğunu belirterek, bu beraberliklerinin sevgi, birlik ve kardeşliğe katkı sağladığını söyledi. Ongün, 2 Nisan Ruhu'nu bu tür etkinliklerle güç kazandığı aynı zamanda Van'ın zengin mutfak yemek kültürünün tanıtılmasına vesile olduğunu kaydetti. 

İSTANBUL

İstanbul’da 60 Van Derneği, Van Vakfı, Van Federasyonu olmasına karşın 2 Nisan kurtuluş günü ile ilgili tek etkinlik yapmamaları Vanlılar arasında üzüntü ve tepkiyle karşılandı. İstanbul’da 2 Nisan ile ilgili tek etkinlik Van Yemekleri Grubu İstanbul üyeleri tarafından yapıldı. Fatih’te biraya gelen Vanlılar evlerinde yaptıkları lezzetli Van yemelerini konuklarıyla paylaştılar. Şiirlerin, manilerin okunduğu buluşmada halaylar çekildi. Vanlıların birlikteliğinin önemine değinildi.

İZMİR

İzmir Karabağlar Vanlılar Derneği tarlından düzenlenen 2 Nisan Van Kurtuluş Gecesi Bozyaka Kültür Merkezi’nde yapıldı. Vanlıları büyük ilgi gösterdiği geceye Karabağlar Kaymakamımız Mehmet Sadık Tunç Ege Vanlılar Federasyon Başkan İshak Bayezit Ege Vanlılar federasyon Bşk yrd Murat Atar Çiğli Vanlılar Dernekği Başkan'ı Ihsan Turan, Engelliler Derneği Başkanı Mehmet Durmaz, Kent Konseyi Yürütme Üyesi Özgür Mihyaz da katıldı. Gecede 2 Nisan ilei ilgili şiirlerin okunması ve günün anlam ve önemine dair konuşmaların yapılmasının ardından Vanlı sanatçılar Mehmet Bagdatlı, Sinan Turan Eşref Küçükyıldız Rafet Bayık Ulaş Özdaş Erol Çelik Malik Yavuz Şahap Dağbünyamin Balıkci Metin Elibol ve Şair Raif Aras sahne aldı. Van türkülerin söylendiği coşkulu gece halaylarla noktalandı.
 
 

Bakmadan Geçme