Van'ı kış turizmine hazırlamalıyız

Van'a ekonomik olarak büyük katkı sağlayan İranlılar havaların soğumasıyla ülkelerine dönüyor. Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge, 'İran Van için olmazsa olmazımızdır. İranlılar yıl boyunca Van'da kalmalılar, kış aylarında da turist sayısının azalmaması için şehrin potansiyelini destinasyon alanlarını artırmamız gerekir. İranlıların yanı sıra Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Avrupalı turistleri de yaz kış Van'a çekecek cazibe merkezi olmamız lazım' dedi.

Merit Şahmaran Otel Genel Müdürü Recep Sulhan ise, “İranlıların yıl boyunca Van’da kalması için gereken çalışmalar yapılmalıdır. İran’ın yanı sıra Kuzey Irak, Azerbaycan ve Ermenistan’dan da ilimize turist çekmeliyiz” diye konuştu.

Burhan Ergin

Her tatil fırsatını değerlendirerek ülkelerinden Van'a gelen İranlı turistler, alıveriş yapıp, gezip dolaşarak hoşça vakit geçiriyorlar. Van’ın ekonomisine can suyu katan İranlıların daha fazla gelmesi, uzun süre konaklaması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini belirten esnaflar, Van’ın sokaklarını İranlıların renklendirdiğini, alışveriş yaparak esnafa ekonomik olarak çok önemli katkı sunduklarını belirtti.

“İranlı misafirlerimizin kışın Van'da kalması için harekete geçilmeli”

Gazetemize açıklamalarda bulunan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge, “İran Van için olmazsa olmazımızdır. İranlılar yıl boyunca Van'da kalmalılar, kışın da turist sayının azalmaması için şehrimizin potansiyelini artırmamız gerekiyor. İranlıların yanı sıra Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Avrupalı turistleri de yaz kış Van’a çekecek cazibe merkezi olmalıyız. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan güneşin ve suyun başkenti konumundaki şehrimizin bu değerlerini açığa çıkarmalıyız. Örneğin tarihi 800 bin yıl öncesine dayanan Van Gölü Havzası, turizm bölgesi ilan edilmelidir. İlgili bakanlıklardan alınacak desteklerle Van Denizi çevresinin tamamının turizme uygun hale getirilmesi elzemdir. Turizm şehri Van'a yakışan budur. Yıpranmış tarihi ve turistik ören yerleri restore edilmelidir. Van'a gelen İranlıların alışveriş ve eğlence kültürüne yaz kış gezi-tur kültürü de eklenebilir. İranlı misafirlerimizin kışın aylarında da Van'da kalması için kış turizmi harekete geçirilmelidir. Abalı ve Çaldıran kayak tesislerine yönelim gerçekleştirilebilir. Kaplıca turizmi öne çıkarılabilir. Türkiye İran ekonomik, kültürel, sosyal ve sağlık gibi alanlarda kongre turizmi hayata geçirilebilir. Tüm bu yenilikler başta İranlılar olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin kışın da Van’da kalmasını sağlayacaktır” dedi.

“İranlı misafirlerimiz, Van için çok kıymetlidir”

İranlıların ekonomik anlamda Van esnafına büyük katkı sağladığını söyleyen Berge, “Van’daki İranlı turist sayısının azalması şüphesiz ki esnafımızı ekonomik anlamda olumsuz etkilemektedir. Çeşitli sektörlerdeki esnafımıza katkı sağlayan İranlı misafirlerimiz, Van için çok kıymetlidir. Esnafımızın gider kalemleri devam ederken, gelir kalemlerindeki azalma çalışma şartlarını zorlayacaktır” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a esnafa verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Berge, “Esnaf ve sanatkarlarımızın en büyük sorunu SGK ve BAĞKUR gibi resmi borçlardır. Bunun yanında kira, personel ve fatura giderleri de esnafımızı hayli zorlamaktadır. Pandemi dönemindeki ekonomik dalgalanmadan kaynaklı olarak esnafımız zor günler geçirmiştir. Son dönemlerde verilen kredi devlet destekleri esnafımızın toparlanmasına vesile olmuştur.  Esnaf ve sanatkarlarımıza sağladığı kredi destekleri nedeniyle, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

”9 ayda Van’a 300 bin İranlı turist geldi”

Hedeflerinin 1 yılda yerli ve yabancı olmak üzere 1 milyon turistin Van’a gelmesini sağlamak olduğunu belirten Berge, “Yılın ilk 9 ayında Van’a gelen yaklaşık 300 bin İranlı misafirimiz, şehrimize yaklaşık 1,5 milyar TL’lik katkı sağlamıştır. Van, bu yıl pandemi dönemi öncesi turist sayısını yakalamıştır. Hedefimiz yerli ve yabancı turistlerle birlikte yılda 1 milyon turist ağırlamaktır. Esnaf ve sanatkarlarımızdan ricamız İranlı misafirlerimize gereken hassasiyeti göstermeye devam etsinler” ifadelerini kullandı.

“Sınır kapılarındaki sorunlar çözüme kavuşturulmalı”

Sınırdaki sorunlara değinen Berge, “Bizler VANESOB olarak zaman zaman Kapıköy Sınır Kapısı’nda çeşitli resmi temaslarda bulunuyoruz. Bazı sorunların olduğu bu sorunların da bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz. Şehrimizin kapısına yakışır sosyal donatılar ile dolu bir sınır kapısı en büyük talebimizdir. Yapılacak yenilikler, sınır ticareti yapan esnafımıza büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Sınır kapımızın modernize edilmesinde büyük emeği olan Sayın Fatih Çiftçi’ye teşekkürlerimizi iletiyoruz. Gelincik ve Çilli sınır kapılarının açılması için gereken kamuoyu duyarlılığını, VANESOB olarak geliştirdik. Heyetler arası ziyaretleri organize ederek konunun gündemde tutulmasını sağladık. Başkale heyetinin resmi temaslarında önemli rol aldık. Gelincik ve Çilli sınır kapılarının açılması adına tüm platformlarda üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz” dedi.

“Valimiz Sayın Ozan Balcı’ya çok teşekkür ediyorum”

Konuşmasını Vali Ozan Balcı’ya teşekkür ederek tamamlayan Berge, “Van’ımızın hak ettiği yere gelebilmesi adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şehrimizin her köşesini süsleyen esnaf ve sanatkarlarımız, Van ekonomisinin can damarı konumundadır. İstihdama katkı sunan, devletine vergisini ödeyen ve tüm zor şartlara rağmen milletimize hizmet eden, esnaf ve sanatkarlarımıza teşekkür ediyorum.  Özellikle, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) olarak çalışmalarımızda her zaman yanımızda olan Valimiz Sayın Ozan Balcı’ya çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“İranlı turistler Van için kıymetli”

Merit Şahmaran Otel Genel Müdürü Recep Sulhan ise “2022’nin Van turizmi için önemli bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Kentin kültürel ve doğal zenginliklerinin her geçen gün daha çok ilgi gördüğü, özellikle İranlı ziyaretçilerin mart ayından itibaren aralıksız şekilde kente yoğun ilgi göstermeleri çok sevindirici. Sadece konaklama sektörü değil taşıma, acente, yeme içme ve alışveriş sektörlerinde de bu dönemde yüzlerin güldüğünü görüyoruz. Biz turizmcilere düşen bu doluluk oranını sürekli hale getirmek, ziyaretçilerin olumsuz durumlar yaşamadan ilimizden ayrılmalarını sağlamaktır. Unutmamak gerekir ki turizmin sürekliliği, ziyaretçilerin memnuniyeti ölçüsünde gerçekleşir. Pastadan pay alabilmemiz için çok çalışmamız gerekir. Bu bağlamda ziyaretçilerin konaklama gün sayısını artırmak için farklı destinasyon noktaları oluşturmak düşüncesiyle turizmci paydaşlarla beraber çalışmalar yürütmekteyiz. Bu hareketlilik özellikle yeme içme sektörü, konaklama ve tekstil sektörünü doğrudan etkiliyor. Bunun yanında bütün sektörler de dolaylı olarak bu olumlu durumdan faydalanıyor” ifadelerini kullandı.

“Kuzey Irak, Azerbaycan ve Ermenistan’dan da turist çekmeliyiz”

İran’ın yanı sıra Kuzey Irak, Azerbaycan ve Ermenistan’dan da Van’a turist getirmek için çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen Sulhan, “Van’ın maksimum yatak kapasitesi 15 bin civarında. Kente gelen İranlıların şehrimizi bir geçiş noktası gibi kullanıp turizm bölgelerine gittiğini biliyoruz. Kentimiz bu anlamda tamamen turizme hizmet eden bir şehir. Üç ay konaklama sektöründe yüzde 100 doluluk oranı yaşadık. Kuzey Irak, Azerbaycan ve Ermenistan’dan da son dönemlerde turist akışı söz konusu. Bu ülkelerden de turistleri çekecek faaliyetler yürütmeliyiz ili cazibe haline getirecek ve tanıtacak programlar yapmalıyız. Bundan sonraki hedefimiz Avrupalı turistler olmalı” dedi.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme