Van-Urmiye uçak seferleri başladı

Türkiye ile İran arasında önemli bir gelişme olan ve Van'ın Ekonomisi, Turizmi açısından gelişim sağlayabilecek uçak seferleri başladı. Van ekonomisi ve turizmi adına ciddi bir adım olan, Van Urmiye arasında daha önce yapılması planlanan uçak seferi İran'da yaşanan diplomatik süreçten dolayı ertelenmişti. Sorunların giderilmesinin ardından Van Havaalanına ilk uçak indi.

İlhan Siyahtaş

Dün Saat 11.00'da Van'a inen Van-Urmiye uçağı aynı gün içerisinde saat 15.30'da Urumiye'ye tekrar döndü. Haftada 3 gün yapılması planlanan seferlerle Van'a ekonomik katkı sunacak olan uçak seferlerinin rağbet görmesi halinde haftanın her günü düzenli seferler yapılacağı söylendi.

Havaalanında İranlı yolcuları, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğuanadolu Yürütme Kurulu Üyeleri ve acente yetkilileri çiçeklerle karşıladı.

"Firmaların Katkı Sunmasını Bekliyoruz"

Karşılamanın ardından açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Beyaz," seferlerin Van ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağı bununla birlikte Hemen yanı başımızda bulunan ve önemli bir kent olan Urumiye ile aramızda olan 4 saatlik ulaşımı, uçak seferleri ile 30 dakikaya indirebilecek bir çalışmadır. Bu çalışma ilk olmasına rağmen çok önemli ancak, umuyoruz ki diğer firmalara da cesaret verir. Buraya gelecek olan uçağın dolu gelmesi ve bir süre buradan dolu olarak İran'a gitmesi uçağın devamlılık anlamında önemli bir etkendir. Biz Van dinamikleri olarak uçakların dolması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Maddi ve manevi desteklerimizi sunacağız. Bu ilk olmasına rağmen daha sonra Tebriz ve Van turizmi için büyük önem arz eden Erivan içinde uçuşlar yapmalıyız. Uçağın dolu gelip gitmesi diğer ülke illerinin de rağbet göstermesini sağlayacaktır" dedi.

"Turizm İçin Yapacaklarımız Bununla Sınırlı Değil"

Başlatılan seferlerle ilgili konuşan TÜRSAB BYK Genel Sekreteri Taner Baskın, TÜRSAB ve TSO olarak büyük bir işe imza attıklarını söyledi. Baskın, "Yapmış olduğumuz bu girişimleri tek başımıza yaptık. Bu anlamda turizmcilere, acente sahiplerine ve özellikle de Ankara'ya sesleniyoruz. Bugün Urumiye'den Van'a uçakların gelmesi önem arz eden bir gelişmedir. Turizm için yapacaklarımız bununla sınırlı değil. Erbil'den de Van'a uçak seferlerinin yapılmasını istiyoruz. İran'ın bu konuda bizlere ön ayak olması önemli bir durumdur. Biz TÜRSAB Doğu Anadolu acenteleri olarak bu konuda çok hassas ve duyarlı yaklaşıyoruz" dedi.

"Vanlıları İran'a Bekliyoruz"

İlk uçakla Urumiye'den Van'a gelen İran acente yetkilisi Saman Entesari seferlerin başlamasından dolayı çok memnun olduklarını ve Vanlıları da İran'a beklediklerini ifade etti. Entesari "Bugün Urumiye'den Van'a uçakla geldik. Van'daki acente yetkilileri biz çok güzel bir şekilde karşıladılar. Urumiye'den Van'a olan yol mesafesi epeyce kısaldı ve 30 dakikaya indirildi. Bizde siz Vanlıları Urumiye'ye davet ediyoruz. Yapılan çalışmalar ve verilen emeklerle inşallah uçaklar dolu bir şekilde gidip gelecektir." Entesari uçak seferlerinin hafta 3 gün gidiş ve dönüşlü yapacağını da sözlerine ekledi.

" Fiyatlar Çok Uygun"

Uçak fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Van'daki acente yetkilisi Enes Özkılıç, uçakla gidiş dönüşlü seyahatin yaklaşık olarak 350 TL olduğunu belirtti. Özkılıç, ayrıca daha önce yapılan Van-İran uçak seferlerinde ücretin yüksek olmasından dolayı uçakların rağbet görmediğini ifade ederek, "Uçak fiyatlarımız çok uygun. Sadece gidiş olarak 175 TL'ye tekabül ediyor. Bu seferlerin Van ve bölge ekonomisine ciddi bir katkısı olacak. Hatta Türkiye'den İran'a gitmek isteyenler Van üzerinden uçuş yapabilecekler" dedi.

Bakmadan Geçme