Van milletvekillerini tanıyalım

14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimlerinde Van'da Yeşil Sol Parti 6 milletvekili, AK Parti 2 milletvekili çıkardı.

Burhan Ergin

Van’da 2 bin 301 sandıkta 531 bin 87 seçmenin oy kullandığı, yaklaşık 24 bin oy’un geçersiz sayıldığı, resmi olmayan sonuçlara göre Yeşil Sol Parti yüzde 53,00 oranıyla 288 bin 666 oyla Pervin Buldan, Zülküf Uçan, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, Gülderen Varlı ve Mahmut Dindar’ı milletvekili çıkarırken, AK Parti yüzde 34,00 oranla 189 bin 400 oyla Burhan Kayatürk ve Kayhan Türkmenoğlu’nu milletvekili çıkardı. Cumhuriyet Halk Partisi Van’da 46 bin 631 oy alarak milletvekili çıkaramadı. AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, 2015 yılında yapılan seçimlerde 24,25,26. Dönem Van Milletvekili seçilirken, Kayhan Türkmenoğlu, 23. Dönem Van Milletvekilliği yapmıştı.

28. Dönem Milletvekili seçiminde AK Parti, MHP, Yeniden Refah Partisi, Büyük Birlik Partisi’nden oluşan Cumhur İttifakı yüzde 49,39 oranla 26 milyon 615 bin 749 oyla 321 milletvekili çıkarırken, Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı yüzde 35,14 oranıyla 18 milyon 936 bin 820 oyla 213 milletvekili çıkardı. Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi’nden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı ise yüzde 10,53 oranla 5 milyon 674 bin 141 oyla 66 milletvekili çıkardı. 

AK Parti 266, CHP 169, MHP 50, Yeşil Sol Parti 62 ve İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, Türkiye İşçi Partisi 4, milletvekili çıkarırken, Millet Partisi, Memleket Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Büyük Birlik Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Sol Parti, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Milli Yol Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Vatan Partisi ve Zafer Partisi milletvekili çıkaramadı.

HDP Eş Genel Başkanı Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Pervin Buldan kimdir?

6 Kasım 1967 yılında Hakkari’de dünyaya gelen Pervin Buldan’ın babasının adı Halis, annesinin adı Lütfiye'dir.

Liseden mezun olduktan hemen sonra kısa bir süre Iğdır İl Özel İdaresi'nde memurluk yapan Buldan, 1987 yılında teyzesinin oğlu işadamı Savaş Buldan’la evlendi. 1995 yılında “Cumartesi Anneleri”ne katılan Buldan 4 yıl boyunca Taksim Galatasaray Lisesi önündeki eylemlere katıldı.

Bu yıllarda HADEP'te iki dönem Parti Meclisi üyeliği yaptı. 2005 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen 1000 kadın arasında yer aldı. 2007 yılı Türkiye Genel Seçimlerinde Iğdır’dan bağımsız aday olarak katıldığı seçimi kazandı ve Iğdır'ın ilk kadın milletvekili olarak meclise girdi. Daha sonra "Demokratik Toplum Partisine geçen Pervin Buldan bu parti kapatılınca “Barış ve Demokrasi Partisi'ne geçti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği yaptı. 2018 Genel Seçimlerinde HDP’den İstanbul Milletvekili seçildi. 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimlerinde Van milletvekili seçildi.

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar kimdir?

1982 Van doğumlu Zülküf Uçar, evli olup ilk, orta ve lise eğitimini Van’da tamamladı. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanarak kayıt yaptırdı. Üniversite eğitimini tamamlayarak mezun olan Zülküf Uçar, 2007 yılında Van’da avukatlık mesleğine başladı. İlk olarak Baro İnsan Hakları Komisyonu ve Çocuk Hakları Komisyonları başta olmak üzere birçok kurul ve komisyonda görev aldı. 2012-2016 yılları arasında 2 dönem üst üste Van Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü. 2018-2022 yılları arasında iki dönem Van Baro Başkanlığı görevini yürüttü. 2022 yılında yapılan Baro seçimlerinde Türkiye Barolar Birliği Delegeliğine seçildi. Uçar, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimlerinde milletvekili seçildi.

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit kimdir?

Van’da dünyaya geldi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümünden mezun oldu.

Aynı üniversitede tezsiz yüksek lisans yaptı. 2008 yılında Çatak ilçesine öğretmen olarak atandı. 2019'daki seçimlerde HDP'den Edremit Belediye Başkan adayı oldu.

14 Mayıs'ta yapılan seçimlerde Yeşil Sol Parti Van 3. Sıra milletvekili adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit evli ve 1 çocuk annesidir. Gülcan Kaçmaz Sayyiğit 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimlerinde Van milletvekili seçildi.

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek kimdir?

1952 yılında Şanlıurfa’nın Siverek İlçesine bağlı Karbêğ köyünde doğdu. Sinan Çiftyürek, birçok kitaba imza atmış tanınmış yazarlardan biridir.

İlkokulu Fik Köyünde, Ortaokulu Hilvan’da okudu. 1969 yılında Antep Öğretmen okuluna girdi. Eğitimini Rize ve Tokat öğretmen okullarında tamamladı ancak hiç öğretmenlik yapmadı. Çiftyürek 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimlerinde Van milletvekili seçilmiştir.

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı kimdir?

Erciş ilçesinde dünyaya gelen Gülderen Varlı, İlk, orta ve lise eğitimi sonrası, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde bulunan Erciş’teki Meslek yüksekokulunda muhasebe alanında eğitimini tamamladı.

2014 yerel seçimleri ile birlikte, Erciş Belediyesi’ne seçilmiş ve belediye eş başkan yardımcılığı görevi yapmıştır. Erciş Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla birlikte görevine son verilmiş ve hakkında birçok soruşturma açılmıştır. 2020 yılında DBP Van İl Eş Başkanlığı görevi yapmış, halihazırda DBP Parti Meclisi üyeliği yapmaktadır. Varlı, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimlerinde Van milletvekili seçilmiştir.

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar kimdir?

Van Gevaş ilçesine bağlı Daldere (Karkar) mahallesinde doğan Mahmut Dindar, evli ve altı çocuk babasıdır.

İlk ve Orta Okulu Gevaş yatılı bölge okulunda okuduktan sonra, liseyi Van Endüstri Meslek Lisesi’nde okudu. Liseden mezun olduktan sonra Erciş şeker fabrikasında işçi olarak 29 yıl çalıştı. Fabrikada çalıştığı süre zarfında Şeker-İş sendikasında dört dönem yöneticilik yaptı. 2015 yılında emekli oldu.

Emekli olduktan sonra Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’de (MEBYA-DER) aktif olarak çalışmaya başladı. Altı yıl boyunca görev aldığı MEBYA-DER’de iki dönem de Eşsözcülük yaptı. 2021 yılında kızı ile birlikte gözaltına alınıp, yaklaşık bir yıl tutuklu kaldı. HDP'nin Edremit ilçe başkanı olarak görev yapmaktadır. Dindar, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimlerinde Van milletvekili seçildi.

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk kimdir?

1970 yılında Van’da doğdu. İlköğrenimini Van İskele Yatılı Bölge Okulunda, ortaöğrenimini Ankara Atatürk Lisesinde birincilikle tamamladı. Lisans eğitimini Lahor Teknik Üniversitesi (UET) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde, yüksek lisansını ise Iowa School of Business’ta işletme alanında yüksek onur dereceleriyle tamamladı.

Pakistan, Hindistan, Nepal ve Afganistan’da mühendislik, bölge ve proje müdürlükleri yaptı. Yurtdışında 10 yıl süren başarılı bir kariyerin ardından 2000 yılında yurda döndü ve birçok uluslararası firmada danışmanlık ve üst düzey yöneticilik yaptı. Aktif siyaset hayatına AK Parti Ankara İl Teşkilatı’nın kurucusu olarak başladı. Partide Siyaset Akademisi kuruculuğu ve başkanlığı yaptı. Türkiye-Pakistan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanlığı ve Türkiye Mühendisler Birliği Onur Kurulu Başkanlığı ile birçok STK’da çeşitli üst düzey görevlerde bulundu.

Başarılı bir müteşebbis olan Kayatürk; Paulmark, Maximall, N-City Alışveriş Merkezleri ve Kimlik Mağazalarını bünyesinde bulunduran şirketlerin kuruluşuna, büyümesine ve yurtdışına açılmasına büyük katkılar sundu. Bu şirketler şu anda istihdam ve ihracat alanlarında ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlamaya devam etmektedir.

23. dönemde Ankara, 24, 25 ve 26. dönemlerde Van Milletvekili seçildi. Bu süreçte Dışişleri, AKPM, AB Uyum, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonları ile AK Parti Grup Yönetimi üyeliklerinde bulundu. TBMM Türkiye-Pakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı yaptı. Ayrıca Genel Merkez Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. AK Parti’nin VII. olağan büyük kongresinde MKYK üyesi seçildi.

Milletvekilliğinin son döneminde, Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Türk Grubu Başkanlığını yürüttüğü esnada yoğun diplomatik çabalar sarf etti.

İki ülke ilişkilerine sağladığı katkı nedeniyle Pakistan Parlamentosu tarafından kendisine Pakistan Devlet Nişanı takdim edildi.

İyi seviyede İngilizce, Urduca ve Hintçe; orta seviyede Arapça ve Japonca bilen Kayatürk, evli ve 3 çocuk babasıdır. Kayatürk, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimlerinde Van milletvekili seçilmiştir.

AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu kimdir?

Kayhan Türkmenoğlu, 25 Eylül 1962 yılında Van’da doğdu. Babasının adı Niyazi, annesinin adı Firdevs’tir. İş Adamı; Lise mezunu. Serbest ticaretle uğraşıyor.

Kayhan Türkmenoğlu, 25 Eylül 1962’de Van’da doğdu. Babasının adı Niyazi, annesinin adı Firdevs’tir. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Van Belediye Meclis Üyeliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Vakfı Kurucu Üyeliği, Jan-Der Yönetim Kurulu Üyeliği, Van’a Hizmet Vakfı Üyeliği, VASİAD Üyeliği, Emniyet Teşkilatının Güçlendirilmesi Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Van Tenis ve Yüzme İhtisas Kulübü Derneği Kurucu Üyeliğinde bulundu. Vanspor Kulübü yöneticiliği yaptı. Yerel Televizyonlar Birliği tarafından 2001’de verilen "Halk Kahramanı Ödülü"nün yanı sıra pek çok kurum ve kuruluştan ödül aldı. Sosyo Ekonomik konuları içeren 10’a yakın rapor, ayrıca "Avrupa Kapısında Doğu Anadolu Gerçeği" adlı yayınlanmış bir kitabı bulunmaktadır. Evli olan Türkmenoğlu, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimlerinde Van milletvekili seçilmiştir.

Vansesi Gazetesi olarak milletvekillerine görevlerinde başarılar dileriz.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme