Van Gölü'nde göçmen trajedisi yaşanıyor!

Vekâlet savaşları bitmeden, Avrupa'nın göçmen politikası değişmeden, Ortadoğu'ya demokrasi gelmeden göçmen sorunu bitmez.

İnsanlık Kurban Bayramı öncesi Avrupa’ya kurban veriyor.

Trajedi yaşanıyor Van Denizi'nde.

Vanlılar huzursuz, Vanlılar üzüntülü.

Tarihin farklı dönmelerinde Van Gölü’nde insan ölümleri, trajediler yaşandı. Unutulmayanlardan biri  ve en önemlisi 1915 Ermeni isyanı ve Rus işgali sırasında gerçekleşti. Canlarını kurtarmak üzere Van’dan teknelerle Tatvan’a ulaşıp oradan Anadolu’nun çeşitli kentlerine gitmeyi planlayan kadın, yaşlı, çocuk sivillerden oluşan Vanlı muhacirlerin birçoğu Ermeni gemiciler tarafından Van Gölü sularına atılarak hayatlarını kaybetti. Ölenlerin sayıları bilinmese de yaşlı görgü tanıklarının anlattıkları bu acı olay hafızalara kazınmış tarihte yerini almıştır. Yüzme bilmediği için Van Gölü’nde boğulanlar, teknesi alabora olup hayatını kaybedenler,  sahildeki karayolundan aracıyla Van Gölü’ne uçarak ölenler olmuştur. Ölümlerin her birinin farklı hikâyesi var.

Van Gölü şimdi göçmen kaçakçılarının yeni güzergâhı oldu.

İnsan tacirleri kaçak göçmenleri yüksek paralar karşılığında Van-Bitlis karayolunda güvenlik kontrollerine yakalanmadan Van Gölü üzerinden Tatvan’a ulaştırmaya çalışıyorlar. Bunu da anlaştıkları balıkçı tekneleriyle yapıyorlar. Kimi zaman da tekne faciaları meydana geliyor.

26 Ocak 2019 tarihinde düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin Van Gölü Adilcevaz kıyılarında batması sonucu 7 kişi hayatını kaybederken, 64 kişi de yaralanmıştı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme