VAN BALEDİYESİNE CEZA

Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı kcksoruşturması kapsamında tutuklananVan Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın tutuklanmasını protesto ederek kentte çöpleri toplamayan Van Belediyesi'ne ceza geliyor. Bekir Kaya'nın tutuklanmasının ardından çöplerin toplanmaması üzerine olağanüstü toplanan Van İli Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, "Aksatılan hizmetler için sorumlu kurum ve kuruluşlara idari para cezasının uygulanabilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce Bakanlık Hukuk Müşavirliği'nden görüş alınması ve akabinde gereğinin yapılması" kararını verdi.
Van'da Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen kck soruşturması kapsamında VanBelediye Başkanı Bekir Kaya ve 5 belediye başkanının da bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen 14 kişi'den 4'ü serbest bırakılırken, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve 9 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Belediye Başkanı Kaya hakkındaki tutuklama kararını protesto eden temizlik işçileri, kentte iki gün boyunca çöpleri toplamamıştı. Çöplerin toplanmamasından dolayı kentte çöp yığınları oluşmuş ve kentin ana caddelerinde çöplerden dolayı büyük bir kirlilik yaşanmıştı.
Bu protestonun ardından 10 Haziran günü olağanüstü toplanan Van İli Umumu Hıfzıssıhha Kurulu, çöplerin toplanmamasından dolayı oluşan kirlilikten dolayı gerekli idari yaptırımın uygulanmasına karar verdi ve bunun için bakanlık hukuk müşavirliğinden görüş alınmasını kararlaştırıldı. 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 248. maddesi, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14. maddesi ve 5872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili maddelerinin hatırlatıldığı karar metninde, 7 ve 10 Haziran 2012 tarihleri arasında Vanmerkezde, mahalle, cadde ve sokaklarda çöplerin toplanmadığı, uzaklaştırılmadığı ve bertarafının sağlanmadığı tespit edildiği belirtildi.
Çöplerin toplanmamasının çevre kirliliğine, görüntü kirliliğine, hava ve toprak kirliliğine, sinek ve haşerelerin üremesine yol açtığı belirtilen karar metninde, "Bu durum insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği, bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılmasına zemin oluşturduğu için Van Belediye Başkanlığı'nca acilen çöplerin toplanması, uzaklaştırması ve uygun şekilde imha edilmesi. Aksatılan hizmetler için sorumlu kurum ve kuruluşlara idari para cezasının uygulanabilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce Bakanlık Hukuk Müşavirliği'nden görüş alınması ve akabinde gereğinin yapılması. 8 Haziran 2012 tarihinde il genelinde su kesintisinin yaşandığı ve şebekeye su verilmediği tespit edildiği, Belediye Başkanlığı'nca içme ve kullanma sularında gerekli klorlama çalışmalarının aksatılmadan şebekeye su verilmesi ve su kesintisinin giderilmesi. 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanun'nun 236. maddesi gereğince; içilmek ve kullanılmak için getirilecek suların fennen içilmesine müsaade edilecek evsafta olması şarttır. Olmadığı takdirde bunların fennen icap ettiği surette temizlenmesine ve evsafının ıslahına belediyeler mecburdurlar." denildi.

Bakmadan Geçme