Tarihi hakikatler

Değerli okurlar bu hafta size Van'ımızın eski milletvekillerinden İbrahim Arvas'ın kaleme aldığı Tarihi Hakikatler isimli kitabı tanıtmaya çalışacağım.

Değerli okurlar; bu hafta size Van'ımızın eski milletvekillerinden İbrahim Arvas'ın kaleme aldığı Tarihi Hakikatler isimli kitabı tanıtmaya çalışacağım.

 

İbrahim Arvas 1884 Van Başkale doğumludur. Sultan Abdulhamid Han'ın özel bursu ile yatılı olarak Galatasaray Sultanisinde okumuştur. Ankara'da birinci dönem meclis açıldığında Hakkâri milletvekili seçilmiş ancak istifa etmiştir. İngilizlerin Şemdinli üzerindeki oyunlarını bozmak üzere kaymakam olarak Şemdinli'ye atanmıştır. Şemdinli'de devlet otoritesi tesis edildikten sonra 3.ve 4.dönem Hakkâri,2.5.6.7.dönemlerde de Van milletvekili olarak görev yapmıştır. Ankara Bağlum'da medfun Seyyid Abdulhakim Arvas'ın kızı Maide Hanımla evlidir. İbrahim Arvas 1965 yılında vefat etmiş ve Ankara Bağlum'da medfundur.

 

İbrahim Arvas Tarihi Hakikatler adı ile kaleme aldığı hatıratında yaşadığı döneme ışık olabilecek birçok yaşanmışlığını anlatır. Seferberlik öncesi Van'dan ve yaşanan olaylardan bahseder. Doğu Anadolu'da yönetici ve eşraf arasındaki ilişkileri, İttihat Terakkinin yanlış bulduğu yerel uygulamalarını anlatır.

 

İbrahim Arvas seferberlik yıllarındaki muhacirlik anılarında(1915) Musul kentinden bahsederken şöyle der:''Musul merkezinde o zaman yüzden fazla milyoner tüccar vardı. Ve büyük çiftliklerle müteaddit zahire ambarları vardı. Bunlardan hiç birisi ne bir askere ne de bir muhacire yardımda bulundular. Vicdanları asla tınmadı. Cenabı Hak Adil-i mutlaktır. Bir gün gelirde Musullular veya evladı ahfadı intikamı ilahiye maruz kalacaklardır.''

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme