Sömürgeci günahın kefareti

Avrupa'nın ve Kuzey Amerika ülkelerinin bir zamandır en büyük derdi, kendilerine yönelen büyük göç dalgasını önlemektir. Sınırlarına duvarlar çekiyorlar, tel örgülerle çeviriyorlar, Yunanistan'ın yaptığı gibi mültecilerin üzerine ateş açıyorlar, denizdekilerin lastik botlarını batırıyorlar, öldürüyorlar.

Avrupa'nın ve Kuzey Amerika ülkelerinin bir zamandır en büyük derdi, kendilerine yönelen büyük göç dalgasını önlemektir. Sınırlarına duvarlar çekiyorlar, tel örgülerle çeviriyorlar, Yunanistan'ın yaptığı gibi mültecilerin üzerine ateş açıyorlar,  denizdekilerin lastik botlarını batırıyorlar, öldürüyorlar.

 

Son olarak İdlip'te yaşanan gelişmeler sonrasında Türkiye'nin, Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilere sınırları açtığını açıklaması, Yunanistan sınırına büyük bir insan akınına yol açtı. Televizyonlar kitleler halinde yürüyüşe geçen, tel örgüleri aşmaya çalışan, botlarla adalara doğru açılan on binlerin görüntülerini vermeye başladılar.

 

Kucaklarında yeni doğmuş bebekleri de olmak üzere sınırlara yığılan insan görüntüleri, kapitalist sömürgeciliğin ve emperyalist saldırganlığın yüzyıllardır yaptığı tahribatın ve yıkımın günümüze yansımasıdır.

 

Batı Kapitalizmi 400 yıldır dünyanın geri kalanını yağmaladı, var olan kurumlarını, toplumsal, siyasal ve ekonomik düzenini, doğal işleyişini yıktı. 19. Yüzyılın başında Çin ve Hindistan ekonomileri, toplam olarak dünya ekonomisinin üçte ikisini oluşturuyordu. Yüzyıl sonrasında ise iki ülkenin ekonomik büyüklüğü dünya ekonomisinin yüzde 3'ü kadar ancak vardı.

 

Bu akıl almaz yıkımın nedeni Avrupalı sömürgecilerdi.

 

20. yüzyılın tarihini biliyoruz.

 

Birinci ve İkinci Dünya Savaşları, Kore ve Hindiçini savaşları, sayısız darbe ve kışkırtılan iç savaşlar, özelleştirmeler vb. saldırılarla tahrip edilen milli ekonomiler ve son 30 yıl içinde özellikle İslam Dünyasına yönelik olarak gerçekleştirilen saldırılar…

 

Afganistan ve Irak işgalleri, Libya, Yemen, Somali ve Suriye'yi yakıp yıkan iç savaşlar, Fas ve Moritanya'dan Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine hemen hemen bütün Müslüman ülkelerde yaratılan ve harekete geçirilen Siyasal İslamcı terör örgütleri…

 

Bunların hepsi, şimdi Avrupa ve Amerika'ya yönelen göçmen akınını doğuran nedenlerin tarihsel arka planını oluşturuyor.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme