Akdeniz tipi beslenmenin kilo kontrolüne etkisi

Sağlıklı beslenmede mucizevi bir etki oluşturacak besin bulunmamakla birlikte tek bir besin vücut ağırlığının azalmasını veya artmasını sağlamamaktadır. Ancak bazı besinlerin mucizevi olduğu düşüncesi yanlış beslenme stillerinin oluşmasına yol açıyor.

Sağlıklı beslenmede mucizevi bir etki oluşturacak besin bulunmamakla birlikte tek bir besin vücut ağırlığının azalmasını veya artmasını sağlamamaktadır. Ancak bazı besinlerin mucizevi olduğu düşüncesi yanlış beslenme stillerinin oluşmasına yol açıyor. Sağlıklı beslenme modelindeki denge değiştirilerek tek besine odaklanma oluşuyor. Ancak tüm besin gruplarından yeterli miktarda alınması vücut ağırlığını daha iyi koruyacak ve daha sağlıklı bir bedene sahip olunmasını sağlayacaktır. Sağlıksız olduğu düşüncesi ile makarna, ekmek, bulgur gibi besinlerden kaçınılıyor. Sağlıksız olduğu düşünülen bu besinler özellikle karbonhidrat içeriği yüksek olan besinlerdir. Aslında karbonhidrat kaynağı olan besinler vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılamaktadır. Bu besinlerin az tüketilmesi enerjinin proteinden karşılanmasına ve sonuçta kas yıkımına neden olacaktır. Bundan dolayı tek beslenme tipine dayalı beslenme yanlış olacaktır. Kişiye özel; yaşına, boyuna, kilosuna, fiziksel aktivitesine uygun olarak ideal beslenme şekli oluşturulmalıdır.

 

İdeal beslenme tipi olarak ilk tercih akdeniz tipi beslenme olmalıdır. Peki, akdeniz tipi beslenmede tercihlerimiz nasıl olmalıdır?  İlk olarak doğal besinler tercih edilmelidir. Yani taze meyve ve sebzeleri mevsimine dikkat ederek günde 4-5 porsiyon tüketilmelidir. Yaklaşık 3 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve olmalıdır. Omega 3 yağ asidi açısından da zengin olan balığı haftada 2-3 kez kızartma yöntemi yerine ızgara, buğulama ya da fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

 

Akdeniz tipi diyetinin önemli bir başka öğesi ise yağlı tohumlardır.  Magnezyum, çinko, bakır, E vitamini, B grubu vitaminleri gibi zengin içeriğe sahiptir. Ayrıca posa içeriği de yüksek olduğu için bağırsak sağlığına da faydası vardır. Diyet posası içeren besinlerin tüketimi ile enerji yoğunluğu düşer ve su çekici özelliğinden dolayı mide boşalmasını geciktirerek tokluk süresini uzatır. Ancak her besin gibi kuruyemiş tüketiminde porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. Sağlıklı bireyler günlük beslenmelerine 1 avuç yağlı tohumu ekleyebilirler.

 

Ve diyetimizin olmazsa olmazı yumurta… Yumurta anne sütünden sonra en iyi protein kaynağıdır. Sağlıklı bireyler haftada 2-3 kez tüketebilir. Kan değerinde problem olan kişiler ise uzman kontrolünde tüketmelidir. Yumurtanın yanında C vitamini tüketmek demir emiliminin arttırılmasını sağlayacaktır. 

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme