Ramazan Bayramı için sağlıklı öneriler

11 Ayın sultanın Ramazanın bitişi ile gelen bayramda pek çok insan, daha çok yemek yeme isteğine giriyor. Ramazanda oruç ile yavaşlayan metabolizma, bayramda tüketilenlerden alınan enerji ve kalorilere uyum sağlamayınca pek çok sorunu ortaya çıkarabilir. Peki bayramda nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl beslenmeliyiz? Tüm bu soruların cevabı haberimizde…

Fahrettin Yiğit

Geri çevrilemeyen ikramlar sağlık sorunlarına yol açabilir

Özellikle doğu kültürü  gereği bayramlarda ilk olarak akraba ziyaretleri, iştah kabartan ikramlar ve kalabalık sofralar geliyor. Bayram için yapılacak olan ikramlar, kahvaltı hazırlıkları evlerde günler öncesinden başlar. Bayram sabahı aileler bir araya gelir, sofralar kurulur, uzun soluklu süren bir kahvaltı yapılır ve ardından ı tatlılar eşliğinde muhabbetler yapılır. Ardından bayram ziyaretlerinde ısrarlarla geri çevrilemeyen ikramlar, bir ay boyunca kendini uzun süre açlığa alıştırmış sindirim sistemini yorar. Bu durum ishal, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi sağlık sorunlarını berberinde getirebilir.

Israrla sorulan “Ne içersiniz?” sorusuna yanıt

Bayramda, su tüketimi hem oruç sonrası olması, hem de havaların sıcaklığı sebebiyle daha fazla önem kazanmaktadır. Yetersiz su tüketimi vücutta elektrolit dengesini bozacağından; baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik gibi şikâyetleri beraberinde getirecektir. Günlük su ihtiyacı 2-2,5 litre olup, su dışında içilen hiçbir içecek suyun yerini almamaktadır. Bayramda su dışında içilen içeceklerde bitki çayları, sütlü kahve, ayran, komposto gibi içecekler tercih edilirken; asitli içeceklerden ve hazır meyve sularından uzak durulmalıdır.

Bayramda sağlık sorunları yaşamamak ve kilo alımını engellemek için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır.
  2. Hamurlu tatlı tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  3. Bayram ziyaretlerinin yoğunluğu sebebiyle öğün atlanmamalı ve ana öğünler tatlı, dolma veya börek gibi ikramlarla geçiştirilmemelidir.
  4. Öğünlerde salata, sebze yemeği gibi posa içeriği yüksek yiyeceklere yer verilmelidir.
  5. Ana yemeklerin yanında yardımcı yemek olarak adlandırılan pilav, makarna, püre oldukça azaltılmalı, bu karbonhidrat kaynakları yerine ekmek tercih edilmelidir.
  6. Yemeklerin yanında asitli içerecekler ve meyve suları yerine, ayran, az şekerli komposto içilmelidir.
  7. Bayram boyunca pişirme yöntemi olarak sote, fırın ve haşlama yöntemleri kullanılmalıdır.
  8. Günlük posa alımını artırmak için çavdar, kepek, tam buğday gibi posa içeriği yüksek ekmekler tercih edilmelidir.
  9. Fazla çikolata ve tatlı tüketimini engellemek amacıyla, ihtiyacı karşılayacak miktarda bayram alışverişi yapılmalıdır.
  10. Bayramda hareketsizlikten uzak durulmalı, fırsat buldukça egzersiz ya da yürüyüş yapılmalıdır.

Bakmadan Geçme